Artikel

09-10-2017 15:42

Loonkostensubsidie voor werkzoekenden uit de Participatiewet? Wat betekent dat voor mij als werkgever?

De loonkostensubsidie (LKS) is bedoeld om werkzoekenden uit de Participatiewet die moeilijk werk vinden, makkelijker aan een baan te helpen. U als werkgever krijgt deze subsidie als u een werkzoekende, die valt onder deze doelgroep, in dienst neemt.

Wanneer krijg ik loonkostensubsidie voor werkzoekenden uit de Participatiewet?
Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, neemt u een werknemer in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn mensen die niet in staat zijn zelfstandig (tijdelijk of structureel) het reguliere wettelijk minimumloon (WML) te verdienen. Mensen met een arbeidsbeperking. Maar ook mensen met een talent. Mensen die een kans verdienen en graag hun talent willen inzetten.

Hoe hoog is de loonkostensubsidie?
Uw werknemer ontvangt het WML of een cao-loon van u als werkgever en bouwt hierover pensioen op. De loonkostensubsidie die u ontvangt is het verschil tussen het WML en de loonwaarde, vermeerderd met een vergoeding voor de werkgeverslasten. Als het cao-loon hoger is dan het WML zijn die meerkosten voor rekening van u als werkgever. De loonkostensubsidie kan nooit meer zijn dan 70% van het WML.

De hoogte van de loonkostensubsidie wordt bepaald op basis van een loonwaardemeting. Een loonwaardemeting kan worden ingezet als er voldoende zicht is op de arbeidsprestatie. Dat betekent meestal dat een medewerker bij u minimaal twee maanden aan het werk is.

Het is ook mogelijk om het eerste half jaar een medewerker in dienst te nemen met een subsidie van 50% van het WML. Dit wordt forfaitaire loonkostensubsidie genoemd. U als werkgever heeft eerder een beeld van de financiële gevolgen van het aannemen van deze medewerker. En het vereenvoudigt en bespoedigt de plaatsing van een werkzoekende.

Vacature opvullen? Help eens iemand aan het werk die van een uitkering leeft. Met een krappe arbeidsmarkt voor de boeg, zou dit weleens een goede oplossing kunnen zijn voor voldoende personeel en het laag houden van uw loonkosten.

Hoe lang heb ik recht op een loonkostensubsidie?
Bij medewerkers die langdurig het WML niet zelf kunnen verdienen heeft u structureel recht op LKS. U krijgt toekenning voor maximaal een jaar, tenzij het arbeidscontract korter van duur is of als er in eerste instantie forfaitare loonkostensubsidie is ingezet. Na een jaar wordt op basis van een loonwaardemeting opnieuw de hoogte van de subsidie waar u recht op heeft bepaald. De arbeidsprestatie van de werknemer of de functie kan namelijk veranderd zijn.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over Werkzaak Rivierenland? Of eens doorpraten over uw specifieke vacatures en wensen? Neem dan contact op met onze accountmanagers. Zij komen graag bij u langs. Kijk voor contactgegevens op www.werkzaakrivierenland.nl/accountmanagers of bel 088 9375 000

delen:

Informatie over de auteur

Sophia Hardeman | Communicatieadviseur | 0614235717 | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
Werkzaak Rivierenland | bekijk uitgebreid bedrijfsprofiel
Poppenbouwing 18
4191 NZ
Geldermalsen
nederland
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by