Artikel

05-12-2016 17:20

Beperking gemeenschap van goederen in huwelijksvermogensrecht

Beperking gemeenschap van goederen in huwelijksvermogensrecht

Wat verandert er en levert dat voordelen op?

De Eerste Kamer buigt zich op dit moment over het wetsvoorstel ‘Beperking gemeenschap van goederen’ dat 1 januari 2017 in werking treedt. Uitgangspunt is dat wat wordt opgebouwd tijdens het huwelijk gemeenschappelijk is. Vermogen van voor het huwelijk valt in het privévermogen van de betreffende partner, het zogenaamde voorhuwelijks vermogen. Er ontstaan dus drie vermogens: twee privévermogens en een gemeenschappelijk vermogen.

De bestaande uitzonderingen op de gemeenschap van goederen blijven bestaan, denk aan pensioenrechten, het wettelijk vruchtgebruik van de langstlevende en verknochte goederen. Erfenissen en schenkingen worden ook uitgezonderd. Een uitsluitingsclausule lijkt door de nieuwe wet niet meer noodzakelijk.

Hoe houdt u zicht op die verschillende vermogens?

De vermogensposities blijven alleen intact als er een administratie wordt gevoerd die laat zien wat er met het vermogen gebeurt. Als een echtgenoot een erfenis krijgt en de huwelijkspartners geven dat geld gezamenlijk uit aan huishouden, een vakantie of een auto, dan ontstaat bij echtscheiding een probleem. Er is dan geleefd als in algehele gemeenschap van goederen. Het is dus van belang om alle transacties tijdens het huwelijk te registreren. Partners moeten zelf bewijzen dat een bepaald goed privévermogen is. Gelukkig is de bewijslast vrij.

De praktijk

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht is voor veel mensen een regeling die beter aansluit bij de wensen van deze tijd. Erfenissen, schenkingen en voorhuwelijkse vermogens blijven privévermogen. Het risico bij deze regeling is het bijhouden van de administratie. Wordt dat niet goed gedaan, dan gaat het privévermogen mogelijk op in het gemeenschappelijk vermogen.

Wat betekent het voor ondernemers?

Bij de ondernemer en de DGA spelen natuurlijk nog een aantal andere aspecten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld onder de nieuwe regels met het ondernemingsvermogen? Bestond de onderneming al voor het huwelijk, dan is dit privévermogen. Een tijdens het huwelijk gestarte onderneming is gemeenschappelijk vermogen.

Investeringen in bedrijfsmiddelen tijdens het huwelijk zijn een verhaal apart. Binnen het nieuwe huwelijksvermogensrecht valt iets binnen de gemeenschap of niet. Iets is privévermogen als het voor meer dan de helft met privégeld is betaald. Is dat niet zo, dan krijg je in de privéhoedanigheid een vordering op de gemeenschap die overeenkomt met het bedrag dat je vanuit privé hebt betaald.

Voor een ondernemer of DGA bieden de nieuwe regels niet altijd voldoende houvast om af te kunnen zien van huwelijkse voorwaarden. Dat geldt ook voor het ondernemersrisico. Onder huwelijkse voorwaarden (gescheiden vermogens) wordt dit risico voor de partner beperkt, iets wat onder het huidige en het nieuwe huwelijksvermogensrecht niet kan.

Heeft u vragen, VanNoord helpt u graag.

delen:

Informatie over de auteur

Lineke Speksnijder | Office Manager | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by