Column

17-08-2017 09:11

Sport en recht: aansprakelijkheid bij overtreding op voetbalveld

Met de overwinning van de Oranje leeuwinnen in het acherhoofd. Tijdens het Europeees kampioenschap werden aardig wat stoten en trappen gegeven: wat is nu geoorloofd? En wat hoort niet thuis bij het voetbal.Wanneer is een voetballer aansprakelijk voor een overtreding op het veld?

Een sporter die handelt in een civielrechtelijke ‘sport- en spelsituatie’ heeft een grotere mate van ‘vrijheid’ dan een persoon die handelt buiten een dergelijke situatie. Met andere woorden: een onrechtmatige daad wordt minder snel aangenomen wanneer sprake is van een sport- en spelsituatie. Zo oordeelde de rechtbank Den Haag in haar uitspraak van 12 mei 2017 (ECLI:NL:RBDHA:2017:4845) het volgende.

In deze casus betrof het een vriendschappelijke voetbalwedstrijd, waarin eiser op het linker middenveld speelde en gedaagde als rechtsback. In de 85ste minuut van de wedstrijd vond lichamelijk contact plaats. Eiser was op dat moment in balbezit aan de zijkant van het veld, terwijl hij met zijn rug naar het doel van het team van gedaagde stond. Toen eiser een actie maakte met de bal om zich richting het doel van gedaagde partij te draaien, is hij in contact gekomen met gedaagde en ten val gekomen. De scheidsrechter heeft de actie als overtreding beoordeeld, maar heeft gedaagde niet bestraft met een rode kaart.

Eiser is naar de spoedeisende hulp vervoer voor behandeling. Vervolgens is eiser geopereerd vanwege een verdenking van een kraakbeendefect en een scheur in de linker meniscus. Later is eiser opnieuw geopereerd vanwege een zogenaamde ‘buckethandle scheur’ in zijn binnenmeniscus. Tijdens deze operatie bleek ook nog dat zijn voorste kruisbank intact was. Al met al een forse schade- en kostenpost voor eiser. Reden waarom eiser gedaagde aansprakelijk heeft gesteld.

De vraag in deze is: heeft gedaagde een onrechtmatige daad jegens eiser begaan?

De rechtbank stelde voorop dat een gedraging waardoor aan een ander letsel wordt toegebracht binnen een sportsituatie minder snel als onrechtmatig kan worden aangemerkt dan wanneer die gedraging niet in een sport- of spelsituatie zou hebben plaatsgevonden. Deelnemer aan een sport als voetbal hebben immers tot op zeker hoogte gevaarlijkegedragingen waartoe de sport uitlokt van elkaar te verwachten, terwijl zij op dergelijke gedragingen buiten het veld doorgang niet bedacht hoeven te zijn.

Daarnaast stelt de rechtbank dat voetbal in het bijzonder een contactsport is, waarbij fysiek contact tussen spelers in de vorm van tackles, slidings en dergelijke duels om de bal gebruikelijk zijn. Tijdens duels vinden onvermijdelijk acties plaats die gevaarlijk, slecht gecoördineerd, verkeerd getimed of ondoordacht zijn. Ook dat is een onderdeel van het spel waarop men bedacht moet zijn.

Aansprakelijkheid in een sport- en spelsituatie kan gelet op het vorenstaande pas aan de orde zijn als sprake is van een zodanige actie dat deze valt buiten het normale risico dat men in een voetbalwedstrijd oploopt. Dit betekent dat een dergelijke vordering alleen kan worden toegewezen als – kort gezegd – een abnormale gevaarlijke gedraging is verricht.

In voornoemde casus oordeelde de rechtbank dat gedaagde niet aansprakelijk kan worden gesteld. Tussen partijen was lichamelijk contact op het moment dat gedaagde in balbezit was en dat hij, in aanvallende positie, een passeerbeweging maakte. De rechtbank acht het in deze situatie niet ongewoon dat gedaagde, die een verdedigende positie had in het veld, bij zijn poging tot verdediging de knie van eiser heeft geraakt. Een dergelijk contact tussen een aanvallende speler in balbezit en een speler die probeert te verdedigen maakt onderdeel uit van het voetbalspel; eiser kon een dergelijke actie verwachten.

Een dergelijke handeling wordt door de rechtbank pas als onrechtmatig gezien als gedaagde met opzet de knie van eiser zou hebben geraakt, zonder dat hij daarbij de intentie had om de bal te spelen als hij abnormaal gevaarlijk op eiser was ingekomen.

Kort en goed: in een sport- en spelsituatie dient sprake te zijn van een ‘bewuste’ of ‘gerichte’ aanslag, alvorens kan worden gesproken van een onrechtmatige daad.

Om te voorkomen dat u ‘buitenspel’ komt te staan, neem gerust contact op met onze bedrijfsjuristen via onze helpdesk: helpdesk@fifthlegal.nl of 085-7500 200.

delen:

Informatie over de auteur

Marieke Kleijn | Eigenaar Fifth Advocatuur | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by