Nieuws

08-11-2017 23:09

Plannen herinrichting Markt Culemborg

De Markt moet veel meer het visitekaartje van Culemborg worden, waar het aangenaam verblijven is. Dat is het doel van de herinrichting van de Markt. Door een eenvoudig, maar mooi gedetailleerd plaveisel is er door de seizoenen heen een aantrekkelijk beeld. Op een aantal plaatsen wordt met water en groen gezorgd voor verblijfsplekken waar inwoners en bezoekers kunnen zitten. De vormgeving van de verblijfsplekken wordt door een kunstenaar uitgewerkt. Water is het verbindende element. De binnenstad is autoluw en verkeer wordt via een route midden over de Markt geleid. Daardoor ontstaat tegen de gevels meer verblijfsruimte. Dat is de basis van het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de Markt.

Op 22 juni 2017 werd in een voorbespreking in de gemeenteraad een schets voor herinrichting van de Markt gepresenteerd. In de afgelopen maanden is een projectgroep van winkeliers en bewoners op de Markt en gemeentelijke adviseurs aan de slag gegaan om een ontwerp op hoofdlijnen voor te bereiden. Belangrijke aandachtspunten bij de verdere uitwerking van het ontwerp zijn de ligging van de terrassen, (fiets)parkeren, de ondergrondse infrastructuur (kabels en leidingen) en een groenere uitstraling van de binnenstad.

Het voorlopig ontwerp dient als basis voor communicatie met de stad. Zo is het de bedoeling om in november met een marktkraam op de Markt te staan om inwoners te informeren over de plannen en hun reactie te vragen. Ook worden gesprekken met horecaondernemers, marktcommissie, Fietsersbond, Monumentencommissie en het TIP gevoerd. De reacties worden verwerkt in een definitief ontwerp. Een digitaal projectdossier over de herinrichting van de Markt komt op www.culemborg.nl.
Het college van B&W heeft besloten de totale herinrichting van de Markt in fases uit te voeren. De belangrijkste reden daarvoor is het jubileumjaar Culemborg 700. Voor 1 april 2018 wordt een van de verblijfsplekken ingericht met een water-, speel-, verblijfsplek. De verdere herinrichting vindt plaats in 2019 om te voorkomen dat de Markt tijdens de viering van 700 jaar stadsrechten in Culemborg een bouwput is.

Binnenkort wordt de gemeenteraad van Culemborg gevraagd een besluit te nemen over verkeer en parkeren in de binnenstad. Dit besluit is afgestemd op de plannen voor de herinrichting van de Markt.
De plannen voor de herinrichting komen voort uit een brede enquête onder de inwoners van Culemborg over de binnenstad. Die leverde meer dan vijfhonderd ideeën op, waarbij het aantrekkelijker en groener maken van de Markt heel vaak werd genoemd. De ideeën zijn vertaald naar een Actieprogramma Binnenstad 2016-2019. Een van de actiepunten daaruit is de herinrichting van de Markt.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by