Nieuws

28-03-2018 17:04

Met loondispensatie meer banen en minder bureaucratie

et is goed dat het voor werkgevers eenvoudiger wordt om mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het voorstel van staatssecretaris Tamara van Ark om een loondispensatie in te voeren in de Participatiewet. Zij verwachten dat daarmee meer mensen aan het werk kunnen worden geholpen. 'En dat is nodig, want een groot deel van de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zit nog altijd thuis. Participatie in plaats van een uitkering helpt mensen', stellen de ondernemersorganisaties.
 
Simpeler voor werkgevers
Met loondispensatie worden zaken simpeler voor werkgevers, omdat zij alleen loon betalen over het deel dat iemand productief is (loonwaarde). 'Het aantrekken van mensen met een arbeidsbeperking is al ingewikkeld genoeg, en zeker voor kleinere bedrijven', aldus de ondernemersorganisaties. Een loondispensatie geeft minder bureaucratie en administratieve rompslomp. Bovendien gelden met het voorstel straks dezelfde regels voor mensen vanuit de bijstand en vanuit de Wajong; voor de Wajong is er immers al een loondispensatie.
 
Aanvulling tot minimumloon
Wat MKB-Nederland en VNO-NCW betreft moet de nieuwe regeling er bovendien voor zorgen dat het inkomen van mensen met een arbeidsbeperking wordt aangevuld tot het minimumloon en dat als zij meer uren gaan werken, zij er ook meer aan overhouden. Dat is met de huidige loonkostensubsidie lang niet altijd het geval. Ook voor de werkenden zelf moeten zaken zo simpel mogelijk worden.
 
Bureaucratie
De ondernemersorganisaties benadrukken al langer dat veel bedrijven er tegenop zien om iemand uit de doelgroep van de Participatiewet aan te nemen, juist omdat dat met zoveel bureaucratie gepaard gaat. 'Nu werken de 35 arbeidsmarktregio’s en alle gemeenten op verschillende manieren, waardoor werkgevers in de ene regio compleet anders worden behandeld dan pakweg 30 kilometer verderop. Regelingen blijken complex en versnipperd, het aanbod van werkfitte kandidaten is beperkt en de werkgeversdienstverlening van publieke partijen is vaak niet op orde. Eén loket en een uniforme aanpak zouden enorm helpen.' MKB-Nederland en VNO-NCW hebben ook steeds gepleit voor stroomlijning van de overheidsregelingen om deze groep mensen aan het werk te helpen.
 
Banenafspraak
Ondanks deze problemen ligt het bedrijfsleven ruim op koers om de Banenafspraak (100.000 banen in de marktsector voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026) te halen. De afgelopen twee jaar is het aantal werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst van werkgevers in de marktsector fors gestegen ten opzichte van de doelstellingen in de Banenafspraak. In 2016 waren dat er zelfs zo'n 36 procent meer (totaal 19.000). De eerste cijfers van het UWV geven aan dat ook over 2017 de doelstelling van 23.000 nieuwe banen ruimschoots zal worden gehaald.
 
Dag van de 1.000 voorbeelden
Om werkgevers te enthousiasmeren om met de Banenafspraak aan de slag te gaan, wordt aanstaande donderdag, 29 maart, de tweede landelijke Dag van de Duizend Voorbeelden georganiseerd. Tijdens de dag, een initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland in samenwerking met onder andere de regionale werkgeversservicepunten, worden voorbeeldbedrijven in het zonnetje gezet en zijn er door het hele land evenementen en activiteiten voor en door werkgevers. Daarbij staat sociaal ondernemen centraal.
 
Kijk voor meer informatie en een overzicht van de evenementen op www.dagvande1000voorbeelden.nl.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by