Nieuws

26-05-2020 16:53

Burn-out door corona: Is de huidige crisis de aanleiding of de druppel?

Het is voor iedereen een rare tijd. Veel verwarring, onzekerheid, onduidelijkheid en angsten zorgen voor instabiliteit. Zeker bij mensen die voor de crisis al een tijdje functioneerden in een wankel evenwicht. Juist voor hen kan de Corona crisis net de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Voor anderen vormt de crisis misschien de aanleiding die de balans verstoord tussen Werk, Prive en Persoonlijkheid.

Van overspannen naar Burn out
Het is maar een relatief kleine stap van overspannen naar Burn out. Wat zijn zoal de verschijnselen van overspannenheid? Denk dan aan: prikkelbaar, moe, slecht slapen, controleverlies, spanning binnen een relatie, concentratieproblemen en vergeetachtigheid.

Snel aan het werk
Van veel mensen horen we dat ze eigenlijk zo snel mogelijk weer aan het werk willen. Maar dan wel op een duurzame manier, om terugval te voorkomen. Een paar weken rust en gewoon weer beginnen leidt in 90% van de gevallen tot een nieuwe Burn out of zelfs een depressie. Ons advies is om de oorzaken van de Burn out structureel aan te pakken. Onderstaand een aantal aandachtpunten, die leiden naar een duurzame, structurele, werkhervatting.

Hoe kwam de emmer vol?
De oorzaak is nooit een bepaald aspect of gebeurtenis. Vaak is sprake van een combinatie van veranderingen in werk en privé, waardoor de emmer vol geraakt is. Probeer eens om de verschillende gebeurtenissen voor jezelf in beeld te brengen. Is jouw emmer soms te klein? Stel je te veel eisen aan jezelf? Zijn de privéomstandigheden heel belangrijk of zijn de problemen meer werkgerelateerd?

De lat opnieuw plaatsen
Mensen die gevoelig zijn voor een Burn out hebben vaak grote moeite met de hoogte van de lat. Met andere woorden: Hoe hoog stel je de eisen aan jezelf? Of worstel je met de eisen, die een ander aan je stelt. Hoe zit het met de werkplek? Stelt de werkplek hoge eisen aan jouw aanpassingsvermogen of voelt het heel prettig?

Realistisch evenwicht
Een mens zoekt altijd balans in werk en privé. Een evenwicht tussen hetgeen wat er van je gevraagd wordt en die dingen, die je daadwerkelijk aankunt. Van grote invloed daarop zijn de eisen, die je daaraan zelf stelt. (Ofwel: Je bent zelf een belangrijke factor)

Wat wil jij eigenlijk?
Als je de dingen doet die je leuk vindt, in een omgeving die bij je past, dan krijg je energie. Die zorgt ervoor, dat je veel meer aankunt. Positieve energie zorgt voor meer inzet en creativiteit bij je baan. Soms moet je dingen eens op een andere manier bekijken of aanpakken.

Waarom doe je wat je doet?
Hoeveel verantwoording heb je en hoeveel denk je dat je hebt? Vaak zit hier een verschil in. Betrek daarbij ook de afspraak met de werkgever. Een conflict op een positieve manier oplossen levert voor beiden heel veel op.

Sociale behoefte
Iedereen wil graag respect en vertrouwen van anderen Eens rustig nadenken over de verschillende sociale aspecten van familie en vrienden. Kan je partner omgaan met jouw hoge werkdruk? Hoeveel sociale steun krijg je van je collega's? En hoeveel sociale steun krijg je eigenlijk van je leidinggevende?

Resultaat
Uit onze ervaring blijkt steeds weer, dat wanneer iemand serieus met voorgaande zaken aan de slag gaat uiteindelijk weer een fitte persoonlijkheid wordt, die inmiddels zichzelf veel beter kent. Hierbij hoort zeker de afstemming met de functie in het arbeidsproces. Hopelijk is hier ook een verbetering doorgevoerd, waardoor je weer met plezier aan het werk kunt. Vrolijker, productiever en veel realistischer betrokken bij het bedrijf.

Inspiratie
Herken je jezelf in deze aanpak, maar weet je niet hoe je dat proces in gang kunt zetten. Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Peter Zaal
www.futuraesperanza.com
info@futuraesperanza.com
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by