Nieuws

13-10-2016 16:51

Openbare ruimte als de plek voor klimaat en natuur

De roep om duurzaamheid en integrale oplossingen wordt steeds luider. Klimaatverandering en het behoud van natuur in onze leefomgeving wordt steeds belangrijker bij het inrichten en onderhouden van buitenruimten. Grote steden kampen met een groeiende vraag naar woningbouw, gemeenten bezuinigingen steeds vaker op  groen onderhoud, en krijgen te maken met weersverandering waarbij periodes van lange droogte en hevige regenval elkaar opvolgen. Dit zijn de ervaringen van Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing, initiatiefnemers van NL Greenlabel.
 
“De Rijksnatuurvisie 2014 van het Ministerie van Economische Zaken geeft een prominente rol aan natuur in het belang van de mens en de ecosystemen. Natuur in het park, een woonwijk en op het schoolplein zou niet alleen waarde moeten toevoegen aan de mens maar ook aan dieren.
De derde Green Deal '1.000 ha Nieuwe Stedelijke Natuur', die NL Greenlabel in de wacht heeft gesleept, is gebaseerd op dit thema. Gemeentes, coöperaties en ontwikkelaars kunnen potentieel buitenruimten in stedelijk gebied aandragen. Diverse aangesloten partijen kunnen helpen bij de transformatie naar een duurzame, natuurlijke inrichting van deze ruimte. Er is ruim aandacht van niet alleen gemeentes, maar ook van provincies voor deze Green Deal. Thema's als duurzaam inkopen, tijdelijke natuur, burgerparticipatie, alternatieven voor onkruidbestrijding en gebiedslabeling komen aan bod. Er is zoveel mogelijk men is hier alleen niet altijd van op de hoogte; zegt Lodewijk”
 
De natuur is onze inspiratiebron met als doel balans tussen mens en natuur. Met onze paspoorten hebben we aangetoond dat er al veel producten, materialen en planten op de markt zijn die een bijdrage kunnen leveren aan een betere en gezondere leefomgeving. De hoveniers en groenvoorzieners kunnen een belangrijke rol spelen om deze ook aan de man te brengen. Zie ze maar als een soort environmentalist in plaats van de schoffelaars of tegelleggers. Juist de man met de groene vingers kan met oplossingen komen om steden gezonder en klimaat adaptief te maken.
Om dit kracht bij te zetten heeft Lodewijk, samen met aangesloten partnerbedrijven, voor de Dag van de Openbare Ruimte een heuse klimaat adaptieve straat ingericht waarbij hij laat zien wat  allemaal mogelijk is. Centraal hierbij staan de professionals die juist die kennis hebben van al die producten, materialen en toepassingen. Volgens Lodewijk moeten groen en natuur  midden in de maatschappij komen te staan om het hoofd te bieden aan de uitdagingen waar we voor staan. Niet alleen wat betreft klimaatverandering maar ook aan de gevolgen van het menselijk handelen ten opzichte van de natuur. Bijensterfte bijvoorbeeld is vreselijk, maar wanneer we ons richten op meer variatie in bloeiende planten in openbaar groen kan je  als gemeente een grote bijdrage aan leveren door meer bijen te trekken. En niet alleen de gemeente. Ook voor de consument is hier een rol weggelegd. Door reductie van chemische bestrijdingsmiddelen en een juiste verhouding tussen groen en bestrating kan iedereen bijdragen aan een gezonde bijenpopulatie.
Daar waar andere ecolabels inzoomen op materiaal en productiewijze, kijkt  NL Greenlabel verder. Is een boom uit Nederland net zo duurzaam als een boom uit Brazilië? Er is veel onwetendheid. Daarom is bewustwording creëren en het aanbod vergroten van groot belang om verantwoorde keuzes te kunnen maken.
Met het duurzaamheidspaspoort waarbij de complete COâ‚‚ footprint wordt belicht van producten, materialen en planten wordt juist ook de relatie gelegd met de herkomst. Daarnaast wordt  met het NL Greenlabel gebiedslabel ook gekeken naar het totale plaatje. Een duurzame steen met een label is prachtig, maar wanneer je een totaal gebied alleen met dit product bestraat ga je voorbij aan waar het uiteindelijk om draait. Ook met planten is dit het geval, want een plant kan inheems zijn en gekweekt met respect voor de natuur, maar met  alleen dezelfde planten creëer je een monocultuur. Het gaat juist om de combinatie van deze producten. NL Greenlabel kan al bij een bestaande situatie een nulmeeting doen. Hiermee krijgt men voor de ontwerpfase al  inzicht  in de maatregelen die men kan treffen. Ook vanaf de ontwerpfase kan gekeken worden naar niet alleen materialisatie, maar ook naar zaken als biodiversiteit, onderhoud, de rol van de mens en borging tijdens het proces van ontwerp tot realisatie. NL Greenlabel wordt hiervoor bijgestaan door toonaangevende ingenieursbureaus als  TAUW, Royal HaskoningDHV, Regelink Ecologie & Landschap en Stabilitas en een Wetenschappelijke Raad van Advies.
 
Nu het klimaatakkoord geratificeerd is, ontstaat  een momentum waarin zaken  een stroomversnelling  komen vertelt Lodewijk. Het duurzaam inkopen van de overheid  krijgt bijvoorbeeld  steeds meer aandacht. Ook duurzame energie die decentraal opgewekt wordt in wijken is hot en zelfs rioolzuivering op wijkniveau is tegenwoordig mogelijk. Het gaat keihard en Lodewijk en Nico staan niet  alleen in hun roep naar een meer natuurlijke leefomgeving waarbij groen en duurzame producten centraal staan. Gelukkig maar, want het is hard nodig!
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by