Gemeente Buren: Statushouders krijgen droombaan bij Nijburg Trading & Engineering

Magazines | Rivierenland Business nummer 6 2017

"Het is belangrijk om als werkzoekende op te vallen. Veel mensen hebben het gevoel dat zij door leeftijd, weinig scholing of een eenzijdig arbeidsverleden zijn afgeschreven. Dit is niet juist. We hebben allemaal talenten en competenties, het is aan de werkgever om deze te zien. Daarom hebben wij ervoor gekozen om deze mensen een kans te geven zich te presenteren in Rivierenland Business. De kandidaten krijgen een gezicht, kunnen vertellen over hun talenten en interesses en komen wellicht onder de aandacht bij potentiële werkgevers. Deze keer zetten we echter een succesverhaal in de schijnwerpers. Hierin vertellen we over twee statushouders die een arbeidscontract hebben gekregen bij Nijburg Trading & Engineering in Dodewaard."

"Gemeente Buren werkt vanuit een klantgerichte aanpak. We hebben middelbaar en laaggeschoolde arbeidskrachten in ons bestand. Doordat we de klant individueel begeleiden, weten wij wat een werkzoekende kan. Met deze kennis gaan we op zoek naar een geschikte arbeidsplaats. Deze aanpak wordt ingezet voor verschillende doelgroepen. Denk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een arbeidsbeperking, statushouders, etc. Motiveren en activeren zijn voor mij kernbegrippen. Daarnaast staan zelfstandigheid en het tonen van initiatief hoog in het vaandel. Ervaring leert dat positief activeren leidt tot motivatie. We zetten verschillende middelen in om de klant te activeren. Zoals sollicitatietrainingen, prettige gesprekken met werkgevers en de media."

Heeft u een arbeidsplaats beschikbaar? Neem dan contact op met Tom Bronk via t. 14 0344 of tbronk@buren.nl.

Gemeente Buren zet werkzoekenden in de spotlights TOM BRONK, AFDELING RE-INTEGRATIE & WERK EN INKOMEN GEMEENTE BUREN:

Statushouders

Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen op grond van hun asielaanvraag. Zij mogen in Nederland blijven wonen en moeten het asielzoekerscentrum zo spoedig mogelijk verlaten om een normaal bestaan op te kunnen bouwen.

Statushouders krijgen droombaan bij Nijburg Trading & Engineering

Onlangs kregen statushouders Fouad en Majd uit Syrië een arbeidscontract bij Nijburg Trading & Engineering in Dodewaard. Zij werden via de gemeente Buren hier geplaatst en helpen ondernemer David de Jong een robot te ontwikkelen die onder water een schip kan schoonmaken of inspecteren. "Deze robot is onder andere inzetbaar bij FPSO's (Floating Production, Storage and Offloading), oftewel drijvende productieplatformen die worden gebruikt om aardolie en -gas te produceren, te behandelen en op te slaan in afwachting voor verder transport", licht David toe. "Normaal worden hier duikers voor ingezet, dus dit is niet zonder gevaar. Ik bedacht me dat dit anders moest kunnen en zo werd het idee voor de robot geboren."

Hart op de juiste plek

David is een bijzondere ondernemer, niet alleen omdat hij tevens uitvinder is, maar ook omdat hij het hart op de juiste plek heeft zitten. Zo werkte hij in het verleden onder andere samen met Greenpeace. Ongeveer een half jaar geleden kwam hij in contact met de gemeente Buren die een werkplek zocht voor statushouders Majd en Fouad (30) uit Syrië. "In Syrië heb ik werktuigbouwkunde gestudeerd aan de universiteit in Aleppo. Toen ik in Nederland kwam, moest ik weer helemaal opnieuw beginnen", blikt Fouad terug. "Tekenen op de computer is mijn lust en mijn leven, maar in Nederland kon ik nergens een functie vinden die bij mij paste. Dat ik deze kans van David krijg, vind ik ongelooflijk. Mijn dromen waren in rook opgegaan in Syrië, maar mede dankzij David ga ik weer een mooie toekomst tegemoet."

Ook Majd (30) komt uit Syrië en studeerde werktuigbouwkunde aan de universiteit van Allepo, daarnaast knoopte hij er nog een studie economie aan vast. "Ik ben echt enorm blij met deze baan. Hoe gaaf is het om de robot die wij gemaakt hebben, straks in het echt aan het werk te zien? Ik had nog nooit met robots gewerkt, maar hier leer ik er heel veel over en dat is goed voor mijn cv. De mensen waarmee ik samenwerk zijn stuk voor stuk heel bijzonder. Wat ben ik blij dat ik deze kans gekregen heb!"

Hoewel Filmon uit Eritrea nog geen arbeidscontract heeft, aangezien hij nog maar heel kort bij David als loodgieter werkt, wil hij ook graag kwijt hoe blij hij is met de begeleiding die hij van David krijgt. "David is een heel goed persoon. Hij staat altijd voor mij klaar en helpt mij met van alles en nog wat. Iedere dag leer ik heel veel van hem."

Voldoening

David zegt veel voldoening te halen uit het werken met Fouad, Majd en Filmon. "Het geeft een heel fijn gevoel om iets voor hen te kunnen betekenen en iets terug te kunnen doen voor de maatschappij. Aan de andere kant ben ik ook ondernemer, dus vind ik het een mooie bijkomstigheid dat het mij wat oplevert. Hierin speelt Tom een belangrijke rol. Hij zorgt dat ik kritisch blijf en houdt een oogje in het zeil of de jongens goed functioneren. Ik vind het fijn dat ze na hier een paar jaar gewerkt te hebben, makkelijk kunnen doorstromen naar een andere leuke baan. Het is een ontzettend gaaf avontuur wat ik met de jongens en de gemeente Buren ben aangegaan!"

VertiDrive

David de Jong, van oorsprong scheepswerktuigkundige, bedacht tijdens zijn reizen over de wereldzeeën hoe zaken efficiënter kunnen in de scheepvaart. Dit resulteerde in de VertiDrive robot, een hogedruk apparaat dat de scheepshuid, de binnenkant en de ruimen van schepen kan reinigen zonder de noodzaak stellages op te bouwen. Inmiddels wordt de VertiDrive robot ook toegepast om olietanks te reinigen. De apparaten worden gebruikt door onder andere offshorebedrijven. Anderhalf jaar geleden deed hij het product van de hand en zit hij weer boordevol nieuwe ideeën.

Tom Bronk en David de Jong begeleiden Fouad
en Majd en Filmon naar een betere toekomst.
Rivierenland Business nummer 5 2018
 
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
Jaarbeurs Special 2018
 
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
Rivierenland Business nummer 4 2017
 
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
Rivierenland Business nummer 6 2016
 
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
Rivierenland Business nummer 2 2016
 
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
Rivierenland Business nummer 4 2015
 
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
Rivierenland Business nummer 6 2014
 
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
Rivierenland Business nummer 3 2014
 
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
Gorinchem Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
Neerijnen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
Geldermalsen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
Rivierenland Business nummer 3 2012
 
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
Zederik Business Special 2011
 
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
Rivierenland Business nummer 3 2011
 
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011