Bewustzoo



Sociale veiligheid is een van de basisbehoeftes van mensen, nodig om zich prettig te voelen in een groep collega’s of een groep sportvrienden; en dichterbij huis: de eigen familie of het gezin. Het ontbreken van (voldoende) sociale veiligheid zorgt ervoor dat je je bedreigd voelt, je niet vrij voelt om zaken open te bespreken en niet gehoord voelt. Met als gevolg: ziekteverzuim wat bedrijven in totaal miljoenen euro’s per jaar kost. Het is de taak van leiders om sociale veiligheid te bieden. Maar hoe doe je dat? En wat kunnen de medewerkers zelf doen?

 

Vlooien

Daniel Seesink neemt u in zijn lezingen en webinars mee terug naar de basis: het voor mensen zo herkenbare gedrag van mensapen. Uitgangspunt is de sociobiologie - de tak van biologie die zich bezighoudt met de evolutionaire oorsprong en ontwikkeling van sociaal gedrag bij dier en mens. Hij laat zien hoe apenleiders sociale veiligheid binnen hun groep organiseren en borgen. En wat er gebeurt wanneer die sociale veiligheid er (tijdelijk) niet is. De functie van vlooien komt uitgebreid aan bod, evenals bewezen principes voor het beïnvloeden van gedrag. Tot slot maakt Seesink een praktische vertaling naar bedrijven en organisaties.

 

Non-verbaal gedrag

Naast het verzorgen van lezingen, observeert Daniel Seesink het gedrag van mensen tijdens workshops. Via de lens van zijn fotocamera legt hij objectief (non-verbaal) gedrag van de deelnemers vast. De foto’s gebruikt hij vervolgens om zijn publiek letterlijk een spiegel voor te houden. Op een prettig confronterende manier maakt hij zijn publiek bewust van het door hen (vaak onbewust) vertoonde gedrag, met de foto’s als onomstotelijk bewijs.

 

Dagvoorzitter

Daniel Seesink is een dagvoorzitter met een voorkeur voor het thema ‘gedrag in veranderende organisaties’. Hij neemt sprekers en deelnemers op een toegankelijke manier mee door het programma van de dag en legt daarbij een herkenbare link naar het oergedrag dat apen ons laten zien. Zijn scherpe observaties zorgen niet zelden voor een lach op het gezicht van de aanwezigen. 

 

Loopbaan

Daniel Seesink werkte de eerste vijf jaar van zijn carrière als docent biologie in het voortgezet onderwijs. Daarna werkte hij twaalf jaar als accountmanager bij multinationals in de farmaceutische industrie. Dit werk bracht hem tot het inzicht dat presteren op hoog niveau alleen mogelijk is wanneer er een sociaal veilige omgeving is. Een omgeving waarin de aandacht niet alleen gaat naar het behalen van doelen die gebaseerd zijn op cijfers en kpi’s, maar minstens zoveel gaat naar de persoonlijke toegevoegde waarde van de betreffende werknemer.

Inspiratie

Geïnspireerd door het veldwerk van Jane Goodall, Frans de Waal en Jan van Hooff, allen pioniers op het gebied van de studie naar apengedrag, besloot hij in 2013 de onvermijdelijke link tussen het gedrag van apen en mensen te gaan gebruiken als spiegel voor het gedrag van mensen binnen bedrijven en organisaties. Hij richtte Bewust Zoo op met als doel bewustwording te creëren en managementteams te helpen bij de grote uitdaging om het gedrag van mensen in de door hen gewenste richting te sturen. Maar dan wel op een natuurlijke manier, rekening houdend met ieders diepgewortelde drijfveer om (binnen de groep) te overleven.

Laat u inspireren door het gedrag van ‘our closest living relatives’.

Bewustzoo


Dina Appeldoornpad 21
4207 JG
Gorinchem
Nederland
T: 06-13996808

Content van dit bedrijf

Ideas Worth Spreading
Natuurlijke selectie?
Evolutie in de kerk?
Politie vlooit te weinig
In Ouwehands kan het
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by