Artikel

19-01-2021 10:07

SprintWerkt: De kracht van duurzaam samenwerken

De coronacrisis heeft de bestaande problemen rond arbeidsmigranten opnieuw onderstreept. SprintWerkt uit Dodewaard - dagelijks verantwoordelijk voor de inzet van zo'n duizend arbeidsmigranten in diverse sectoren - zorgt al sinds de oprichting in 2008 voor een goede en veilige huisvesting en leert hen op eigen benen te staan. "Dat je goed voor je uitzendkrachten zorgt, voelt voor ons als een morele verplichting", aldus directeur Kumar Spaans.

Als voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten bezocht Emile Roemer recent woonlocaties van arbeidsmigranten in Neder-Betuwe, waaronder ook de woonlocaties van SprintWerkt. Hij typeerde het als de beoogde maatstaf. Niet zo gek ontdek je wanneer je een van de woonlocaties van SprintWerkt bezoekt. Hier heeft iedereen een eigen kamer en kan gebruik gemaakt worden van voorzieningen zoals internet en een fitnessruimte.

SprintWerkt werkt hiervoor samen met een vaste huisvestingspartij. "Onze medewerkers willen zich concentreren op hetgeen waarvoor ze in Ne-derland zijn: hun werk", vertelt Spaans. "Wij zorgen voor de ideale omstandigheden, waaronder hoogwaardige en gecertificeerde huisvesting. Dat betekent uitstekende sanitaire voorzieningen, maximale veiligheid en goed onderhoud. Bovendien stelt SprintWerkt haar huisvesting beschikbaar zonder winstoogmerk."

Eigen plan
Spaans vindt het belangrijk dat alle bewoners thuis hun eigen plan kunnen trekken. "Ze moeten hun eigen leven kunnen opbouwen, zonder daarbij van ons afhankelijk te zijn. We helpen hen met het zoeken naar een sportclub in de buurt of een geloofsgemeenschap, als daar behoefte aan is. Kortom, alles wat er nodig is om te voorkomen dat ze in een isolement terechtkomen. Een mooie bijkomstigheid is dat wanneer uitzendkrachten het naar hun zin hebben, ze langer ergens blijven werken. Ruim vijfenveertig procent van ons personeel werkt dan ook langer dan vijf jaar bij ons en daar zijn wij supertrots op!"

Transparantie
Naast het welbevinden van de arbeidsmigranten staat transparantie bovenaan, vertelt eigenaar van SprintWerkt Wilfred Brens. "Om transparantie te creeeren, brengen we samen met de gemeente Neder-Betuwe in beeld waar de arbeids-migranten in deze regio precies wonen." SprintWerkt is hiervoor toegetreden tot een klankbordgroep en voert een pilot uit met bijhouden van in- en uitschrijvingen van arbeidsmigranten in het Basis Registratie Systeem van de gemeente. Zo ontstaat meer zicht op waar mensen verblijven. "Essentieel voor als er zich een calamiteit als brand voordoet", aldus Brens. "Op die manier weet de brandweer precies hoeveel personen zich in een huis bevinden. Ook zorgen we ervoor dat arbeidsmigranten zich op tijd uitschrijven als ze weer uit een gemeente vertrekken. Vaak zie je dat dit in de praktijk niet gebeurt en op die manier niemand weet waar de arbeidsmigranten daadwerkelijk verblijven."

Erbarmelijke omstandigheden
Door arbeidsmigranten ongeregistreerd te huisvesten, kunnen werkgevers makkelijker misbruik maken van deze mensen die hun rechten vaak niet kennen. Het zorgt er onder andere voor dat ze buiten het zicht van de overheid onder erbarmelijke omstandigheden leven. Spaans kent de voorbeelden. "Met zijn vieren op een kamer, maar ook fysiek geweld jegens arbeidsmigranten komt maar al te vaak voor bij ongeorganiseerde uitzendbu-reaus. In veel gevallen zie je nog steeds omstandigheden die mij sterk doen denken aan moderne slavernij. Dit moet je als fatsoenlijk denkend mens echt niet willen. Onze klanten vinden juist dat stukje menselijkheid zo belangrijk en kiezen daarom voor ons."

Verschil maken
Bij SprintWerkt wordt verwacht dat de uitzendkrachten zich verder willen ont-wikkelen. "Dat ze de Nederlandse taal leren beheersen, vinden wij van groot belang", legt Brens uit. "Dat is namelijk een eerste voorwaarde om zelfredzaam te worden. Bovendien bieden wij sinds kort diverse opleidingen en trainingen aan via ons eigen opleidingsinstituut. Wij zijn van binnenuit gemotiveerd om continu in het bedrijf en de mensen te investeren. Tevens blijven wij ons vaste personeel opleidingen aanbieden zodat ons kennisniveau onderscheidend is naar onze relaties. Zo maken wij het verschil."

Kwaliteit
Volgens Spaans is de drive om te investeren zichtbaar in grote en kleine dingen. "Wij zijn hard op weg om de grootste uitzendorganisatie aan de A15 te worden, maar zullen daarbij nooit de kwaliteit uit het oog verliezen. Dat begint met letterlijk 24/7 bereikbaar te zijn voor relaties en medewerkers. Maar het draait ook om het zeer kritisch werven van mensen op onze eigen wer-vingskantoren in Slowakije, Tsjechie en Polen. Wij zijn een jong en dynamisch team en zijn er om ieders doelen te verwezenlijken. Voor onze relaties is dat veelal een optimaal operationeel proces zonder gedoe. En voor onze medewer-kers is het een fijne werkplek met een goed salaris en een prettig onderkomen. Voor allebei hebben we oog. Elke dag opnieuw. Wij geloven in de kracht van duurzaam samenwerken."

www.sprintwerkt.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by