Artikel

22-03-2023 22:37

Het Nieuwe Verzuim zet al na zes weken verzuim in op casemanagement

In het werkveld van arbodienstspecialisten springt Het Nieuwe Verzuim, gelieerd aan re-integratiespecialist Tramm, eruit met een bijzondere en innovatieve insteek. “Al vroeg in het verzuimtraject, na zes weken, nemen we samen met de kandidaat het toekomstperspectief onder de loep,” verklaart Rob Gresnigt. “We houden rekening met de beperkingen, maar kijken bovenal naar de mogelijkheden om iemand weer aan het werk te krijgen, intern of extern.”

Tekst & fotografie: Aart van der Haagen

Zeker, zoals het een goede arbodienst betaamt (wat helaas niet vanzelfsprekend is) kan Het Nieuwe Verzuim naast het toewijzen van een BIG-geregistreerde bedrijfsarts een ondernemer compleet ontzorgen als het gaat om het regelen van verzuim inclusief alle voorkomende interventies. “Het unieke eraan schuilt in het feit dat wij dat in een abonnemensvorm aanbieden, met inbegrip van casemanagement en - indien nodig - een tweedespoortraject,” verklaart Gresnigt. “Daarmee dichten wij gedurende de twee ziektewetjaren het wettelijke kader volledig af voor de werkgever. De crux zit bij ons in het feit dat wij al vanaf week zes in het verzuim samen met de kandidaat in de persoonlijke mogelijkheden duiken, binnen het eigen werkveld dan wel daarbuiten. Normaal gebeurt dat pas ergens tussen week 42 en 52, wat betekent dat de werknemer langdurig gefrustreerd met de gedachte blijft zitten dat hij wellicht nooit meer zijn oude beroep kan beoefenen, zonder dat er een alternatief ligt. Hij wordt alleen maar aan het lijntje gehouden doordat de ouderwetse processen zo ingericht zijn. Ondertussen blijft de werkgever doorbetalen voor het ziekteverzuim, met een beetje pech twee jaar lang, naast de kosten van eventuele interventies.”

Innovatieve softwareoplossing
Het Nieuwe Verzuim baseert zich volgens Gresnigt op de functionele mogelijkhedenlijst die de arts afgeeft, kijkend naar de belastbaarheid van de kandidaat in taken en uren. “We hebben innovatieve softwareoplossing paraat, die de kandidaat helpt snel inzicht te krijgen zijn in eigen mogelijkheden, in nieuwe kansen. Het programma werkt met Google-adoptie en is heel begrijpelijk voor mensen op alle denkniveaus. De kandidaat bouwt digitaal een persoonsprofiel op, dat hem helpt de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. De casemanager gebruikt dit samen met de oriëntatiefase op alle relevante beroepen als basis om een zoekprofiel op te bouwen, dat dagelijks de nieuwste vacatures genereert, zowel intern als extern. Hij gaat met de kandidaat het gesprek aan over de situatie: is een terugkeer met deze klachten realistisch, ook voor de lange termijn? Luidt het antwoord ‘ja’, dan kan daar vroegtijdig naar gehandeld worden, door interventies in te zetten ten behoeve van een snel en duurzaam hersteltraject. In zo’n gesprek bestaat ook aandacht voor een loopbaanpad en privébelemmerende factoren, zoals financiële problemen thuis. Blijkt het voortzetten van de bestaande job niet haalbaar, dan buigen we ons over de alternatieven binnen de eigen organisatie of in een heel andere werkkring of vakgebied. Uiteindelijk zal de werknemer zich met zo’n perspectief veel gelukkiger voelen in een moeilijke situatie en bereiken we voor de werkgever een serieuze schadelastreductie. Kortom, tijdig schakelen, al in de zesde week van verzuim.”

Cases ter illustratie

Case 1: een vrachtwagenchauffeur van voor in de zestig valt uit met ernstige schouderklachten. Na zes weken gaat Tramm op basis van de functionele mogelijkhedenlijst en de uitspraak van de bedrijfsarts over de duurzaamheid van de klachten met de werknemer het gesprek aan. Centraal staat de vraagstelling: ‘Hoe zie je je eigen toekomst? Denk je dat je nog zou kunnen terugkomen in je werk?’ De klachten zijn inmiddels grotendeels hersteld, maar zullen altijd om de hoek blijven loeren. Tramm weet met de kandidaat tot de afspraak te komen om een prepensioentraject in te zetten, waarmee de persoon in kwestie dus eerder zal stoppen met werken. Dit gebeurt in goed overleg met de werkgever, voor wie een dergelijke regeling financieel de betere optie vormt. Het risico dat de werknemer na verloop van tijd weer langdurig ziek komt thuis te zitten is daarmee afgewend.

Case 2: bij een jonge dertiger spelen klachten op verschillende fronten, gerelateerd aan het werk. Dit komt tijdens een vroegtijdige signalering door Tramm aan de oppervlakte. Conclusie: ‘Jouw hart ligt niet in transportwereld, maar in de zorg. Gezien je leeftijd kun je nog alle kanten op. Laat je niet uitsluitend motiveren door het idee van geld verdienen, maar volg je hart.’ In goed overleg wordt besloten de kandidaat de benodigde opleiding aan te bieden, waarvan de huidige werkgever de kosten voor zijn rekening neemt. Dat zal uiteindelijk goedkoper blijken dan frequent verzuim.

Case 3: een arts en tevens onderzoeker draagt een grote, zelfs landelijke verantwoordelijkheid en loopt op haar tenen, wat resulteert in aantoonbare burn-outklachten. Tramm start met haar een traject op om de druk van de ketel te halen. Mindful Analysis helpt haar om anders te leren kijken naar de dagelijkse gang van zaken. Dit geschiedt in de vorm van een schrijverskamp, waarbij de dame in kwestie gaat e-mailen met een coach die zij nog nooit heeft gesproken. In deze anonieme zetting voelt zij zich vrijer om te reageren dan face to face. De digitale briefwisselingen geven haar zelfinzicht en houden haar een spiegel voor. Er komen vragen voorbij waaraan ze niet direct zou (durven) denken. Het blijkt een zeer effectieve methode, die slechts twee weken in beslag neemt, waar een regulier coachingtraject al gauw zes maanden duurt.

Fit4Life
Het begrip vitaliteit nestelt zich steeds meer in het maatschappelijk bewustzijn en Tramm omarmt dat ten volle. “We stimuleren werknemers om deel te nemen aan Fit4Life, een programma van twaalf maanden dat zij overal in Nederland kunnen volgen, bijvoorbeeld via Healthclub Juliën in Lienden,” vertelt Rob Gresnigt. “Aanleiding is dat zij kampen met fysieke of mentale klachten, bijvoorbeeld na een burn-out, herstel van kanker of bij overgewicht. Het gaat om het veranderen van de mindset, zeg maar de agenda van mensen herprogrammeren. Alereerst vindt een intakegesprek bij een arts of andere deskundige plaats, gespecialiseerd in de klachten die spelen. Een oncoloog of een diëtist, bijvoorbeeld. Deze bepaalt hoe een personal trainer met de specifieke klachten omgaat. Het betreft dus altijd maatwerk bij het ontwikkelen van een trainingsprogramma, dat zich richt op kleine groepjes die twee tot drie keer in de week fysiek bezig zijn. Er zitten verschillende evaluatiemomenten met verschillende disciplines bij, die leiden tot een duurzame leefstijlverandering. Ook bevat Fit4Life een aantal themabijeenkomsten, waar alle onderwerpen aan bod komen die invloed uitoefenen op de gezondheid, zoals werk, slapen, voeding en eventuele verslavingen. Daarmee doe je diepgaande kennis op over de leefstijlpijlers. Het programma werkt erg goed in combinatie met een tweedespoortraject. Je neemt mensen mee in hun in eigen leven en dan ontdekken ze bijvoorbeeld dat ander werk beter bij ze past. In dat geval gaan we samen de mogelijkheden bekijken op de externe arbeidsmarkt.

www.hetnieuweverzuim.nl
www.tramm.nl/traject-shop

Dit artikel is binnenkort ook te lezen in Rivierenland Business editie 01 2023. 


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by