Column

28-10-2019 17:06

Paardenkracht in uw bedrijf: Wat kan een coachsessie met inzet van een paard uw bedrijf brengen?

De kracht van het samenwerken en (non) verbale communicatie wordt inzichtelijk! Ontdek samen met het paard hoe je werkelijk in de praktijk als individu of als team met elkaar samenwerkt. Leer jezelf en elkaar beter kennen en ervaar hoe je in het bedrijfsleven beter op elkaar kunt afstemmen. Vergroot het onderling vertrouwen en de verbinding tussen de teamleden. Opgedane inzichten kunnen direct in de praktijk gebracht worden.

Elk bedrijf, groot of klein, heeft een hiërarchie en heeft te maken met een veelheid aan mensen, relaties (inter-persoonlijk of met collega’s, directie, opdrachtgevers en klanten) en situaties die een bepaalde structuur hebben. Het gaat over communicatie en leiderschap; leiding geven en leiding nemen. En over verwachtingen, kwaliteiten en talenten, samenwerken met anderen die misschien een totaal verschillende kijk op het leven hebben dan jij. Alle organisatiesystemen bestaan uit ordening, plaats, verbinding en balans en zijn te vergelijken met een kudde.

Paardenkracht en de kracht van de kudde
Paarden zijn kuddedieren en weten niet beter dan dat er een duidelijke rolverdeling en gelijkgestemdheid is binnen een team of systeem. Is er op een van deze punten iets uit balans dan zal een paard dit duidelijk laten zien tijdens de opdrachten, oefeningen en ondersteunend zijn om deze disbalans weg te nemen.

Samenwerken kan soms verschillende valkuilen met zich meebrengen
Mensen hebben verschillende karakters, talenten, kwaliteiten en persoonlijkheden, die soms heel goed met elkaar samen gaan, maar soms ook flink kunnen botsen. Het is soms niet mogelijk of wenselijk om alle neuzen dezelfde richting op te krijgen. Opdrachten worden verschillend geïnterpreteerd of verwachtingen lopen erg uiteen.

Verantwoordelijkheden
Er wordt vaak gezegd dat wij mensen ook kuddedieren zijn. Maar vaak heeft dit dan een andere lading dan de werkelijke kracht en kwaliteit van een kudde. Mensen kunnen veel leren van de kracht van een kudde en dit is zeer goed inzetbaar in een bedrijf of organisatie.
Paarden werken al eeuwen in een kudde en ieder paard heeft een eigen plek en soms wisselende verantwoordelijkheden. Ieder paard weet precies wat hij aan de ander heeft en kent de kwaliteiten van de ander.
Als we met een individu of een team in de bak aan het werk gaan, dan 'scant' een paard in een fractie de situatie en de staat van deze nieuwe kuddegenoot. Aan het gedrag van het paard is door de begeleidende coach veel af te lezen, maar het gaat vooral ook over hetgeen men zelf voelt, ervaart en waarneemt. Door opdrachten en oefeningen met het paard uit te voeren worden patronen inzichtelijk gemaakt.

Sessie Met Ronald: Het honoreren en waarderen van de eigen inzichten
Ronald is een charismatische man, directeur van een grote organisatie. Hij wilde graag meer inzicht in zijn leidinggevende kwaliteiten en valkuilen verkennen. Als eerste werd hem gevraagd contact te maken met het paard en vervolgens met het paard een rondje door de bak te gaan lopen. Met stevige pas liep hij op het paard af en sprak het aan met:”Kom gaan we even lopen.” Het paard draaide zich direct van hem af en liep de andere kant op, weg van Ronald. Hij keek mij wat verdwaasd aan.
Ik vroeg hem, nog zonder in te gaan op de net opgedane ervaring, om het paard aan het halstertouw een stukje mee te nemen.
Hij pakte het touw en terwijl hij zichzelf wat kleiner maakte en met zijn hoofd al vriendelijk pratend naar het paard boog, trok hij het paard mee en probeerde vooruit te komen, maar het paard verzette geen stap. Na enige tijd van wat trekken, duwen en praten, bedacht hij zich dat dit zo niet ging werken. Hij gaf het paard wat ruimte en toen kwam deze wat in beweging. Opnieuw wat gebogen met zijn rug en zijn hoofd gericht naar het paard pratend vroeg hij het op zeer vriendelijke, bijna smekende toon, om mee te gaan. Dat lukte een beetje, maar hIj kon zo lopend niet goed zien waar hij naartoe liep.

Alleen al deze twee kleine opdrachten gaven hem enorm veel inzicht toen ik hem vroeg wat hij zoal had ervaren.Hij ontdekte dat zijn benaderingswijze 'dat doe ik wel even' soms wat overdonderend kan zijn voor anderen en dus averechts werkt.
En dat leiding geven niet betekend 'trekken aan iets' en ook niet goed gaat als hij teveel gericht is op de persoon. Hij ontdekte dat hij geneigd was, soms bijna smekend, te blijven praten om iemand mee te krijgen, maar daardoor het doel niet bereikte. Hij zei dat het honoreren en waarderen van een werknemer een andere toon en houding vraagt dan dat hij nu soms toepast. Hij gaf aan deze inzichten goed te kunnen integreren in zijn vervolgacties bij zijn organisatie en medewerkers.

Na afloop van een sessie bespreek ik nog uitgebreid met de klant wat ik heb waargenomen.

Het resultaat van een individuele of teamcoaching met inzet van paarden:

Bewustwording van bestaande patronen

Optimaliseren van de eigen kracht, verantwoordelijkheid, verbinding en samenwerking

Het kennen en zien van de eigen of elkaars kwaliteiten en talenten

Leiding geven en leiding nemen

Vertrouwen op jezelf en elkaar

Balans tussen geven en nemen

Duidelijkheid over ieders plek in de organisatie en de beleving hiervan

De kracht van (non-verbale) communicatie herkennen, erkennen en inzetten binnen de organisatie als bron van inspiratie en samenwerking.

Zelf eens ervaren?

L.I.V.I.N.G.
Horse and Dog Assisted Coaching
AnnaSofia van Hooijdonk
06-45522696
living.lifecoach@gmail.com

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by