Column

21-03-2016 16:50

Inchallah

Internationaal ondernemen is een hele ‘onderneming’. In november 2014 heb ik de stap genomen om samen met Nederlandse partners onze oplossing voor ‘Cool Roofs’ op een grote internationale bouwbeurs – de SIB 2014 – onder de aandacht te brengen. Na overweldigende belangstelling heb ik besloten om het avontuur aan te gaan. Ik heb een strategisch plan opgesteld en heb Marokko meermaals bezocht. Nadat ik ook een Marokkaanse partner gevonden had, heb ik een Marokkaanse onderneming opgericht: H2O Proof & Co SARL.

Inmiddels ben ik een goed jaar verder. Ik heb een aantal mooie relaties opgebouwd en probeer op de momenten dat ik er ben zoveel mogelijk bestaande en nieuwe relaties te bezoeken. Tot nu toe zijn ze allemaal overtuigd van het nut van de duurzame oplossingen die ik op de markt wil brengen. Volgens hun heeft Marokko hier behoefte aan. Maar het gaat niet allemaal vanzelf. Het vraagt echt tijd, geduld en energie. Afspraken worden aan de lopende band verzet of afgezegd. Je moet blijven volharden om bij Marokkaanse partijen aan tafel te komen. Bepaalde dagen voelen echt non-productief, veel gereisd, gebeld, maar helaas een dag die de nodige afspraken kende loopt anders.

En toch, het lijkt wellicht moeizaam om te ondernemen in Marokko, in Nederland is het echt niet anders. Ook in Nederland ben ik al enige tijd bezig om duurzame producten en diensten ‘aan de man te brengen’. En dan blijkt ook Nederland een conservatief land en vraagt ook Nederland om een lange adem.

En gelukkig in Nederland begint de energie die erin gestopt is, zijn vruchten af te werpen. De omroep RTL7 heeft inmiddels aangeklopt om samen met mij een item te maken. Het persbericht volgt spoedig, dus ik ga jullie nog even in spanning houden.

Het feit dat RTL7 geïnteresseerd is, geeft de burger moed. Dus zo blijkt maar dat je vast moet houden aan hetgeen waarin je gelooft. En het zal metertijd in Marokko ook echt goed komen. Daar zeggen ze inchallah… alles komt goed

Informatie over de auteur

Gerard van Kilsdonk | Consultant Change Management | 06-22140022 | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht