Nieuws

17-12-2018 17:54

Gispen steunt werk van Betuwe Wereldwijd

Het Culemborgse Betuwe Wereldwijd reviseert onder andere gebruikte naaimachines en verzendt deze naar opleidingscentra en coöperaties in ontwikkelingslanden. Voor de verzending van een deel van die naaimachines maken de medewerkers houten kistjes, die goed stapelbaar zijn. Dit werk wordt gedaan door mensen met een rugzakje (zoals autisme of een verstandelijke beperking), vrijwilligers en (langdurig) werklozen. Bij Betuwe Wereldwijd vinden zij zo een passende, veilige en stimulerende werkplek.

Een van de vrijwilligers bij Betuwe Wereldwijd is Wim Jansen. Als gepensioneerd productontwikkelaar bedacht Wim een systeem voor het scharnier aan de onderkant van naaimachines met een zogenaamde onderbak. Universeel en super simpel. Een staafje en twee oogboutjes. Dat is alles. De vraag was alleen: waar haalt Betuwe Wereldwijd die vandaan en tegen zo laag mogelijke kosten.
In Gispen, waar Wim 46 jaar heeft gewerkt, vond Betuwe Wereldwijd een fijne sponsor: Vier jaar lang levert Gispen de benodigde staafjes en oogboutjes aan Betuwe Wereldwijd. In die jaren zullen zo'n 360 staafjes en 720 oogmoertjes door de mensen van Betuwe Wereldwijd gemonteerd worden. Daarmee kunnen 360 naaimachines hun weg vinden naar de meest kwetsbaren in ontwikkelingslanden, die daarmee als kledingmaker een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen. Zo kan ook een klein onderdeel aan een grote impact bijdragen.

Behalve naaimachines verzendt Betuwe Wereldwijd ook technisch gereedschap (ook elektrisch), fietsen, breimachines en computers. Wie hier nog iets van heeft liggen, thuis of op het bedrijf kan er iemand aan de andere kant van de wereld enorm mee helpen. 

www.betuwewereldwijd.nl.