Nieuws

20-10-2021 08:47

Bijna helft meer gebruikers getroffen door wachtwoordstelers in het afgelopen halfjaar

Cybercriminelen bedenken voortdurend nieuwe methoden om online fraude te plegen en de afgelopen maanden is er sprake van een toename van dergelijke activiteiten. Experts van Kaspersky merkten een verhoogde activiteit op van fraudeurs die wachtwoorden stelen met behulp van speciale malware genaamd Trojan-PSW – dit zijn stealers die in staat zijn om inloggegevens en andere accountgegevens te verzamelen.

Kaspersky-experts analyseerden data van januari tot september 2021 over het aantal pogingen tot infectie en doelwitten. Uit hun analyse blijkt dat er in deze periode een groei in het aantal aangevallen gebruikers is. Zo waren er in september ongeveer 160.000 meer doelwitten dan in april, een stijging van 45 procent. In de afgelopen maanden hebben de Kaspersky-experts ook een sterke stijging gezien in het aantal pogingen om gebruikers te infecteren: Q3 2021 (juli tot september) zag een stijging van bijna 30 procent. Ook het totale aantal detecties nam toe ten opzichte van het voorgaande jaar: van 24,8 miljoen naar 25,5 miljoen.

Dennis Parinov, security-expert bij Kaspersky: “Zoals uit de statistieken blijkt, blijven logins, wachtwoorden, betaalgegevens en andere persoonlijke gegevens een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen en blijven ze een gewild goed op de dark market. Daarom moedigen we internetgebruikers aan om extra stappen te nemen om hun accounts te beschermen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van multifactor authenticatiemethoden. De toegenomen activiteit van scammers die gebruikmaken van wachtwoordstelers wijst er ook op dat gebruikers voorzichtiger moeten zijn, geen links moeten volgen die niet geverifieerd zijn en een up-to-date security-oplossing moeten gebruiken”.

Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van kwaadwillende programma’s, bijvoorbeeld een wachtwoordsteler, en om je gegevens te beschermen, wordt aangeraden dat je je software altijd up-to-date houdt op alle apparaten. Zo voorkom je dat scammers kwetsbaarheden kunnen gebruiken om je netwerk te infiltreren. Ook wordt het aangeraden om gebruik te maken van tweefactorauthenticatie voor je accounts. Tot slot is het belangrijk te letten op wat je online post. Voorkom dat je persoonlijke informatie online zet, bijvoorbeeld je adres, telefoonnummer, e-mailadres, etc.

Photo by Wiredsmart from Pexels

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by