Nieuws

21-10-2021 09:59

Toenemende kansen in bouw en techniek in Gelderse regio’s

Net als voorgaande maanden daalde het aantal WW-uitkeringen in september in alle Gelderse regio’s. Vergeleken met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen ruim een kwart lager. Deze afname doet zich ook voor in de bouw. In deze sector zijn er toenemende tekorten aan technische vakmensen, zoals elektriciens, loodgieters en monteurs van zonnepanelen en elektriciteitsnetten. Door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort neemt de vraag naar deze vakmensen alleen maar toe. Ook verlaten de komende jaren veel werknemers de bouw door pensionering. Dit biedt kansen voor werkzoekenden die zich willen omscholen naar een bouwberoep.

In Rivierenland dalen WW-uitkeringen verder in september
Eind september 2021 verstrekte UWV 2.432 WW-uitkeringen in Rivierenland. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een afname van 0,5% (-11 uitkeringen). Dit is minder sterk dan de landelijke afname van 2,2%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling in Rivierenland is 26,0%, oftewel 855 uitkeringen. Deze afname is iets sterker dan de landelijke daling over het afgelopen jaar (-25,3%).

Toenemende vraag naar technische vakmensen in bouw
De afname van WW-uitkeringen doet zich ook voor in de bouw. Dit is een belangrijke sector in de oostelijke en westelijke regio’s van Gelderland. De banen van werknemers in de bouw zijn hier namelijk sterker vertegenwoordigd dan landelijk. Alleen in de regio’s Midden-Gelderland en Rijk van Nijmegen is deze sector iets kleiner dan landelijk.

Hoewel de bouw de afgelopen jaren groeide en er nog steeds veel projecten in de planning staan, kan de groei de komende jaren worden afgeremd. Behalve tekorten aan bouwmaterialen, kunnen ook personeelstekorten en maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen de bouwproductie beperken. De bouw doet het tot nu toe echter beter dan in eerdere prognoses werd verwacht. De impact van de coronacrisis bleef in de bouw beperkt: de gerealiseerde werknemersbanen geven in 2021 een positief beeld en ook de vacatures groeien sterk. De arbeidsmarkt voor bouwberoepen is dan ook zeer krap in de Gelderse regio’s: er zijn meer vacatures dan geschikte kandidaten. Dit betekent goede kansen voor werkzoekenden die werk zoeken in de bouw, of zich willen laten omscholen richting een bouwberoep.

In de arbeidsmarktregio’s worden specifieke trajecten en samenwerkingsverbanden ingezet om deze kansen te verzilveren. In Rivierenland wordt binnenkort gestart met een groepsgewijze leerwerkroute voor de functie van metselaar. Via Bouwmensen (Geldermalsen) worden kandidaten opgeleid voor laagdrempelige functies in de bouw. Ook wordt er een leerpad ontwikkeld voor diverse functies rondom de energietransitie. Hierin wordt samengewerkt met S-tec (Smart Technology Experience Centre), zij zijn een hub waarin alles samenkomt op het gebied van duurzaamheid in de bouw (consument, bedrijf, leverancier, bouwbedrijven én opleidingen).

De regio’s kunnen daarnaast kandidaten aandragen voor landelijke arrangementen die UWV heeft met werkgevers. Andersom hebben adviseurs van UWV tijdens een Doe-dag mee kunnen lopen en diverse onderdelen van de Bouw kunnen ervaren om zo een beter beeld te krijgen van het werk en de werving en bemiddeling op die manier te bevorderen. Door alles heen is er uiteraard ook aandacht voor de energietransitie, die aan de bouw gekoppeld is.

Voor de middellange termijn verwacht de sector dat de vraag naar personeel blijft aanhouden. Dat komt onder andere door de energietransitie en de aanpak van het woningtekort. Daarvoor zijn veel technisch geschoolde vakmensen nodig, zoals monteurs van zonnepanelen, monteurs en installateurs van gas, elektriciteit en water (inclusief warmtepomp) en technisch isoleerders. Op dit moment is al sprake van tekorten aan dergelijke technici en hebben veel werkgevers moeite om aan personeel te komen. De bouwsector is bovendien vergrijsd, waardoor de komende jaren veel werknemers door pensionering de sector verlaten.

In de Barometer arbeidsmarkt bouw geeft UWV meer inzicht in de kansen en uitdagingen in de bouwsector.

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by