Nederlandse organisaties hebben steeds meer vertrouwen in Het Nieuwe Werken. Werkgevers geloven dat medewerkers hun uren maken en productief blijven, ook al zien ze hen niet werken. En 82 procent van de medewerkers vindt dat de manager daarop kan vertrouwen. Sturen op output is hierbij belangrijker dan op daadwerkelijke aanwezigheid. Zo blijkt uit de Nationale Enquête over Het Nieuwe Werken, gehouden onder ongeveer vijfduizend medewerkers en managers bij overheid en het bedrijfsleven.
Sturen op output
Controle op output wanneer een medewerker zelfstandig werkt, vindt 40 procent van de deelnemers overbodig. Vorig jaar vond nog maar 30 procent dat. Ook wordt erop vertrouwd dat collega’s aan het werk zijn wanneer ze bijvoorbeeld thuiswerken. Het aandeel dat daarop vertrouwt, steeg van 65 procent in 2012 naar 69 procent in 2014. 82 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat hun manager erop kan vertrouwen dat de uren worden gemaakt. 94 procent geeft aan de verantwoordelijkheid van Het Nieuwe Werken aan te kunnen. Drie van de vier respondenten menen ook dat dit voor hun collega’s geldt.
Het Normale Werken
Het Nieuwe Werken kan anno 2014 inmiddels gezien worden als een normale manier van werken; het is niet langer toekomstmuziek. Waar in 2013 nog 42 procent van medewerkers Het Nieuwe Werken iets voor de toekomst vond, is dat nu nog maar 17 procent. Dit wil niet direct zeggen dat 83 procent van de medewerkers op deze manier werkt. Wellicht dat zij het voor hun persoonlijke werk niet nodig achten, maar zien zij wel het algemene belang ervan in.
Werken op een andere plek
Medewerkers bepalen vaker zelf wanneer en waar zij aan de slag gaan. Dat geldt voor 62 procent van de respondenten. Dat houdt ook in dat er regelmatig ’s avonds of in het weekend wordt gewerkt. Twee van de drie hebben daar geen moeite mee. Ergens anders werken wordt gemiddeld één dag per week gedaan, zegt 34 procent. Vorig jaar haalde 29 procent dat gemiddelde. Sommige deelnemers geven zelfs aan dat ze een werkverdeling hebben gemaakt: overleggen op kantoor, uitzoekwerk thuis.
Meer keuzevrijheid voor medewerkers
Het is belangrijk om bewuste keuzes te maken in Het Nieuwe Werken. Uit het onderzoek blijkt ook dat medewerkers dat steeds vaker doen en dat managers hun daarvoor de ruimte geven. De gewenning betekent niet dat Het Nieuwe Werken nu voorbij en klaar is. Zowel managers als medewerkers moeten vaak nog wennen aan hun nieuwe rollen. Aandachtspunten zijn het letten op de werk-privébalans, op tijd de gewenste resultaten opleveren, voldoende contactmomenten inbouwen. Het is belangrijk dat er duidelijkheid wordt gecreëerd door concrete afspraken over gedrag en verwachtingen te maken. Een medewerker moet zich verantwoordelijk voelen voor zijn werk, ongeacht of dat dit thuis of op kantoor gebeurt.
Marco Hofland
www.tegetel.nl
Rivierenland
Business
☰
Noord-Limburg Business
Achterhoek Business
Rivierenland Business
Vallei Business
Utrecht Business
Driesteden Business
Arnhem Business
Nijmegen Business
Het Nieuwe Werken wordt de standaard
10 jaar geleden
Jessica Scheffer
Hoofdredacteur

10 jaar geleden
Op de hoogte blijven van onze updates?