10 jaar geleden
10 jaar geleden
Zoals je misschien weet geef ik de training “Hier Sta Ik Voor!” Het is een training in marketing en profilering voor sociale professionals. Laatst vroeg iemand mij op een bijeenkomst of het niet tijd werd voor de training “Hier Staan Wij Voor!”. Die vraag verraste mij. ‘Ja natuurlijk’ was het eerste wat ik dacht. Maar toen ik daarna nadacht over de inhoud, concludeerde ik dat die precies hetzelfde zou moeten zijn.Eerst moet JIJ namelijk weten waarvoor jij staat! Als je dit niet goed weet kan het gebeuren dat jij de samenwerking in het wijkteam als concurrerend en verwarrend ervaart. Dit kan ook zo zijn voor jouw collega’s in het team. Als je vanuit dat punt samen gaat nadenken over de vraag ‘Waar staan wij voor als team?’ heb je geen enkel ijkpunt, geen houvast en weet je niet goed waar je moet beginnen. Vervolgens kan het alle kanten opwaaien. De een zegt het zus, de ander zo. Klanten houden daar niet van.
Vanuit het perspectief van de klant kun je het ook zo bekijken: jouw klant doet geen zaken met het team maar met jou. Mensen doen zaken met mensen en niet met gebouwen, projecten, afdelingen en teams. Dus ook jouw klant wil van jou weten: waar sta jij voor?
De kracht van het wijkteam zit in jou en jouw collega’s. Als jij je eigen kracht goed kent en je kent de kracht van je collega’s en je brengt dit samen dan kun je pas echt je power als wijkteam laten zien.
John Beckers zegt het zo: ‘Een wij ben je als je van elkaar weet wie je echt bent, onder het harnas. Dat is de clou van samenwerken.’
Hoe kun je nu van elkaar weten wie je echt bent? Probeer het eens zo:
– Plan een middag vrij in jullie agenda’s
– Ga niet vergaderen, maak geen agenda, je hoeft niks te regelen behalve een fijne plek om samen te zijn
– Een iemand van jullie begint en vertelt de anderen zijn of haar verhaal “Hier Sta Ik Voor!”
– Het verhaal gaat over dromen, waarom heb je dit vak gekozen, hoe ben je hier terecht gekomen, hoe wil jij verder, hoe belangijk is dit voor je, wat vind je leuk, wat vind je eng, wat heb je nodig?
– De rest luistert of stelt vragen
– Geef en gun iemand echt het podium, je tijd en aandacht om ‘het harnas’ uit te trekken
– Is het verhaal afgerond en is er nog tijd over in de middag dan vertelt de volgende collega zijn of haar verhaal
– Plan hierna de volgende middag en de volgende, en de volgende …
– Heeft iedereen zijn verhaal vertelt ga dan pas jullie gezamenlijk een verhaal schrijven waarin ieder teamlid mag schitteren, anders mag zijn en een rol speelt
– Nu weet je ‘Hier Staan Wij Voor!’
Je bent welkom om hieronder te delen hoe jullie dit hebben aangepakt!
Anneke Krakers
www.annekekrakers.nl
Op de hoogte blijven van onze updates?