De Waal Autogroep komt letterlijk aan tafel voor mobiliteitsscan

4 uur geleden
4 uur geleden

Door de energietransitie is wagenparkbeheer voor het bedrijfsleven ingewikkelder dan ooit. “Als je je niet verdiept in de wet- en regelgeving, maak je beleid op gevoel,” zegt Friso de Waal van De Waal Autogroep. “Aan de hand van een mobiliteitsscan helpen wij ondernemers om hun situatie door te lichten en af te stemmen op de toekomst. Samen kijken we vooruit… en je verwacht het misschien niet van ons, maar ook fietslease kunnen we in het plaatje meenemen.”

Tekst & Fotografie: Aart van der Haagen
 
Met een geschiedenis die teruggaat tot 1964 bedient De Waal Autogroep vanuit vestigingen in Druten, Zaltbommel, Gorinchem, Culemborg, Geldermalsen en Tiel de regio Rivierenland in zijn volle omvang. Dat gebeurt met de vijf merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda en Volkswagen Bedrijfswagens. Begin 2025 vond een algehele overname plaats, maar het karakter van een familiebedrijf bleef behouden. “We vallen nu onder de organisatie van Michel den Engelsen, een gedreven ondernemer die de markt erg goed verstaat,” legt Friso uit. “Hij was al in de regio’s Eindhoven, Nijmegen en Tiel actief met de merken MAN en Volkswagen Bedrijfswagens en had sinds een aantal jaren de wens om personenwagens aan zijn portfolio toe te voegen. Weet je wat ik mooi vind om te constateren? Ten eerste dat de bedrijfsculturen sterk overeenkomen, met een fijn werkklimaat voor mensen die zich echt inzetten voor de klanten. Ten tweede dat wij eigenlijk van de overname niets merken in de dagelijkse processen. Alles blijft bij het oude, zowel qua samenstelling van het managementteam als qua personeelsbestand. Prettig voor de klanten, dat de vaste aanspreekpunten niet veranderen.”
 
Lokale binding en betrokkenheid
Zelf werkt Friso al zeventien jaar binnen De Waal Autogroep, met een aanstekelijk enthousiasme en voelbare passie voor de business. “We voelen ons thuis in de regio en dat zie je terug in onze lokale binding en betrokkenheid, ook aan de kant van leveranciers. We werken graag samen met partners uit de directe omgeving; een mentaliteit die Rivierenland typeert. Verder mengen we ons in alle zakelijke netwerken, zoals ondernemersverenigingen en businessclubs, waarbij we zelf actief een steentje bijdragen. Zo hebben we al enkele malen een interactieve kennissessie rondom een actueel onderwerp georganiseerd, waar we onze relaties uitnodigen om mee te praten over welke uitdagingen op hen afkomen en welke oplossingen daarvoor denkbaar zijn. Dat doen we niet vanuit een commerciële insteek, maar puur om samen met hen de mobiliteit van de toekomst uit te stippelen.”
 
Andere setting, andere dynamiek
Bij sommige activiteiten mixt De Waal er een stukje beleving doorheen, want auto’s spreken per slot van rekening nog steeds tot de verbeelding bij een grote groep mensen. Zo vond op 10 april in de showroom te Geldermalsen ‘This is Audi’ plaats, waarbij het premiummerk een fabelachtig visitekaartje afgaf door de aanwezigheid van een Formule 1-wagen en coureur Tom Coronel als gastspreker optrad. “Daar mochten we 400 ondernemers en andere zakelijke relaties verwelkomen,” zegt Friso. Het bewijst hoe een andere setting met een andere dynamiek een schot in de roos kan zijn. De genoemde initiatieven komen mede uit de koker van de afdeling De Waal Autogroep Fleetsales, die inmiddels tien jaar bestaat en zes medewerkers telt: twee in de binnendienst en vier in de buitendienst, onder wie Friso. “Het belangrijkste vinden wij dat we echt met onze zakelijke klanten om de tafel kunnen gaan om hun mobiliteit en alle wet- en regelgeving daaromheen tegen het licht te houden, als basis voor een breed en goed onderbouwd advies om hun wagenpark toekomstbestendig te maken.”
 
Welke keuzes maak je?

Dat laatste vormt een cruciale factor in een tijd waarin verduurzaming hoog op de maatschappelijke agenda staat. “Aan de ene kant treft de overheid maatregelen om de energietransitie te sturen, zoals het stimuleren van gemeenten om zero-emissiezones in te voeren. Aan de andere kant komen er steeds meer elektrische voertuigen op de markt. Ook bedrijfswagens, zoals de recent gelanceerde Volkswagen e-Transporter en de al enkele jaren beschikbare ID. Buzz, die in tegenstelling tot vrijwel alle andere bestelwagens speciaal voor deze aandrijving is ontwikkeld. Welke keuzes maak je dan als ondernemer? Dat verschilt helemaal per bedrijf en hangt van ontzettend veel factoren af, zoals kilometrages, locaties waar het wagenpark wordt ingezet en specifieke gebruikseisen. Neem je daarin de wet- en regelgeving mee, plus het feit dat steeds meer opdrachtgevers verlangen dat bedrijven duurzaam denken, dan levert dat een complex geheel op waarbij je alles zorgvuldig tegen elkaar moet afwegen. Niet alleen voor het heden, maar vooral ook voor de toekomst. Wij maken het ondernemers makkelijk door binnen een persoonlijk gesprek een mobiliteitsscan uit te voeren.”
 
Vervangingsmoment naar voren halen
In het kader van ‘regeren is vooruitzien’ geeft De Waal een tastbaar voorbeeld van hoe De Waal Autogroep zijn adviserende rol proactief benadert. “Twee jaar geleden wisten we al dat de BPM-vrijstelling op bedrijfswagens met een verbrandingsmotor zou komen te vervallen, wat per 1 januari van dit jaar tot forse prijsverhogingen heeft geleid. Reden voor ons om onze zakelijke relaties hier tijdig op te attenderen via een marketingcampagne en via rechtstreeks contact vanuit onze accountmanagers. Zij gingen aan de slag met een overzicht van alle wagenparken binnen onze klantenkring en hielpen de ondernemers om tijdig de juiste beslissingen te nemen, bijvoorbeeld het vervangingsmoment van voertuigen die tot in 2025, 2026 of 2027 in gebruik zouden blijven naar voren halen of juist doorrijden, om later te elektrificeren. In onze regelmatige contactmomenten merkten we dat met name bij de wat grotere wagenparkbeheerders het bewustzijn groeide, maar we hebben ook rekening gehouden met hardwerkende zzp’ers die daar door hun drukke dagelijkse werkzaamheden minder bij stilstonden. Dit door tijdig een ruime voorraad BPM-vrije bestelwagens aan te leggen: nieuw, maar met een registratie in 2024. Zelfs nu nog kunnen we ze nog leveren in diverse uitvoeringen.”
 
Lease a Bike
Een organisatiestructuur met naast de diverse autobedrijven een verhuurafdeling, leasemaatschappij ALMN en Schadenet Rivierenland maakt De Waal Autogroep slagvaardig als mobiliteitspartner in de breedste zin des woords. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe concepten en daartoe de samenwerking opgezocht met gespecialiseerde partijen,” aldus Friso. “Zo faciliteren we in partnerschap met Ecoleon, onderdeel van Van Doorn Buitenruimte in Geldermalsen, laadoplossingen voor onze klanten. Verder ondersteunen we bedrijven met deelconcepten oftewel poolauto’s via een app om deze volledig te beheren, van planning en rittenregistratie tot en met bediening van de voertuigen via de smartphone door de gebruikers, wat sleutels overbodig maakt. Daarnaast zijn we enthousiaste ambassadeurs van Lease a Bike, een concept dat we volledig omarmd hebben. Budgetneutraal voor ondernemers en een uiting van goed werkgeverschap, beschikbaar voor ál hun werknemers en financieel gunstig voor hen. Het valt namelijk buiten de werkkostenregeling en dat betekent een bruto-nettoverrekening. Zij besparen gemiddeld 25 procent ten opzichte van een privéaankoop en krijgen een all-inpakket, inclusief verzekering en onderhoud.”
 
Ruimte binnen wet- en regelgeving
Terwijl sommige ondernemers nog sceptisch tegenover elektrificering van hun wagenpark staan, kan de mobiliteitsscan van De Waal Autogroep een verrassende uitkomst geven. “De inzetbaarheid van bedrijfswagens als de ID. Buzz en de nieuwe e-Transporter is groter dan onze klanten soms denken,” zegt Friso. “Daarom geven we ze desgewenst 48 uur op proef mee. Stouw de laadbak maar vol, koppel een aanhanger aan en ervaar het in de praktijk; dat neemt vele bezwaren weg. Meedenkend met ondernemers kijken we ook naar de ruimte binnen de wet- en regelgeving, zoals de mogelijkheid om maximaal twaalf dagen per jaar een vrijstelling aan te vragen voor het betreden van zero-emissiezones in steden met een dieselbus. Overigens gelden de beperkingen níet voor modellen op geel kenteken. Voor modellen als de Caddy Kombi eHybrid bieden we een ombouwpakket aan naar een bestelversie, die nog steeds overal de steden in mag en in BPM zelfs gunstiger uitvalt dan een dieselversie op grijs kenteken. Allemaal oplossingen die zomaar naar voren kunnen komen wanneer we bij ondernemers een vrijblijvende mobiliteitsscan uitvoeren.”
 
 www.dewaalautogroep.nl

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Rivierenland Business nummer 2 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Rivierenland Business is een uitgave van Van Munster Media