Artikel

11-05-2023 12:17

Ervaring Groot Auto Elektro met kandidaat vanuit gemeente Buren blijkt schot in de roos!

In een tijd van schaarste aan technisch personeel moet je outside the box denken. Groot Auto Elektro in Tiel ging een avontuur aan met de proefplaatsing van een kandidaat uit in de gemeente Buren, wat dermate succesvol uitpakte dat er inmiddels een arbeidscontract is ondertekend. Robert Groot: “Als het zo doorgaat, dan zien wij genoeg mogelijkheden voor onze nieuwe collega om door te groeien.”

Wanneer Robert Groot een bloemlezing geeft van de bedrijfsactiviteiten, kun je je amper voorstellen dat alles jarenlang op de schouders van hem en zijn broer Patrick rustte. “We repareren en reviseren startmotoren, dynamo’s en elektromotoren voor werkelijk alle denkbare voer- en vaartuigen, landbouwmechanisatie en andere toepassingen. Vergelijkbare service bieden we op het gebied van hydrauliekappendages, waarbij we alles in het werk stellen om als het ook maar enigszins mogelijk is de klant direct of binnen één à twee dagen verder te helpen, wetende dat stilstand bedrijfsschade kan opleveren. Verder leggen we ons al sinds de start van Groot Auto Elektro in 1988 toe op verkoop en export van Deutz-motoren en de bijbehorende onderdelenvoorziening. Denk bijvoorbeeld aan waterpompen voor goudwinning in Suriname en Zuid-Amerika.”

Makkelijk communiceren
Binnen het familiebedrijf stond volgens Robert Groot al twee jaar een vacature open voor een techneut die met name de revisie- en reparatiewerkzaamheden op zich zou kunnen nemen. “Uiteindelijk legden we dit vraagstuk neer bij de Ondernemers Vereniging Neder-Betuwe, die ons in contact bracht met de gemeente Buren. We hoorden dat de Stichting 3xwerk al een tijdlang een statushouder begeleidde, afkomstig uit Eritrea. Een gemotiveerde kandidaat, die zich in zeven jaar tijd de Nederlandse taal op knappe wijze machtig heeft gemaakt, waardoor het makkelijk communiceren is.” Tom Bronk, adviseur werk en inkomen voor de gemeenten Buren en Neder-Betuwe, vertelt: “In gezamenlijk overleg besloten we in februari jongstleden met een proefplaatsing te starten. Dat verliep zo succesvol, dat Groot Auto Elektro de kandidaat al na een maand een arbeidscontract voor een 38-urige werkweek aanbood.”

Eigen initiatief
Robert Groot bevestigt die positieve ervaring. “Een fijne kerel om mee te werken. We moesten best even een drempel overwinnen om in dit avontuur te stappen, want we zouden iemand binnenhalen van wie we de voorgeschiedenis niet kenden. Al gauw merkten we dat onze nieuwe collega zijn werk serieus en goed uitvoert en niet schroomt om ons aan te schieten wanneer hij ergens over twijfelt. ’s Avonds zit hij nog weleens dingen te bestuderen die de volgende dag op zijn bordje liggen. Zelfs na zeven jaar blijft hij trouw elke week twee uur lang naar Nederlandse les gaan en technisch wordt hij steeds vaardiger. Wat ons betreft liggen hier kansen genoeg voor hem om door te groeien.”

Iemand een kans geven?
Ondernemers die geïnspireerd zijn geraakt door dit verhaal en kandidaten een kans willen geven kunnen vrijblijvend contact opnemen met Tom Bronk, adviseur werk & inkomen (tbronk@buren.nl) of via het WerkgeversServicepunt Rivierenland (info@wsprivierenland.nl / 088 9375199). Het WSP betreft een samenwerking tussen UWV, Werkzaak Rivierenland en de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.


Op de foto: Patrick Groot, Tom Bronk en Robert Groot

Dit artikel staat in Rivierenland Business editie 2 2023


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by