Nieuws

18-02-2020 09:39

Europese lening van 50 miljoen euro voor Uber-rivaal Bolt

Taxi-app Bolt krijgt van de Europese Investeringsbank een lening van 50 miljoen euro. Geld lenen is volgens het Estse bedrijf nodig om de app verder te verbeteren. Ook gaan ze met het geleende bedrag zich verdiepen in onder meer het bezorgen van eten. Eerder investeerde Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, ook al 150 miljoen euro in Bolt. Als dit een lening was, dan had het bedrijf uit Estland kunnen kiezen om een lening oversluiten te doen.

Het is de bedoeling dat Bolt verder gaat met het concurreren met onder andere Uber. Beide ondernemingen hebben een app waarmee je een taxi kunt bestellen. Bolt verbindt op deze manier taxibedrijven en zelfstandige chauffeurs met consumenten die een taxi nodig hebben. Bolt, dat afkomstig is uit Estland, is nog niet actief in Nederland. Momenteel zit het voornamelijk in veel steden in Midden- en Oost-Europa. Desondanks is het ook actief in verscheidene West-Europese steden, waaronder Madrid, Londen en Parijs. Daarnaast is Bolt tevens geëmigreerd naar Afrika, waar het onder meer actief is in Kenia, Zuid-Afrika en Nigeria. Bovendien zit het in onder andere Mexico, Saudi-Arabië en Australië.

Deze groei is zeker indrukwekkend te noemen. Bolt begon namelijk pas in 2013. Destijds heette het Taxify, maar inmiddels heeft het dus de naam veranderd naar Bolt. Momenteel heeft het naar eigen zeggen 30 miljoen gebruikers die verdeeld zijn over circa 150 steden. Het is hiermee natuurlijk nog vele malen kleiner dan het grote Uber, wat afgelopen jaar meer dan 100 miljoen gebruikers had verdeeld over de gehele wereld. Uber is bovendien al actief in Nederland, wat bij Bolt dus nog niet het geval is. 

Twee jaar geleden kreeg Bolt dus ook al een investering van Daimler, al heette het Estse bedrijf toen nog Taxify. Deze investering was 175 miljard dollar, wat omgerekend ongeveer 157 miljoen euro is. Toen bood Bolt alleen nog maar taxiritjes aan, maar sinds 2019 kan de onderneming ook eten en drinken bezorgen. Alhoewel alle aantallen hoog zijn, blijkt dat de markt helemaal niet zo lucratief is. Uber maakt nog altijd verlies, in het derde kwartaal van 2019 leed het een verlies van 1,2 miljard dollar. Toch gaf Bolt aan dat het in twee derde van de markten waarin het actief is (bijna) winstgevend is.

Alhoewel het voor een particulier nagenoeg onmogelijk is om een lening te krijgen van de Europese Investeringsbank zijn er wel andere banken en kredietverstrekkers die ons krediet aan kunnen bieden. Als jij geld wilt lenen dan is het zonder meer aan te raden om alle aanbieders te vergelijken. Ook moet je de aangeboden producten van de aanbieders vergelijken. Zodoende kun je uiteindelijk kiezen voor de lening die het beste past bij jouw wensen. 

Om de leningen te vergelijken kun je zogenoemde vergelijkingssites gebruiken. Hiervan zijn er voldoende te vinden op het internet. Het is hierbij aanbevolen om meerdere sites te gebruiken voordat je uiteindelijk een keuze voor een lening maakt. Dit wordt namelijk aangeraden aangezien elke vergelijkingssite een eigen methode gebruikt om de leningen te vergelijken. Daarnaast kunnen de prijzen op diverse sites ook heel erg verschillen.

Het is bovendien van belang om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de voorwaarden van de lening. De goedkoopste lening zou bijvoorbeeld een tijdelijke actie kunnen zijn. Hierdoor zul je eerst weinig rente hoeven te betalen, terwijl je later in de looptijd van de lening juist veel rente moet betalen nadat de actie is afgelopen. Bij korting moet je dus goed kijken naar hoe lang deze prijsverlaging geldt. Het zou bijvoorbeeld eenmalig kunnen zijn, maar de mogelijkheid bestaat ook dat je constant minder hoeft te betalen. Dat is natuurlijk zeer aantrekkelijk. 
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement