Nieuws

05-01-2021 08:47

Vacatureteksten vaak veel te moeilijk voor de doelgroep

Mensen kunnen steeds minder goed lezen, maar tot vacatureteksten lijkt dat nog nauwelijks doorgedrongen. Ruim driekwart is op een niveau geschreven dat slechts 15% van de Nederlanders goed begrijpt. En zelfs Einstein zou je er niet mee kunnen bereiken.

Er zijn in Europa drie taalniveaus opgesteld (A, B en C). Deze taalniveaus zijn verdeeld in twee subniveaus (1 en 2). Taalniveau A1 is het laagste taalniveau en taalniveau C2 het hoogste.

Taalniveau B1 wordt door zo’n 60% van de bevolking begrepen. Daarom noemen we taalniveau B1 eenvoudig Nederlands. Wordt het lastiger, dan haken steeds meer mensen af.

Niet een vacature op B1-niveau
Opvallend genoeg geldt dit ook voor vacatureteksten. Textmetrics deed onderzoek onder zo’n 200 organisaties, waarvan gemiddeld ongeveer 10 vacatures zijn gescand. Geen enkele organisatie schreef de vacature gemiddeld op niveau B1. Sterker nog: 76 procent kende gemiddeld zelfs taalniveau C1. Wat betekent dat ongeveer 60% van onze bevolking die teksten niet (goed) kan begrijpen.

‘Vacatureteksten zijn vaak veel te complex geschreven’, zegt Marcel Leeman (CEO Textmetrics). ‘Hiermee worden hele groepen uitgesloten, en voorkom je dat de juiste mensen solliciteren. Dat is natuurlijk zonde. Stel dat je Einstein zou zoeken. Die zou dan al niet snel solliciteren. Hij was namelijk dyslectisch.’

Maak het niet te moeilijk
Maar ook als je geen Einstein zoekt, raadt hij aan het taalniveau niet te hoog te leggen. ‘Mensen kunnen steeds minder goed lezen. Maak je jouw vacature te moeilijk, dan sluit je dus meteen veel mensen uit. Dyslectici natuurlijk, maar ook mensen die Nederlands niet als moedertaal hebben. Maar ook mensen die de tekst wel begrijpen. Zij hebben bijvoorbeeld geen zin om van een vacaturetekst een ware studie te maken.’

Textmetrics levert een analyseplatform dat (onder meer) vacatureteksten kan beoordelen. Er wordt onder andere gekeken naar:

- Toegankelijkheid
- Discriminatie
- Genderneutraliteit
- Taalbeheersing

De technologie hiervoor is gebaseerd op Big Data, Natural Language Processing (NLP) en kunstmatige intelligentie. Er wordt ook gekeken naar meer praktische zaken in vacatureteksten. Denk aan conversie, vindbaarheid en merkconsistentie. Stel: je vacaturetekst is te moeilijk bevonden. Dan geeft het platform direct adviezen hoe je de tekst eenvoudiger kunt opstellen. Zo begrijpen meer mensen wat je bedoelt.

Afbeelding van Karolina Grabowska via Pixabay 

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by