Nieuws

12-02-2021 11:21

Videobellen vaker gebruikt op smartphone sinds corona uitbraak, WhatsApp meest populaire app

Drie miljoen Nederlanders maakte in het vierde kwartaal van 2020 dagelijks gebruik van de (video)bel-functie in WhatsApp. Nederlanders zijn door de lockdownmaatregelen als gevolg van de corona-uitbraak vorig jaar ook op hun smartphone vaker en intensiever gebruik gaan maken van communicatie-apps waarmee (video)gesprekken gevoerd kunnen worden. Dat blijkt uit het onlangs verschenen Dutch Apps Market-rapport van Telecompaper over het vierde kwartaal van 2020. In de privésfeer wordt vooral de (video)bel-functie van WhatsApp gebruikt om met anderen in contact te blijven. Naast drie miljoen dagelijkse gebruikers, wordt de (video)bel-functie in WhatsApp door drie miljoen Nederlanders minimaal één keer per week gebruikt en door twee miljoen Nederlanders ten minste één keer per maand.

De keuze voor WhatsApp is hierin logisch aangezien nagenoeg alle Nederlanders - van jong tot oud - WhatsApp geïnstalleerd hebben staan op hun smartphone. De penetratie van WhatsApp in Nederland bedroeg in het vierde kwartaal van 2020 maar liefst 95 procent, waarbij 96 procent van alle jongeren (16-24 jaar) WhatsApp geïnstalleerd had staan en 94 procent van alle 65-plussers. Gemiddeld gebruiken Nederlanders de (video)bel-functie in WhatsApp 11 dagen per maand. Daarmee is WhatsApp de meest gebruikte app voor zogenaamd over-the-top (ott) voice in Nederland.

Door de coronacrisis is ook de intensiteit waarmee communicatie-apps gebruikt worden gestegen. Ten opzichte het laatste kwartaal van 2019 - voor de uitbraak van het coronavirus - is het aantal minuten dat WhatsApp per week gebruikt wordt gestegen van 21 naar 25 minuten per week. Ditzelfde beeld is ook zichtbaar bij andere communicatie-apps zoals Facetime, Google Hangouts en Viber. Alle drie deze apps werden in het vierde kwartaal van 2020 gemiddeld 8 minuten per week meer gebruikt dan voor de uitbraak van het coronavirus.

"De uitbraak van het coronavirus heeft een trend dat Nederlanders ott-diensten voor bellen of videogesprekken omarmen doen versnellen. Op zakelijk gebied zijn Nederlanders snel gewend geraakt aan videogesprekken met collega's via bijvoorbeeld Teams en Zoom. Ook privé communiceren Nederlanders steeds vaker met elkaar via een videoverbinding middels een app op een smartphone, waar dat voor de coronacrisis vooral werd gedaan met contacten in andere landen of werelddelen via een tablet of computer", zegt Tim Wijkman, researcher en auteur van het Dutch Apps Market-Rapport bij Telecompaper. "Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer Nederlanders gewend zullen raken aan het gebruik van deze ott-apps op hun smartphone, waardoor ook ná de coronacrisis verwacht kan worden dat Nederlanders deze apps en functionaliteit zullen blijven gebruiken."

Ondanks de toename in het gebruik van communicatie-apps gedurende de coronaperiode, is de installed base - het aantal installaties van communicatie-apps - nauwelijks gestegen. Alleen FaceTime, iMessage en Skype hebben de installed base met twee procentpunten zien stijgen. De installed base van Facebook Messenger en WhatsApp is onveranderd gebleven, waarschijnlijk vanwege de al hoge installed base (95% WhatsApp, 58% Facebook Messenger).

Afbeelding van Amílcar Vanden-Bouch via Pixabay 


 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by