Nieuws

18-11-2021 10:12

Veel kansen voor werkzoekenden op Gelderse arbeidsmarkt

In de Gelderse regio’s zette de daling van de WW-uitkeringen in oktober verder door. Het lage aantal werklozen en hoge aantal vacatures zorgen bij veel werkgevers voor personeelstekorten. Omgekeerd zijn steeds meer beroepen kansrijk voor werkzoekenden. Dit blijkt ook uit Regio in Beeld, een jaarlijkse publicatie over de regionale arbeidsmarkt. Deze bracht UWV deze maand uit, samen met 27 oplossingen voor werkgevers met personeelstekorten en regionale overzichten van kansrijke beroepen.

In Rivierenland dalen WW-uitkeringen verder in oktober
Eind oktober 2021 verstrekte UWV 2.305 WW-uitkeringen in Rivierenland. Ten opzichte van de maand daarvoor is dit een afname van 5,2% (-127 uitkeringen). Dit is sterker dan de landelijke afname van 4,2%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling in Rivierenland is 27,9%, oftewel 891 uitkeringen. Deze afname is iets minder sterk dan de landelijke daling over het afgelopen jaar van 28,4%.

Regio in Beeld schetst ontwikkelingen op regionale arbeidsmarkt
In de eerste week van november verscheen Regio in Beeld, een jaarlijkse publicatie van UWV die de ontwikkelingen op de 35 regionale arbeidsmarkten schetst. Regio in Beeld geeft per regio inzicht in de kansen en knelpunten voor werkzoekenden en werkgevers. Daarnaast geeft het informatie over beschikbare banen, vacatures en beschikbare arbeidskrachten. Rond de publicatie van Regio in Beeld organiseerde UWV samen met partners diverse bijeenkomsten. Zo ging in Rivierenland de rayonmanager UWV online in gesprek met de projectleider van Logistics Valley, een arbeidseconoom/onderzoeker en de wethouder. Deze bijeenkomst is hier terug te kijken.

Voor werkzoekenden ruim 100 kansrijke beroepen
Uit Regio in Beeld blijkt dat de personeelstekorten van vóór corona terug zijn en zelfs groter zijn dan voor de pandemie. De regionale lijsten met kansrijke beroepen geven inzicht in welke beroepen kansrijk zijn voor werkzoekenden. In de overzichten van de Gelderse regio’s staan meer dan 100 kansrijke beroepen, waarvan de helft in de techniek.

Voor werkgevers 27 oplossingen om personeelstekorten op te lossen
UWV ondersteunt werkgevers in het oplossen van personeelstekorten. De publicatie Personeelstekorten aanpakken, Oplossingen voor werkgevers beschrijft 27 oplossingen die werkgevers kunnen inzetten om personeelstekorten tegen te gaan. In het rapport staan oplossingen beschreven met daarbij verwijzingen naar voorbeelden en extra (praktische) informatie. Deze oplossingen zijn ingedeeld in drie strategieën:

1. Nieuw talent van binnen of buiten de organisatie aantrekken, bijvoorbeeld door huidig personeel te scholen.

2. Werk anders organiseren, onder andere door meer uren te werken mogelijk te maken of de administratieve taken te verminderen.

3. Personeel binden en boeien, zoals het verlichten van de werkdruk of sneller een vast contract geven.


Meer informatie over de arbeidsmarkt vind je hier
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement