Nieuws

13-10-2022 15:46

Prijsplafond energie kleine ondernemers

Het kabinet heeft een prijsplafond vastgesteld voor de energierekening van kleinverbruikers. Ook kleine ondernemers zoals zzp’ers, winkels en een deel van het kleine mkb gaan profiteren van dit energieplafond. Daarnaast komt er een regeling voor mkb’ers die relatief veel energie gebruiken, zoals bakkers.

Kleinverbruikers, dit is het energieplafond
De regeling van het energieplafond geldt voor alle kleinverbruikers, dus consumenten maar ook kleine ondernemers. Wie zijn kleinverbruikers? Verbruikers met een maximaal jaarverbruik van:
1200 m3 aan gas
2900 kWh aan elektriciteit

Bij kleinverbruikers die onder dit maximale jaarverbruik blijven geldt een prijsplafond van:
€ 1,45 per m3 gas
€ 0,40 per kWh elektriciteit

Dat betekent een flinke besparing voor personen die onder het maximale jaarverbruik blijven.

Energiecompensatie november en december
Om de tijd tot het energieplafond te overbruggen, komt er een energiecompensatie voor de maanden november en december. Deze compensatie bedraagt € 190 per maand.

Regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)
Ook ondernemers die veel energie gebruiken, zoals bakkers, kunnen rekenen op een regeling. De regeling gaat Tegemoetkoming Energiekosten heten. Zoals het nu lijkt opent de regeling op 1 april 2023 en kan er tegemoetkoming aangevraagd worden met terugwerkende kracht tot 1 november 2022.

Investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen
Om het voor bedrijven interessanter te maken te investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie, heeft het kabinet op Prinsjesdag 2022 aangekondigd dat het budget voor Energie-investeringsaftrek in 2023 uitgebreid wordt. Dit is misschien geen oplossing voor ondernemers die nu met hoge energiekosten zitten, maar wel een kans om energiekosten in de toekomst zo laag (en duurzaam) mogelijk te houden.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement