Nieuws

24-05-2023 18:39

Maak gebruik van de krapte op de arbeidsmarkt en vergroot je baankans door een opleiding of cursus

De krapte op de arbeidsmarkt is nog steeds niet voorbij, en men verwacht dat sommige vacatures lange tijd onvervuld zullen blijven. Het is dus een uitgelezen moment om op zoek te gaan naar ander werk als je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Maar wat als je daar niet de juiste diploma’s of certificaten voor hebt? Je kunt dan een training of een cursus volgen om de kans op een baan te vergroten, zeker nu er krapte op de arbeidsmarkt heerst. Hieronder vind je een aantal suggesties voor cursussen en opleidingen die je kunt volgen om je droombaan te bemachtigen.

Volg een cursus in een programmeertaal
Er is nog steeds een nijpend tekort aan programmeurs. Voor bijna alles is er software en dus een programmeur nodig, van apps voor op je telefoon tot een database om voorraden van een supermarkt bij te houden. Als je van baan wilt veranderen en aan de slag wilt als programmeur dan is dit dus het perfecte moment. Denk je dat je daar niet voor in aanmerking komt omdat je geen IT-opleiding hebt gedaan? Je hebt geen voltijdopleiding nodig om als programmeur te gaan werken, want je kunt je ook specialiseren in een bepaalde programmeertaal. Volg bijvoorbeeld een cursus C++, Java of Python en je kunt waarschijnlijk meteen aan de slag. 

Doe een cursus EHBO
Voor verschillende beroepen is het een vereiste om een EHBO-diploma te hebben. Zou je bijvoorbeeld in een tropisch zwemparadijs willen gaan werken als lifeguard of bij een jachthaven willen gaan werken als havenmeester dan wordt er gevraagd om een EHBO-diploma. Een EHBO-cursus duurt hooguit een week en kun je bij verschillende instanties in het hele land volgen. En het is altijd handig om een EHBO-diploma op zak te hebben, want het zou zomaar kunnen gebeuren dat iemand eerste hulp nodig heeft.

Doe rijexamen
Als je nog geen rijbewijs hebt, dan is het een goed idee om daar tijd en geld in te investeren. Een rijbewijs hebben is altijd handig, maar er zijn ook een aantal beroepen waarbij een B-rijbewijs onontbeerlijk is. Stel dat je bijvoorbeeld als koerier aan de slag wilt of een baan hebt gevonden als vertegenwoordiger, dan is een rijbewijs noodzakelijk. Het examen bestaat uit een praktijkexamen en auto theorie examen. Voor de praktijklessen moet je naar een rijschool, maar het theorie examen oefenen kan gewoon thuis gedaan worden. En heb je al een B-rijbewijs en zou je vrachtwagenchauffeur willen worden, dan kun je het C-rijbewijs met vakbekwaamheid halen.

Investeer in een cursus Excel
Excel is een veelgebruikt computerprogramma en feitelijk een belangrijke basisvaardigheid wat betreft software skills. Goed kunnen werken met Excel komt van pas bij verschillende beroepen, bijvoorbeeld wanneer je wil gaan werken als administratief medewerker, accountant of bedrijfsanalist. Kun je nog niet zo goed met Excel overweg, dan kun je een online basiscursus Excel of Microsoft Office volgen. Kun je al redelijk met het programma overweg en heb je voor een functie specifieke Excel vaardigheden nodig, dan kun je een cursus Excel voor gevorderden volgen.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by