Nieuws

24-05-2023 18:41

Handige tips om energie te besparen op verwarmingskosten voor je bedrijf

De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat de kosten voor het verwarmen van een bedrijfspand snel kunnen oplopen. Een bedrijfsruimte heeft vaak een veel groter oppervlak dan een woning, en het plafond is meestal ook hoger waardoor je flink wat kubieke meters moet verwarmen. Wanneer je een manier vindt om minder te hoeven stoken kun je dus al snel veel geld besparen. Om je op weg te helpen energie te besparen op de verwarmingskosten voor je bedrijf hebben we een aantal praktische tips voor je verzameld. 

1.  Zet de thermostaat voor de verwarming in het hele pand een graad lager 
Er wordt regelmatig gezegd dat het een verschil uitmaakt als je de thermostaat van de verwarming één graad lager zet. Maar hoeveel verschil maakt één graad lager op de totale energiekosten? Als je de thermostaat overal in je bedrijfspand één graad lager zet, dan kan dat tot 7% schelen op je totale stookkosten. En één graad verschil in temperatuur voel je bijna niet, maar bespaart bij een groot aantal kubieke meters die je moet verwarmen een behoorlijk deel van je energieverbruik.

2. Zet de verwarming een uur voor sluiten alvast op een lage stand 
Veel bedrijven zetten de thermostaat pas lager als ze afsluiten. Je kunt ongeveer 5% besparen op je totale stookkosten als je de thermostaat al een uur voordat je het pand afsluit al op de lage stand zet. Als je een goed geïsoleerd bedrijfspand hebt, zal je daar vrijwel niets van merken, omdat de warme lucht dan niet snel zal afkoelen.

3. Zet de verwarming in je bedrijfspand ’s nachts niet te laag
Het lijkt logisch om de verwarming helemaal uit te zetten na sluitingstijd, of op een hele lage stand. Maar de verwarming helemaal uit of onder de 10 graden zetten kost je juist veel meer energie, zeker als het winter is en de buitentemperatuur net boven het vriespunt ligt. In de morgen is er dan heel veel energie nodig om het hele pand weer te verwarmen, veel meer dan dat je hebt bespaard door de verwarming uit te zetten. Bovendien duurt het vrij lang voordat het hele pand weer op temperatuur is. De meest energiezuinige nachtstand van de thermostaat voor een bedrijfspand is rond een graad of 15. 

4.  Verwarm je pand op een slimme manier
Met het slim verwarmen van je pand bedoelen we in dit geval niet een oplossing met elektronica, maar door gebruik te maken van de manier waarop warmte zich verplaatst. Hoger gelegen ruimtes hoeven bijvoorbeeld minder verwarmd te worden dan de lager gelegen ruimten in het pand, omdat warmte opstijgt. En zorg dat je niet onnodig ruimtes verwarmt die je niet gebruikt een warmte kwijtraakt door slechte isolatie. Maar let op dat je de verwarming in de winter niet helemaal uit zet in ongebruikte ruimtes, want dan kunnen de leidingen bevriezen. 

5. Vervang de oude cv-ketel en laat deze regelmatig onderhouden
Met een nieuwe cv-ketel voor je bedrijfspand kun je op de lange termijn ook flink wat geld besparen. En ga je een cv ketel kopen en installeren, kies dan voor een cv-ketel die is gecombineerd met een warmtepomp, want dat wordt in 2026 de nieuwe standaard. En laat je nieuwe cv- installatie ook regelmatig professioneel onderhouden en ontluchten, dat scheelt ook op de eindafrekening van je energieleverancier.
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by