Nieuws

29-05-2024 14:08

Noodliften.nl brengt iedereen op niveau

In onze geautomatiseerde wereld vertrouwen we op technologie en vinden we het vanzelfsprekend als alles werkt, maar wat nu als een lift gepland of ongepland langdurig buiten bedrijf is en niet iedere gebruiker de trap kan nemen? Dan schiet Noodliften.nl als de wiede weerga te hulp. In 95 procent van de gevallen zelfs binnen een dag.

Tekst: Aart van der Haagen
Fotografie: Noodliften.nl

Sommige vakgebieden zijn zo specifiek dat je er uit jezelf niet op zou komen dat ze bestaan. “Begin dit jaar presenteerden we onszelf op een beurs in Gent,” vertelt Folkert Algra, directeur van Noodliften.nl. “Daar bleek dat veel bezoekers, zoals vertegenwoordigers van woningcorporaties en zorgcentra uit Vlaanderen, onze redelijk unieke oplossing nog niet kenden. In Nederland, waar we inmiddels zestien jaar ervaring hebben en marktleider zijn, zeer zeker wel.” Het bedrijf uit Vianen installeert kwalitatief hoogwaardige trapliften en dan denk je bijna automatisch aan het levensloopbestendig maken van seniorenwoningen. “In de basis dezelfde techniek, alleen dan voor tijdelijke toepassingen. Daarbij werken wij als één van de weinige spelers in de markt juist voor zakelijke klanten en veelal in grote gebouwen. Denk aan woningcorporaties en verenigingen van eigenaren, maar we komen ook volop in bibiotheken, ziekenhuizen, zorgcentra en in mindere mate andersoortige bedrijfspanden. Het ligt maar net aan de mate van urgentie en de noodzaak. Als ondernemer kun je misschien je personeel nog laten thuiswerken, bovendien is er natuurlijk altijd een trap aanwezig. Modernere gebouwen hebben veelal meerdere liften en daarmee natuurlijk ook een goede back-up.”

24/7
Een lift die dienst weigert geeft ongemak, maar lang niet altijd aanleiding om acuut met Noodliften.nl te bellen. “Wanneer deze binnen een paar uur gerepareerd kan worden, heeft dat geen zin,” verklaart Algra. “Het geval verandert echter wanneer bepaalde vervangende onderdelen niet tijdig beschikbaar  zijn of de firma die de reparatie uitvoert met een personeelstekort zit. De laatste jaren zien we dat vaker gebeuren, maar dat weten we gelukkig goed op te vangen met onze vaste bezetting en een flexibele schil. Bovendien houden we een dermate grote voorraad componenten aan, dat we nooit misgrijpen. We zijn 24/7 bereikbaar, komen als het moet zeven dagen in de week in actie en in bijna alle gevallen dezelfde dag nog. Nee verkopen, daar houden we niet van en dat hebben we tot nu toe ook nog letterlijk nooit hoeven doen. Vorige week nog kregen we op een vrijdag een telefoontje met het verzoek om op zaterdag in een gebouw van twaalf verdiepingen 24 trapliften te plaatsen. Een interne belronde later stonden er vier man paraat, voldoende om de klus te klaren. Ons record is 56 stuks in één dag. Per monteur gaan we uit van veertien trapliften per dag, want je dient ook de reistijd tussen locaties en onverwachte omstandigheden mee te rekenen. Als het moet echter…”

Verrassingen
Heel vaak is er helemaal geen sprake van urgentie en valt het plaatsen van trapliften goed in te plannen. “Bijvoorbeeld in geval van een periodieke onderhoudsbeurt aan de reguliere lift of een renovatie van het gebouw. Dat geeft ons meer tijd om de situatie te peilen en eventueel vast zaken in te meten, zodat we zo min mogelijk voor verrassingen komen te staan.” Evengoed vraagt het werk een grote flexibiliteit van de monteurs en ook van de thuisbasis in Vianen. Algra: “Voor rechte trappen gebruiken we normaliter rails in een standaardmaat van tweeënhalve meter, goed voor zeven à acht treden. Soms moeten we echter de bocht om of heeft de architect andere traplengtes bedacht, wat voor ons maatwerk met zich meebrengt. Het gebeurt ook wel dat we via een aantal deuren, sluizen en gangen naar de achterkant van het gebouw toe moeten of dat we niet voor de deur kunnen parkeren, al proberen we dat zoveel mogelijk toch te doen. De geel-zwarte busjes met het opschrift Noodliften.nl vallen vanzelf op. Het is soms snel schakelen tussen wisselende omstandigheden, zoals destijds op verschillende locaties in Valkenburg na de overstromingen. Daar hebben we met ons team wekenlang dag en nacht doorgewerkt.”

Hond uitlaten
Noodliften.nl rust iedere traplift uit met een ledstrip om de directe omgeving te verlichten en daarmee de gebruikers een stukje comfort en veiligheid te bieden. De servicegraad blijkt nog sterker uit andere voorzieningen. “Standaard leveren we twee rolstoelen of rollators mee,” zegt Algra. “Indien de klant dat wenst zorgen we zelfs voor een assistent ter plaatse, die de hele dag of op een aantal momenten de mensen helpt met allerlei voorkomende klusjes. Even de boodschappen van de bezorgservice naar boven brengen, de krant uit de brievenbus halen, de hond uitlaten, noem maar op.” Een moderne variant van de ouderwetse liftboy, zeg maar. “Zelfs kunnen we voorzien in een stalling met oplaadpunten voor scootmobielen, die normaal bij de bewoners voor de voordeur staan. De brandweer geeft geen toestemming om ze centraal in de hal te plaatsen, dus dan zetten wij een container of kantoorunit als tijdelijke garage neer, uitgerust met stroompunten.”

Zelf opleiden
Bij een bijzonder bedrijf past een bijzonder beleid. Zo springt Folkert Algra bij de montage zelf in wanneer de personeelsbezetting daar op piekmomenten om vraagt. “Ik vind het ter afwisseling heerlijk om met mijn handen te werken en leuk om met de jongens in de bus te zitten. Niet alleen om daarmee hun respect te verdienen, maar ook omdat ik dan veel gedetailleerder hoor waar zij in hun dagelijkse werk tegenaan lopen. Op locatie zie ik dat natuurlijk met eigen ogen. Zo hebben we op grond van die ervaring het eerste draagriemsysteem aangeschaft voor makkelijker tillen van de diverse componenten en als daaraan behoefte bestaat binnen het team, bestellen we er meer.” Net als veel andere bedrijven, zeker die in de techniek, is Noodliften.nl altijd op zoek naar mensen. “Hun achtergrond vinden we niet van doorslaggevend belang, want we leiden ze zelf op. De één werkte voorheen bij een supermarkt, de ander op de vuilniswagen, als glazenwasser of als automonteur. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geven we graag een kans. Sinds dit jaar ondersteunen we het Plastic Bricks-project van Unicef om in Ivoorkust scholen te bouwen uit afval, want we dragen graag ons steentje bij aan een betere wereld.” Zo brengt Noodliften.nl iedereen op niveau.

www.noodliften.nl

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by