Nieuws

10-06-2024 13:45

Ruim helft logistiek professionals vreest voor toename werkdruk door personeelstekort

Een ruime meerderheid van de logistiek professionals (56%) is bang dat de werkdruk de komende jaren zal toenemen door het personeelstekort in de sector. Dat blijkt uit onderzoek van Protime onder ruim 200 professionals in de logistieke sector. Het tekort aan personeel blijkt een groot struikelblok. Maar liefst 41 procent van de professionals geeft aan dat het niet kunnen vinden van beschikbaar logistiek personeel de grootste personele uitdaging is voor de komende vijf jaar. In hetzelfde rijtje wordt ook de vergrijzing en de bijkomende uitstroom (33%) genoemd. De sectoren die de grootste personele uitdagingen ondervinden, zijn de transport (44%) en distributie (27%).

Organisaties zetten vol in op werving en selectie
Organisaties voelen de urgentie rondom deze kwestie en zetten inmiddels vol in op het oplossen van het personeelstekort. Dat wordt voornamelijk gedaan door nieuwe medewerkers aan boord te brengen. Eén op de drie organisaties (34%) investeert in wervingsadvertenties en 22 procent heeft een recruiter in de arm genomen. Tegelijkertijd lijken organisaties te beseffen dat meer personeel niet de enige oplossing is: achttien procent geeft aan dat zijn werkgever een grotere focus heeft op het verhogen van de productiviteit van medewerkers.

Oplossing in beter imago logistieke sector
Wanneer we werkenden vragen waar volgens hen de oplossing voor het personeelstekort in de sector ligt, geven ze aan dat het algemene beeld van de logistieke sector een probleem is. Maar liefst een kwart van de professionals (24%) vindt namelijk dat er gewerkt moet worden aan het imago. Als oplossing voor het personeelstekort ziet men ook heil in meer investeren in werving en selectie (24%). Tot slot vinden logistiek professionals dat er een slag te maken is in de genderdiversiteit van de sector: 23 procent denkt dat het aantrekken van meer vrouwen een oplossing kan zijn.

Leonie Gorissen, directeur Nederland bij Protime: “Krapte op de arbeidsmarkt is in veel sectoren een probleem, zo ook in de logistieke sector. Wij zien dit ook terug bij onze klanten. Bedrijven hebben een uitdaging in het rondkrijgen van hun rooster, waardoor er weer extra druk op de schouders van het bestaande personeel komt te liggen. Hier moeten werkgevers scherp op zijn. Het aantal logistiek medewerkers is schaars, daarom wil je waardevolle medewerkers niet verliezen aan bijvoorbeeld een te hoge werkdruk. Dus hoeveel aandacht er ook gaat richting het aantrekken van nieuw personeel, verlies de focus op het werkgeluk van de huidige medewerker niet uit het oog. Optimaliseer het werkklimaat in jouw bedrijf en bouw op die manier aan een sterk en toekomstbestendig team.”
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by