Nieuws
23-09-2024 16:16
Nlgroeit brengt het mkb verder: Je kunt niet alles alleen
De groei van het Nederlandse mkb blijft achter. Veel ondernemers lukt het niet hun bedrijf met succes naar een volgende fase te brengen. Nlgroeit hielp al ruim 10.000 mkb’ers om wel stappen te zetten. Dat moeten er nog veel meer worden, stelt directeur Saskia van Roode. “Niemand is deskundig op alle gebieden. Wij helpen om belemmeringen weg te nemen en ondernemers te laten groeien.”Tekst: Hans Hajée
Grondlegger van nlgroeit is Kees de Jong. “Een succesvol serieondernemer, die ooit startte met een onderzoeksbureau in Rotterdam,” vertelt directeur Saskia van Roode. “Toch realiseerde Kees zich dat er meer nodig was om echt stappen te kunnen zetten. Hij werkte vooral in de organisatie, niet aan de organisatie.”
De Jong koos voor een groeiprogramma aan het MIT, een van de meest prestigieuze universiteiten in de VS. “Daar werd hem duidelijk dat groeiende mkb-bedrijven door verschillende fases gaan. Elke fase kent zijn eigen uitdagingen. Die problematiek is universeel; vrijwel alle groeiers krijgen ermee te maken.”
Beter en leuker
Het overgrote deel van het mkb blijft hangen in de eerste fases. “Door per fase gestructureerd aan de slag te gaan met specifieke knelpunten zijn bedrijven beter toegerust om te groeien. Ook maakt het ondernemen een stuk leuker.”
Dit besef was voor De Jong de drijfveer om in 2016 samen met de KvK en met Steun van het Ministerie van Economische Zaken te starten met nlgroeit. “Doel: ondernemers inspireren, activeren en faciliteren bij hun groeiambitie. Topondernemers als Pieter Zwart, Jitse Groen en Michiel Muller verbonden zich als ambassadeur aan het initiatief.”
Ruim 500 mentoren
Hart van nlgroeit is het mentorprogramma. “Daarvan hebben we er ruim 500,” zegt Van Roode. “Stuk voor stuk ervaren ondernemers die zelf de verschillende groeifases doorlopen hebben. Ze stellen ‘om niet’ hun kennis en ervaring ter beschikking vanuit een intrinsieke motivatie om andere ondernemers verder te helpen.”
Waan van de dag
Veel ondernemers worden opgeslokt door de hectiek van hun bedrijf. “Ze werken hard, maar niet altijd aan de goede dingen. De waan van de dag is vaak leidend. Zijn er bij corporates allerlei programma’s, het mkb moet life long learning zelf organiseren. Ondernemers gunnen zich daar vaak de tijd niet voor, nemen geen ruimte voor reflectie. Terwijl het juist goed is om tijdig ondersteuning te zoeken. En niet te wachten tot de nood aan de man komt.”
Hard en zacht
Nlgroeit helpt bij uiteenlopende kwesties. “Denk aan leiderschap, financiering, opschaling, personeel, fusies en overnames. Onze matchmakers zijn de schakel tussen ondernemers en mentoren. Op basis van de vraag en een groeiassessment maken zij een selectie uit ons mentorbestand. Daarbij gelden zowel harde als softe criteria; er moet een klik zijn.” Ook afstand kan een criterium zijn. “Een ontmoeting face to face heeft vaak de voorkeur.”
Groeiprogramma’s
Er worden meerdere mentoren voorgesteld. “De mentee geeft een gemotiveerde keuze die we voorleggen aan de beoogde mentor. Vrijwel altijd komt er dan een match tot stand en gaan ze samen met de groeivraag aan de slag.” Aanvullend op het mentortraject verwijst nlgroeit desgewenst door naar samenwerkingspartners. “Daarmee zijn programma’s ontwikkeld voor ondernemers met een specifieke ontwikkelingsbehoefte. Denk bijvoorbeeld aan leiderschap of het opstellen van een groeiplan.”
Waardevolle dynamiek
Jaarlijks organiseert nlgroeit zo’n 25 bijeenkomsten. “Naast ons jaarevent gaat het meestal om rondtafelsessies waarbij ondernemers hun uitdagingen delen. Dit gebeurt in een kleinschalige en vertrouwelijke setting waarbij een mentor modereert.” Al snel ontstaat dan een waardevolle dynamiek, constateert Van Roode. “Het besef dat anderen met vergelijkbare kwesties worstelen, helpt enorm. Ondernemers leren van elkaars ervaringen en dat brengt iedereen verder.”
Bescheiden bijdrage
Nlgroeit is onafhankelijk; er is geen commercieel belang. Ondersteuning staat open voor ondernemers met bedrijven vanaf 1 miljoen euro omzet en minimaal 4 fte. “De eerste zes jaar kwam 90% van het budget van het ministerie van EZK. Onze diensten waren kosteloos. Toen het ministerie de ondersteuning fors terugbracht, is ervoor gekozen een lidmaatschapsbijdrage te vragen. Die is met 295 euro per jaar zeer bescheiden. Daarvoor krijgen leden onbeperkt toegang tot het mentorennetwerk en de rondetafelsessies. Dit lage bedrag is mogelijk omdat mentoren geen vergoeding vragen. Ook het bestuur zet zich onbezoldigd in.”
10.000 ondernemers
Regelmatig onderzoekt nlgroeit het effect van haar activiteiten. “Daaruit blijkt dat onze ondersteuning ondernemers daadwerkelijk helpt naar een volgende groeifase. Sommige deelnemers maken zelfs een zodanige ontwikkeling door dat ze later als mentor actief worden. Dan is de cirkel rond.”
Sinds 2016 zijn meer dan 10.000 ondernemers ondersteund. “Toch werken we nog steeds hard aan het vergroten van onze naamsbekendheid,” stelt Van Roode. “Qua ontwikkeling blijft het Nederlandse mkb immers nog altijd achter. Te weinig bedrijven met potentie slagen erin om structureel door te groeien. Wij kunnen helpen om de belemmeringen daarbij weg te nemen. Niemand is deskundig op alle gebieden; je kunt simpelweg niet alles alleen. Zeker niet in een tijd waarin ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. Daarom: doe een beroep op nlgroeit. Met een bevlogen netwerk door en voor ondernemers ondersteunen wij bij een gestructureerde groei.”
Meer informatie: nlgroeit.nl
CHANGEMAKERS 2024: GROTER DENKEN
Het jaarevent van nlgroeit – in 2024 op 25 september in het AFAS Theater Leusden met als thema Changemakers – inspireert ondernemers om anders en groter te denken. Een dag vol verhalen van succesvolle entrepreneurs.
Aanwezigen leren er van collega-groeiers en doen nieuwe vaardigheden op.
GEMEENTE STIMULEERT
Utrecht vroeg nlgroeit om het scale-upklimaat in deze gemeente te helpen verbeteren. “Dat doen wij graag,” zegt Saskia van Roode. “We staan er zeker voor open met andere gemeenten in gesprek te gaan over een vergelijkbare samenwerking. Zo kunnen wij onze impact nog verder vergroten.”