22 june 2015
Van der Hoff woont en werkt al zo'n 40 jaar in Mexico, waar hij ook in de praktijk werkt aan het principe van rechtvaardige handel. Door een grote coöperatie van koffieboeren mee op te richten, heeft hij als producent aan de wieg gestaan van 'fair trade'. Daarnaast is hij een van de twee oprichters van het Max Havelaar-keurmerk, dat zich over Europa heeft verspreid. Als politiek econoom en theoloog heeft hij ook door theoretische reflectie bijgedragen aan een alternatief voor het kapitalisme.
Frans van der Hoff wist de aanwezigen bijna een uur lang te boeien met zijn levensverhaal, dat nauw verweven is met de ontwikkeling van het Max Havelaar-keurmerk. Daarna gingen veel vragen aan Van der Hoff over zijn visie op de huidige economische crisis en het alternatief dat hij - als politiek econoom - voorstaat: een sociale en solidaire economie, gebaseerd op rechtvaardige handel en fatsoenlijke armoede. Met overigens een eigenzinnige visie op ontwikkelingshulp: in de ogen van Van der Hoff een vorm van neokolonialisme. Als alternatief voor het investeren van geld in Verweggistan bepleit Frans van der Hoff het uitwisselen van mensen en kennis als effectievere vorm van ontwikkelingshulp.
Met het boek Manifest van de Armen heeft Frans van der Hoff zijn denkbeelden vastgelegd. Dit boek is inmiddels in 16 talen vertaald. Het boek is gratis te downloaden op www.hetgeleboekje.nl.
Op de hoogte blijven van onze updates?