Nieuws

08-01-2025 17:04

Bouwbedrijf De Vree en Sliepen maakt de regio klaar voor morgen

Als je 135 jaar bestaat, getuigt dat van een langetermijnvisie. In een van nature vrij traditionele sector maakt allround-bouwbedrijf De Vree en Sliepen het verschil door met een sterke focus op de regio naar morgen en zelfs al overmorgen te kijken. De begrippen circulariteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn daar onlosmakelijk mee verbonden, net als investeren in de arbeidsmarkt van de toekomst. Daarin toont het innovatieve bedrijf uit Tiel zich écht koploper.

Fotografie: De Vree en Sliepen

De Vree en Sliepen maakt deel uit van Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen, maar het karakter van een familiebedrijf is er nog steeds. “Dat kenmerkt onze cultuur,” zegt adjunct-directeur Teunis van Voorthuizen. “Het betekent dat je niet in projecten denkt, maar in generaties. Oftewel: naar het toekomstbestendig maken van de onderneming, wat met zich meebrengt dat je investeert in de maatschappij en soms genoegen neemt met minder rendement. We dragen ons steentje bij aan innovatie binnen de omgeving, persoonlijke ontwikkeling van mensen en maatschappelijk verantwoord ondernemen in de regio, die ons immers in goede en slechte tijden voorziet van werk. Alleen daarmee kun je een bedrijf van generatie op generatie laten voortbestaan. Uitzonderingen voor vaste klanten daargelaten ligt ons werkveld binnen een straal van circa dertig kilometer rondom Tiel, waar we een jaarlijks groeiende omzet halen, met opdrachten in de breedste zin van het woord. We realiseren nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen, verduurzamen bestaande panden en blijven ondanks die grote projecten ook particulieren en ondernemers bedienen met onze kleinbouw afdeling. Van ontwerp tot oplevering en nazorg; het hele spectrum.”
 
Goede doelen
Een kleine vier jaar geleden hield De Vree en Sliepen zijn langetermijnvisie tegen het licht, wat zich vertaalde in een rebranding. “Daarbij formuleerden we drie kenmerkende steekwoorden, namelijk ‘bouwer’, ‘toekomst’ en ‘regio’.” De eerste term is evident en zojuist al toegelicht, op de andere twee begrippen zoomt Van Voorthuizen hierna in en dat levert opmerkelijke inzichten op. “Gezien onze binding met de omgeving willen we graag tijd en middelen teruggeven aan de regio. Niet alleen door bouwwerken af te leveren, maar ook door maatschappelijke betrokkenheid. Elk jaar ondersteunen we een goed doel. Zo hebben we in 2022 tijdelijke verblijven voor ‘gevonden dieren’ gebouwd bij de dierenambulancepost, in 2023 het scoutinggebouw in Tiel mede gerealiseerd middels sponsoring van materialen en vrijwillige arbeid bij de realisatie, en in 2024 geld gestoken in drie theatervoorstellingen genaamd ‘Een knipoog van de zon’, uitgewerkt door De Verschilmakerij voor 750 leerlingen van de basisscholen hier in de stad. Die inspireren hen om straks te werken aan een nieuwe economie met gebruik van circulaire materialen. Wil je daar als bedrijfsleven handen en voeten aan geven, dan is het belangrijk om dit tijdig uit te leggen aan nieuwe generaties. De switch moet van jongs af aan in je systeem zitten.”
 
TalentenLab
Het maakt deel uit van het toekomstbestendig denken dat De Vree en Sliepen nastreeft. “We betrekken de jeugd al heel jong bij ons vakgebied,” vertelt Van Voorthuizen. “Zo koppelen we de verbouwing van een kinderdagverblijf samen met de leidsters aan een speels lesprogramma, met als thema Bob de Bouwer. Daarmee is het ineens geen overlast meer, maar van educatieve waarde. Hartstikke leuk om die kinderen met helmpjes op te zien lopen, waarbij er eentje als woordvoerder zijn vriendjes mag informeren over de planning. Ook met het basisonderwijs werken we graag programma’s uit en voor het vmbo hebben we een talentenlLab ontwikkeld. Dat houdt in dat we leerlingen vóór ze hun profielkeuze maken uitnodigen in ons bedrijf. Niet om een rondje langs de bureau’s te doen, want dat is statisch en heeft weinig impact. Nee, we laten hen deelnemen aan spelelementen in de werkplaats en beoordelen op basis daarvan hun natuurlijke aanleg: initiatief nemen, analytisch denken, creativiteit, leiderschap enzovoorts. We geven hen bij vertrek een persoonlijke talentenkaart mee, gekoppeld aan mogelijke functies in het bedrijfsleven. Dat geeft hen richting op een leeftijd waarop ze zich vaak nog onzeker voelen, ook over de toekomst. Een fijne gedachte als je nog vele jaren studie voor je hebt liggen.”
 
Smart Building

Samen met de stichting HUB Rivierenland maakt De Vree en Sliepen aanstekelijke programma’s met doe-activiteiten om de kloof te dichten tussen onderwijs en bedrijfsleven. “Ook leuk voor leerkrachten,” aldus Van Voorthuizen. “Het is zaak dat we technisch mbo-onderwijs op de kaart zetten, want dat vormde tot voor kort een witte vlek in de regio. In samenwerking met collega-bouwbedrijven hebben we Smart Building ontwikkeld, een praktijk gestuurde mbo-opleiding in slimme bouwtechniek, die nu twee jaar draait bij het ROC in Tiel. We zijn nu met volle energie aan het werven en leggen daarbij ook de focus op havoleerlingen die graag met hun handen werken. Daarmee interesseren we ze om te kiezen voor een opleiding in technische bouwkunde of installatietechniek. Op hbo-niveau hebben we de handen ineengeslagen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Avans Hogeschool Den Bosch, om doorlopend twee tot drie jongeren de kans te geven bij ons af te studeren of stage te lopen. Wanneer het klikt, blijven we ze volgen en delen we aan het eind een golden ticket uit, dat recht geeft op een plek in een traineeship of een kickstartproject. We bieden ze dan een meerjarig opleidingstraject.”
 
Geen problemen met aanwas

Van Voorthuizen spreekt van een doorlopende leerlijn. “Vanaf kinderdagverblijf tot en met hbo zoeken we naar de connectie met het onderwijs. Sindsdien hebben we geen problemen meer met de aanwas van nieuw personeel, kan ik je vertellen. We zijn niet langer afhankelijk van recruiters, die cv’s van schoolverlaters pimpen, terwijl wij in dat stadium nog niet eens de echte persoon leren kennen.” Samen met VNO-NCW, Riverland Tech Explorers en de daarbij aangesloten technische bedrijven maakt De Vree en Sliepen zich sterk voor de jaarlijkse Techniekdag in de regio, om de animo voor praktijkonderwijs te bevorderen. “Het eerste jaar kwamen er 1000 mensen op af, het tweede jaar 1500 en afgelopen keer 1750. We hopen dat die stijgende lijn zich doorzet en zien dit als een langetermijninvestering. Techniek is natuurlijk heel breed, van bouw en automotive tot procesautomatisering in de fruitteelt. Met deze informatiedag richten we ons op leerlingen tussen de 8 en 15 jaar. Zij nemen hun ouders mee, met wie we ook het gesprek aangaan en daar rollen soms verrassende dingen uit. Zo is één van de vaders nu bij ons in dienst gekomen als timmerman. Je kunt heel veel bereiken als onderneming, zolang je zelf maar aan de bal blijft.”
 
Doorlooptijden verkorten
Met het vizier gericht op morgen en overmorgen loopt De Vree en Sliepen aan kop als het gaat om innovaties. “Zeventien jaar geleden behoorden we tot de eerste bedrijven in onze branche die overschakelden op 3D-tekenen. Een BIM-model, heet dat; een afkorting van Building Information Model. Door een gebouw zo realistisch mogelijk in de computer uit te werken kun je prefab onderdelen zodanig precies integreren dat alles op de bouwplaats perfect past, waarmee je de faalkosten verlaagt. Tevens maak je clashes inzichtelijk tussen bouwkunde en andere disciplines, zoals installaties. Tegenwoordig vormt BIM een onmisbaar element in het kader van het uitvoeren van de Wet kwaliteitsborging en daarbij merken we het voordeel dat wij al zo lang gewend zijn om dit toe te passen.” In het verlengde hiervan ligt de lean-bouwmethodiek, die De Vree en Sliepen geheel omarmt. “Het houdt in dat je zoveel mogelijk op dagniveau plant en alle partners erbij betrekt. In plaats van te sturen laat je hen input leveren. Binnen zo’n collectief kun je de doorlooptijden van ontwikkeling en bouw drastisch verkorten, met behoud van kwaliteit. Niet door harder te werken, maar slimmer.”
 
Biobased woning
Prefab is een hot issue in de bouw, maar niet overal toepasbaar. Van Voorthuizen: “Wij realiseren op kleine schaal woningen in zogeheten inbreidingslocaties. Bij zulk maatwerk verloopt het proces niet seriematig genoeg om de toepassing van vooraf gefabriceerde elementen op vele vlakken rendabel te maken. Waar we kunnen, passen we prefab toe en daarbij werken we samen met toeleveranciers uit de regio, mede om de CO2-belasting van transportstromen te beperken. Zelf produceren we houtskeletbouwelementen in een werkplaats met een sociaal karakter, dus met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.” Het betreft een mooi voorbeeld van duurzame materialen, die steeds meer de overhand krijgen in de projecten die De Vree en Sliepen ontwikkelt en realiseert. “Ons moederbedrijf Ter Steege gaat dit jaar in het oosten des lands een biobased woning neerzetten. Er zijn ook allerlei tussenvarianten mogelijk; verandering komt in fasen. Momenteel onderzoeken we het vervangen van pannendaken door sedum, dat naast het groene karakter de biodiversiteit in een woonwijk kan stimuleren.”
 
Optopwoningen
Met batterijopslag als antwoord op de netcongestie geeft De Vree en Van Sliepen bij zijn eigen nieuwe bedrijfspand, op te leveren aan het einde van 2025, een mooi visitekaartje af. Duurzaamheid behelst wat deze innovatieve bouwonderneming betreft echter veel meer. “In samenwerking met woningcorporatie Thius creëren we een circulaire materialenstroom bij het vernieuwen van keukens, wat betekent dat we oude platen en andere elementen zoveel mogelijk proberen te hergebruiken. Bij het merendeel van de tenders die we krijgen in de nieuwbouw gaat het om situaties waar een bestaand pand moet worden afgebroken. Wij onderzoeken dan of we de materialen al dan niet na bewerking opnieuw kunnen inzetten. Het liefst op de locatie zelf, ook weer in het kader van het minimaliseren van de CO2-voetafdruk. We slopen niet, we oogsten. Verder zijn we bezig met het ontwikkelen van ‘optopwoningen’, wat inhoudt dat je bouwlaag op een bestaande flat zet, waarmee het grondgebruik niet toeneemt. Ook kijken we in samenspraak met gemeenten naar mogelijkheden tot herbestemming. Laatst hebben we een schoolgebouw omgeturnd tot noodopvang voor Oekraïners en dit zo aangepakt, dat het later te transformeren valt tot een wooncomplex voor andere doelgroepen, bijvoorbeeld spoedzoekers of juist mensen die een luxe appartement zoeken. Zo richten we onze blik op morgen en overmorgen.”
 
www.vreesliepen.nl

Op de foto: Directie Wim van Vreeswijk en Teunis van Voorthuizen.
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by