
Nieuws
13-03-2025 10:14
Meerwaarde Flynth zit in mensen die mogen groeien 'Wij willen de grootste opleider worden
De accountancy beweegt zich steeds meer richting een adviseursrol. Een gunstige ontwikkeling voor het bedrijfsleven, maar de ‘sector van de cijfers’ kan deze dienstverlening alleen waarmaken met een sterk team van gekwalificeerde medewerkers, die de ruimte krijgen om door te groeien en telkens bij te leren. Flynth reserveert binnen zijn stichtingsstructuur middelen om te investeren in mensen en wil zelfs de grootste opleider van de branche worden.“Binnen de accountantswereld vormen we misschien wel het bestbewaarde geheim van Nederland,” glimlacht Erik van der Most, directeur van Flynth Rivierenland, met vijf kantoren in dit cluster: Tiel, Den Bosch, Eindhoven, Zaltbommel en Leerdam. De laatste twee ondergingen recent een verbouwing met een metamorfose naar de nieuwe huisstijl. “We staan op de zesde plek in de landelijke toptien, maar we hechten veel meer waarde aan een lokale oriëntatie. De focus ligt niet op beursgenoteerde ondernemingen, maar op het midden- en kleinbedrijf. We zijn marktleider in dienstverlening aan de agro- en foodsector en eveneens groot in de bouw en retail.” Misschien wel het grootste geheim van Flynth schuilt in de bijzondere rechtsvorm:een stichting. “Daarvoor moeten we even terug naar onze roots,” zegt Wilmar van Leeuwen, senior accountantin Zaltbommel. “In 1914 richtten boeren coöperaties om hun boekhouding bij een centrale partij onder te brengen en via een traject van fusies en overnames resulteerde dat uiteindelijk in Flynth zoals we dat nu kennen: een landelijke organisatie met 2200 medewerkers. Toch kiezen wij er bewust voor om, waar grote partijen centraliseren, lokaal betrokken te blijven. Prettig voor onze klanten én voor onze medewerkers, die het fijn vinden om in hun eigen regio actief te zijn.” Van der Most vult aan: “Denken in ecosystemen, zo noemen wij dat.”
Kennis bijspijkeren
Een stichting. Dat verwacht je niet bij een accountantsorganisatie. “De winsten vloeien niet op grote schaal in de zakken van partners, maar worden vooral benut om te investeren op allerlei fronten, zoals een optimale ICT-structuur en persoonlijke ontwikkeling de medewerkers,” verklaart Cees Hoogendoorn, senior accountant in Leerdam. “Boven de raad van bestuur en de raad van commissarissen zit zelfs een stichtingsbestuur, bestaande uit een afvaardiging van een aantal van onze klanten, die erop toezien dat Flynth zijn doelstelling nastreeft: ondernemers helpen en hen waardevolle ondersteuning bieden.” Dat staat of valt volgens Erwin Hakkert, bedrijfsadviseur in Tiel, met de mensen binnen de organisatie. “Binnen de accountancy hangt de groei van je klantenkring nauw samen met je personele bezetting en de kwaliteit van je medewerkers. Zij krijgen bij ons alle ruimte om zich te ontwikkelen en te groeien in de mate die bij ze past. Iedereen mag hier zijn persoonlijke ambities nastreven, zonder dat we teveel druk op de mensen willen leggen. De één zet immers sneller stappen dan de ander. In een snel veranderende wereld moet je regelmatig je kennis bijspijkeren om waarde te kunnen blijven toevoegen richting je klanten, zeker vanuit onze accountantsrol.”
Verantwoordelijkheden
Hoogendoorn spreekt een belangrijke ambitie van Flynth uit: “Wij willen binnen onze sector de grootste opleider van Nederland worden. Zo hebben we meegeschreven aan een associate degree - zeg maar het overgangsgebied van mbo naar hbo - bij Avans en de ambitie uitgesproken om bij de HAS in ’s-Hertogenbosch speciaal voor de agrarische sector een minor Accountancy & Finance te helpen ontwikkelen. Ook geven we veel gastcolleges. Binnen de vestigingen van Flynth nemen we de tijd om stagiairs te begeleiden en die ruimte krijgen we ook binnen onze structuur als stichting. Ze mogen ook al in een vroeg stadium meelopen in adviestrajecten bij klanten.” Van der Most: “Gekscherend uitgedrukt zetten wij mensen niet maandenlang in de bezemkast. Het is hier geen rolmopsenfabriek; ontwikkeling staat centraal. Bij Flynth heerst de cultuur dat we verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie leggen. Dat maakt ons slagvaardig en klanten merken het bijvoorbeeld aan het feit dat ze snel met de juiste persoon aan tafel zitten. We spreken mensen intern aan op wat ze kunnen. Als een medewerker iets wil weten, stellen we vaak een tegenvraag: ‘Hoe zie je het zelf?’ ‘Hoe zou jij dit oplossen?’ Het triggert iemand om erover na te denken en dat zorgt voor een groter leereffect.”
Soms best confronterend
De adviseursrol die Flynth richting het bedrijfsleven wil vervullen verlangt dat de medewerkers de lokale cultuur begrijpen en de taal van de klanten spreken. Hakkert: “Het betekent dat je bij elkaar moet passen.Ze zeggen weleens dat je de klant krijgt die je verdient.” Hoogendoorn: “Ik heb een vrij directe manier van communiceren; recht voor z’n raap. De ondernemers in mijn portefeuille vinden dat prettig. Ze houden van duidelijkheid en weten omgekeerd dat ze het richting mij ook onverbloemd kunnen melden als iets ze niet bevalt.” Het past, zo ervaart Van Leeuwen, bij de nuchterheid die de regio Rivierenland kenmerkt. “Indien nodig houden we de ondernemer een spiegel voor en dat is soms best confronterend. Bijvoorbeeld wanneer het om opvolging binnen een familiebedrijf gaat en wij betwijfelen of de beoogde kandidaat of kandidaten over de juiste vaardigheden beschikt. Als je dat rechtstreeks zegt, komt het misschien hard aan, maar als je het inslikt en het bedrijf er na een jaar de nadelige gevolgen van ondervindt, raak je ook een klant kwijt.” Van der Most: “Hoe pak je het dan aan? Het wil in zo’n geval nog wel eens helpen om een assessment te laten uitvoeren en de hierbij betrokken psycholoog die wij in dienst hebben de moeilijke boodschap te laten overbrengen.”
Je komt elkaar tegen
Van der Most typeert de regio Rivierenland als een dynamisch werkgebied. “Kijk bijvoorbeeld naar de familiebedrijven in de tuinbouw. Niet even een app ontwikkelen en hopen dat je daar snel mee scoort, maar alles in de grond stoppen, de juiste maatregelen treffen om de oogst te maximaliseren en deze succesvol op een veiling te kunnen verkopen, waarna het proces opnieuw begint. Dát noem ik ondernemerschap! De agrarische sector ligt bij de politiek onder vuur, maar vergis je niet: Nederland heeft op dit gebied een ongekend innovatievermogen. Een beurspresentatie tijdens de Grüne Woche in Berlijn maakte diepe indruk op andere landen.” Flynth kent de regio Rivierenland en dat gaat tot op lokaal niveau. “Je komt elkaar tegen in de kerk, in de supermarkt, bij de horeca, bij de sportclub en tijdens netwerkbijeenkomsten,” zegt Hoogendoorn. Hakkert vult aan: “We organiseren bovendien activiteiten voor klanten in het Werkcafé dat we in onze vestigingen hebben ingericht. Bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten over duurzaamheid, wijzigingen in het belastingstelsel die tijdens Prinsjesdag naar buiten komen en het beleid rondom het inschakelen van zzp’ers. Voor studenten zetten we sollicitatietrainingen op.” Met een knipoog: “Uiteraard In de hoop dat ze bij ons blijven hangen.”
Ondernemersfonds
Hoe lokaal georiënteerd ook, Flynth heeft rugdekking van interregionale en landelijke specialisten om klanten waar nodig diepgaand te kunnen adviseren. Van Leeuwen: “Er zijn zelfs speciale teams voor, zoals op het gebied van ruimtelijke ordeningen en vergunningstrajecten, zonneen windmolenparken, fiscale regelgeving in het buitenland, subsidies, duurzame energie en insolventie. Kortom, kennis op afroep.” Het past bij de doelstelling van Flynth om het bedrijfsleven te helpen, wat ook blijkt uit een initiatief dat Ondernemersfonds heet. Volgens Van der Most betreft het een collectief voor bedrijventerreinen. waar in samenwerking met de gemeente een potje wordt aangemaakt om te kunnen investeren in zaken als verduurzaming, energiebeheer en parkmanagement. “We starten dit in samenwerking met een groot aantal partners op in Den Bosch en zullen het concept later in andere regio’s uitrollen. Als stichting nemen we graag het voortouw om het bedrijfsleven te ondersteunen.” Hoogendoorn: “Wij denken niet in problemen, maar in oplossingen. Ik herinner me nog goed hoe na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een klant van ons een pand liet bouwen en werd geconfronteerd met sterk verhoogde staalprijzen. Bij een bank hoefde hij niet aan te kloppen, maar dankzij ons netwerk konden wij de financiering toch voor elkaar krijgen. Daar zie je de kracht van de lokale binding.”
Meer informatie: www.flynth.nl