Column Lagarde
interview | innovatie
Heeft u grip op security? Of visie op totaalbeveiliging?
Een veilige werkomgeving
Veel bedrijven zien fysieke beveiliging als een noodzakelijk kwaad. Als een optelsom van wettelijke voorschriften die alleen maar kosten opleveren. Terwijl deze investeringen niet direct bijdragen aan de omzet. Aan de andere kant wil je natuurlijk wél zorgen voor een veilige werkomgeving voor mede-werkers en bezoekers. Ga daarom eens het volgende na. Hoe is de inbraak- en brand-detectie geregeld? Is er terreinbeveiliging en welke personen hebben toegang? Door dit professioneel in te richten is de kans op schade of inbraak minimaal. En niet onbe-langrijk: medewerkers voelen zich veilig.
Kies je bijvoorbeeld voor toegangscontrole met tags. Dan weet je vrijwel zeker dat alleen de juiste personen toegang hebben. Inbraak- en alarminstallaties kunnen meer dan veel lawaai maken. Denk bijvoorbeeld aan automatisch meldingen doorsturen naar je smartphone én naar de meldkamer. Ook camerabewaking is het overwegen waard.
Door de hedendaagse techniek heb je op ieder gewenst moment controle op pand en terrein. Bij inbraak of vandalisme beschik je over beelden hiervan en een mooie bijkom-stigheid: het schrikt foute vrienden af.
Wapen je tegen digitale gevaren
Met fysieke beveiliging wapen je de organisatie tegen zichtbare gevaren. Maar hoe goed is het bedrijf beschermt tegen de onzichtbare (digitale) gevaren? DDoS-aanvallen en internetfraude. Inbraak op wifi- en camerasystemen. De veiligheid van ICT is helaas vaak onderwerp in het nieuws. En daarom krijgt ICT-security steeds vaker aandacht. De Europese Unie doet er een schepje bovenop met de nieuwe GDPR-regeling. Dit vraagt nog meer van de ICT-security, bijvoorbeeld om datalekken te voorkomen. Neem je ICT-gebruik nog eens onder de loep.
Het begint bij inzicht: Wat is de huidige status van ICT en ICT-security binnen het
bedrijf? Voor iemand die niet thuis is in de databases, VPNs, Wifi en ICT-infrastructuur is dit nogal een uitdaging. Ik adviseer dan ook iedereen om een ICT-security quickscan uit te laten voeren. Hiermee wordt de ICT-security in kaart gebracht. Je hebt direct duidelijk wat de risicos zijn en op basis hier-van kunnen stappen gezet worden om de ICT-security naar een hoger niveau te tillen. Hiermee voorkom je datalekken, virussen in je netwerk en je houdt hackers buiten de digitale deur.
Totaalbeveiliging
Fysieke en ICT-beveiliging zijn geen gescheiden eilandjes. Sterker nog, ze raken steeds meer met elkaar verweven. Ze wis-selen data met elkaar uit en hebben invloed op elkaar. Benieuwd naar onze visie op totaalbeveiliging? Lees het artikel van mijn collegas Wim de Graaf en Arnold Versteeg in deze editie van Rivierenland Business.
Security, beveiliging, iedere organisatie heeft er mee te maken. We denken hierbij snel aan goed hang- en sluitwerken een alarminstallatie. Maar security gaat verder. Niet alleen de fysieke beveiliging, maar ook de digitale beveiliging, of ICT-security, verdient aandacht. Hoe ga je om met cyberaanvallen? Hoe zorg je voor een veilig netwerk? Wie heeft toegang tot welke ruimte in het pand? Welke maatregelen zijn er getroffen voor branddetectie en -alarmering? In deze column meerover grip op security.
Ing Bert Noteboom MCM, algemeen directeur van Lagarde groep