Gemeente Buren zet werkzoekenden in de spotlights
mvo | gemeente buren
Gemeente Buren zet werkzoekenden in de spotlights
Het is belangrijk om als werkzoekende op te vallen. Veel mensen hebben het gevoel dat zij door leeftijd, weinig scholing of een eenzijdig arbeidsverleden zijn afgeschreven. Dit is niet juist. We hebben allemaal talenten en competenties, het is aan de werkgever om deze te zien. Daarom hebben wij ervoor gekozen om deze mensen een kans te geven zich te presente-ren in Rivierenland Business. De kandidaten krijgen een gezicht, kunnen vertellen over hun talenten en interesses en komen wellicht onder de aandacht bij potentiële werkgevers.
TOM BRONK, AFDELING RE-INTEGRATIE &
WERK EN INKOMEN GEMEENTE BUREN:
Gemeente Buren werkt vanuit een klantgerichte aanpak. We hebben middelbaar en laaggeschoolde arbeidskrachten in ons bestand. Doordat we de klant individueel begeleiden, weten wij wat een werkzoekende kan. Met deze kennis gaan we op zoek naar een geschikte arbeidsplaats. Deze aanpak wordt ingezet voor verschillende doelgroepen. Denk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een arbeidsbeperking, statushouders, etc. Motiveren en activeren zijn voor mij kernbegrippen. Daarnaast staan zelfstandigheid en het tonen van initiatief hoog in het vaandel. Ervaring leert dat positief activeren leidt tot motivatie. We zetten verschil-lende middelen in om de klant te activeren. Zoals sollicitatie-trainingen, prettige gesprekken met werkgevers en de media.
Heeft u een arbeidsplaats beschikbaar? Neem dan contact op met Tom Bronk via t. 14 0344 of tbronk@buren.nl.
Participatiewet
Vanaf 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht, deze wet ver-vangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Voor iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, is er vanaf 1 januari 2015 de Participatiewet. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen, met en zonder beperking, werk vinden bij een gewone werkgever. Werkgevers hebben afgesproken dat er tot 2026 jaar 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit zijn 100.000 banen bij bedrijven en 25.000 banen bij de overheid.
Wat betekent dit voor u als werkgever?
Als werkgever heeft u een actieve rol. Bijvoorbeeld door te onderzoe-ken welke mogelijkheden er zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen uw organisatie. Als u iemand met een ziekte of handicap in dienst neemt, kunt u ondersteuning krijgen van UWV en gemeenten. Door de mogelijkheden in uw bedrijf te onderzoeken en werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeids-markt draagt u bij aan het vergroten van de arbeidsparticipatie in Nederland.
gemeente buren | mvo
Ali Hassan Ahmed (38) uit Dodewaard
Voor de toekomst van mijn gezin
Ali Hassan is een mensenmens. In de supermarkt in Somalië genoot hij van het contact met de klanten en hier in Nederland maakte hij ook graag een praatje met iedereen die de toko bezocht waar hij werkte. Hij beheerst de Nederlandse taal goed en spreekt ook uitstekend Engels. Eigenlijk heb ik nooit lang zonder werk gezeten, zegt hij. Thuiszitten is niets voor mij, ik hou van het contact met mensen om mij heen. Ook collegas mis ik heel erg.Trots is hij op zijn drie kinderen. Voor hen wil ik weer gauw aan de slag. Het liefst wil ik een contract om meer zekerheid te hebben. Eigenlijk ben ik blij met alles wat ik qua werk aangeboden krijg. Inpakwerk zou ik ook graag willen doen. Dat ik weer aan het werk kan, is voor de toekomst van mijn gezin heel erg belangrijk.
Doorzetter positief leergierig enthousiast sociaal vaardig
Ondernemend - sociaal vaardig vriendelijk aanpakker - enthousiast
Harde werker in hart en nieren
Gerard van Doorn heeft er al een heel leven op zitten. Zo vaarde hij als medewerker in de machinekamer van een schip diverse wereldzeeën over, had hij een eigen vervoersbedrijf waarmee hij Poolse werknemers die in Nederland werkten vervoerde en werkte hij als constructiewerker aan loodsen in onder andere Duitsland, Spanje en Portugal. Een harde werker in hart en nieren. Werkweken van 60 tot 80 uur waren voor mij altijd heel normaal, blikt hij terug. Het maakt me niet uit welke baan er op met mijn pad komt. Als ik maar thuis weg ben. Ik peins er niet over om met pensioen te gaan. Ik blijf actief op de arbeidsmarkt tot ik er bij neerval.
Gerard van Doorn (57) uit Ochten
No-Risk PolisEen No-riskpolis biedt dekking tegen het risico van loondoorbeta-ling bij ziekte. Normaal gesproken moet een werkgever bij ziekte loon doorbetalen.Voor een werknemer met no-riskdekking ontvangt de werkgever een Ziektewet-uitkering van het UWV. Het UWV compenseert de loonkosten voor de werkgever bij ziekte. Informatie: www.uwv.nl
LoonkostensubsidieDe loonkostensubsidie is bedoeld voor werkgevers die iemand met een ziekte of handicap in dienst nemen. Deze werknemers behoren tot de doelgroep van de banenafspraak. De werkgever vraagt de loonkostensubsidie aan voor de werknemer als deze minder dan het minimumloon kan verdienen. De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon.
Informatie: www.uwv.nl