Gemeente Buren zet werkzoekenden in de spotlights
Gemeente Buren zet werkzoekenden in de spotlights
Het is belangrijk om als werkzoekende op te vallen. Veel mensen hebben het gevoel dat zij door leeftijd, weinig scholing of een eenzijdig arbeidsverleden zijn afgeschreven. Dit is niet juist. We hebben allemaal talenten en competenties, het is aan de werkgever om deze te zien. Daarom hebben wij ervoor gekozen om deze mensen een kans te geven zich te presente-ren in Rivierenland Business. De kandidaten krijgen een gezicht, kunnen vertellen over hun talenten en interesses en komen wellicht onder de aandacht bij potentiële werkgevers.
TOM BRONK, AFDELING RE-INTEGRATIE &
WERK EN INKOMEN GEMEENTE BUREN:
Gemeente Buren werkt vanuit een klantgerichte aanpak. We hebben middelbaar en laaggeschoolde arbeidskrachten in ons bestand. Doordat we de klant individueel begeleiden, weten wij wat een werkzoekende kan. Met deze kennis gaan we op zoek naar een geschikte arbeidsplaats. Deze aanpak wordt ingezet voor verschillende doelgroepen. Denk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een arbeidsbeperking, statushouders, etc. Motiveren en activeren zijn voor mij kernbegrippen. Daarnaast staan zelfstandigheid en het tonen van initiatief hoog in het vaandel. Ervaring leert dat positief activeren leidt tot motivatie. We zetten verschil-lende middelen in om de klant te activeren. Zoals sollicitatie-trainingen, prettige gesprekken met werkgevers en de media.
Heeft u een arbeidsplaats beschikbaar? Neem dan contact op met Tom Bronk via t. 14 0344 of tbronk@buren.nl.
Participatiewet
Vanaf 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht, deze wet ver-vangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Voor iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, is er vanaf 1 januari 2015 de Participatiewet. Deze wet moet ervoor zorgen dat meer mensen, met en zonder beperking, werk vinden bij een gewone werkgever. Werkgevers hebben afgesproken dat er tot 2026 jaar 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit zijn 100.000 banen bij bedrijven en 25.000 banen bij de overheid.
Wat betekent dit voor u als werkgever?
Als werkgever heeft u een actieve rol. Bijvoorbeeld door te onderzoe-ken welke mogelijkheden er zijn voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen uw organisatie. Als u iemand met een ziekte of handicap in dienst neemt, kunt u ondersteuning krijgen van UWV en gemeenten. Door de mogelijkheden in uw bedrijf te onderzoeken en werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeids-markt draagt u bij aan het vergroten van de arbeidsparticipatie in Nederland.
mvo | gemeente buren
gemeente buren | mvo
Major Welday Okubamichael (28) uit MaurikDe ideale werknemer
Iedere dag om 05.30 uur op de fiets voor een fietstocht van 17 kilometer; Mayor Welday draaide er zijn hand niet voor om. Weer of geen weer, iedere dag was hij stipt op tijd op zijn werk bij Boomkwekerij Huverba in Opheusden. Hoewel hij de afstand zelf niet zozeer als een probleem zag, vonden zowel zijn werkgever als de gemeente de afstand te groot. Om die reden is Major nu op zoek naar een andere baan. Van Huverba heeft hij een prachtige referentie meegrekegen. Hij houdt zich niet alleen aan zijn afspraken, maar is ook heel prettig in de omgang en een echte aanpakker. Zijn grote droom is om ooit als automonteur ergens te kunnen werken, maar tot die tijd pakt hij alles aan. Het maakt niet uit wat voor werk ik krijg aange-boden, als ik maar weer aan de slag kan, zegt hij. Klinkt als de ideale werknemer, wie geeft Mayor een kans?
Doorzetter sociaal vaardig sportief enthousiast leergierig
Onlangs zijn de gemeente Buren en Neder-Be-tuwe een samenwerking met Kinderen van de Voedselbank aangegaan. Samen met deze stich-ting gaan de gemeenten uitkeringsgerechtigden uit de gemeente Neder-Betuwe en de gemeente Buren begeleiden naar een betaalde baan. Stich-ting Kinderen van de Voedselbank is opgezet door een aantal vrijwilligers en heeft als doel om de maatschappelijke gevolgen van kinderar-moede in Nederland tegen te gaan. Voor kinde-ren waarvan de ouders gebruik moeten maken van de Voedselbank, stellen zij onder andere kle-ding- en verjaardagspakketten samen.
WerknemersvaardighedenGedurende een traject van een half jaar gaan de uitkeringsgerechtigden onder andere aan de slag met het samenstellen en verzenden van de pak-ketten. Ondertussen worden hen allerlei werkne-mersvaardigheden bijgebracht Na dit half jaar volgt er een Ontmoet & Groet met leden van de
Ondernemers Vereniging Neder-Betuwe (OVNB), waar zij in contact worden gebracht met potenti-ële werkgevers.
ArmoedegrensVolgenbestuursvoorzitter Maurice van der Ven zijn er zon 40.000 kinderen aangesloten bij Kin-deren van de Voedselbank. Een op de negen kin-deren in Nederland groeit op onder de armoede-grens, vertelt hij. Twee keer per jaar krijgen de kinderen van ons een kledingpakket, voorzien van onder andere nieuwe kleding en schoenen. Hierdoor kan het kind ook eindelijk eens pron-ken met zijn nieuwe outfit. Dit doet heel veel met de eigenwaarde van het kind.VerjaardagsboxOok geeft de stichting Verjaardagspakketten uit. Hoe erg is het wel niet als een kind zich ziek meldt op school omdat hij niets kan uitdelen of niemand kan uitnodigen op zijn feestje?, zegt
Van der Ven. Onze verjaardagsbox bevat spulle-tjes om uit te delen en heeft voldoende materiaal om een feestje voor tien kinderen mee te kunnen vieren.Inmiddels zijn er zon 270.000 ondernemers die de stichting op allerlei manieren sponsoren, ver-telt Van der Ven. Dit zijn ondernemers die kle-ding kunnen leveren, maar bijvoorbeeld ook make-up waarmee wij pakketten voor tienermei-den kunnen samenstellen.Jobcoach van de gemeente Buren en Neder-Betuwe Rini Kerkhof zegt enthousiast te zijn over de samenwerking met Kinderen van de Voedsel-bank. Het is een prachtige stichting om je voor in te zetten. We gaan er met zn allen tegenaan!
Voor meer informatie over Kinderen van de Voedselbank: www.kinderenvandevoedselbank.nl
Gemeente Buren & Neder-Betuwe gaan samenwerking aan met Kinderen van de Voedselbank
Een No-riskpolis biedt dekking tegen het risico van loondoorbetaling bij ziekte. Normaal gesproken moet een werkgever bij ziekte loon door-betalen. Maar voor een werknemer met No-riskdekking die ziek wordt ontvangt de werkgever een Ziektewet-uitkering van UWV. Die compen-seert de loonkosten voor de werkgever bij ziekte.
Informatie: www.uwv.nl
De loonkostensubsidie is bedoeld voor werkgevers die iemand met een ziekte of handicap in dienst nemen. De werkgever vraagt de loonkos-tensubsidie aan voor de werknemer als deze minder dan het minimum-loon kan verdienen. De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tus-sen loonwaarde en minimumloon. Het is bedoeld voor werknemers die vallen onder de doelgroep van de banenafspraak.
Informatie: www.uwv.nl
No-risk polis
Loonkostensubsidie