Elfriede Boer, Werkzaak Rivierenland: Bevlogen directeur realiseert droom

Magazines | Rivierenland Business nummer 6 2018

Werkzaak Rivierenland ontstond in 2016. Elfriede Boer is vanaf de start de directeur met een droom: iedereen doet mee en verdient een kans. En daar is de hele samenleving bij nodig en bij gebaat. Geen makkelijke droom om uit te voeren. Wel een fantastische uitdaging waar de afgelopen drie jaar belangrijke stappen in zijn gezet. Elfriede Boer opereert op openhartige en directe wijze en in samenwerking met onder andere werkgevers, gemeenten en opleiding instanties om iedere werkzoekende in Rivierenland het vertrouwen te geven dat ie er toe doet.

Iedereen heeft recht op ertoe te doen
Elfriede: "Een werkzoekende komt niet met slingers bij ons binnen. Vaak overheerst bij hen het gevoel te hebben gefaald en minder te zijn. Of ze hebben er last van dat ze een beperking hebben, bijvoorbeeld omdat iemand een slecht functionerende arm of een lager IQ heeft. Anderen twijfelen aan zichzelf omdat ze ooit door stress uitvielen. Kortom mensen die zich vaak minder voelen. En dat is precies waardoor zelfvertrouwen, respect en gelijkwaardigheid uit beeld zijn. Kenmerken die juist nodig zijn om weer aan een baan te komen. Daar zet Werkzaak zich voor in. We hebben inmiddels vele mooie voorbeelden van werkzoekenden die met coaching vanuit Werkzaak grote stappen maakten. Dan zie je mensen trots op zichzelf zijn. Het is soms verbazingwekkend hoe snel dat kan gaan. Belangrijk ingrediënt is oprechte aandacht, goed luisteren en van daaruit maatwerk aanbieden in een route naar werk, respectvolle behandeling geven en kijken naar wat iemand kan. En dat alles binnen de regelgeving die de overheid ons voorschrijft."

Rivierenland heeft heel betrokken werkgevers
"We kunnen ons werk nooit alleen doen", vervolgt Elfriede. "De Rivierenlandse werkgevers zijn onze partners om werkzoekenden een kans te bieden. Dit is wederkerig want onze talenten zijn een oplossing voor het personeelstekort van nu en in de toekomst. Afgelopen drie jaar spraken we veel werkgevers die positief met ons meedenken, van klein tot groot. We merken dat we soms wel vooroordelen en barrières moeten wegnemen. Als een werkgever met onze talenten heeft kennisgemaakt en heeft ervaren hoe Werkzaak voor begeleiding en ondersteuning zorgt zijn ze meestal om en nemen meer mensen via ons aan. Ik vind het belangrijk dat werkgevers het gedachtegoed van de inclusieve maatschappij omarmen. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. De van huis uit zeer commerciële bedrijven hebben hoge verwachtingen en moeten we wel blijven uitleggen dat die verwachting voor een deel van onze werkzoekenden terecht zijn en voor een ander deel niet. Zo zien we nu bij Blokker een mooie omslag ontstaan omdat ze echt kansen zien om met statushouders te werken en dit in goede banen willen leiden. Itho Daaldrop moet het hebben van kwaliteit en steekt veel energie in onze talenten waardoor ze zich op hun plek voelen en goed werk afleveren. In die prettige omgeving komen de talenten ook tot bloei en kunnen mensen meer dan in eerste werd gedacht. We waarderen de samenwerking met Van der Valk Tiel, waar we goede gesprekken voerden over realistische verwachtingen: dat ons talent echt maximaal driehonderd eitjes op een dag kan bakken daar waar iemand anders er vierhonderd kan bakken. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen aan het werk kan en er toe doet. En zo kan ik nog vele mooie voorbeelden van werkgevers noemen, groot en klein. Wij werken op het snijvlak van commerciële doelen met harde cijfers en maatschappelijk verantwoord ondernemen en streven naar meer sociaal ondernemerschap in Rivierenland. Het is uiteindelijk ook weer hard te maken dat een werkloze ons allemaal geld kost. Naast de kosten van de uitkering worden mensen zonder baan sneller ongelukkig en daardoor makkelijker ziek of kunnen voor andere problemen in de maatschappij zorgen."

Vraag van de toekomst leidt tot leerwerkroutes en er komt nog meer
Elfriede: "De werkgevers geven ons ook inzicht in toekomstige vraag naar medewerkers. Dit leidde tot acht leerwerkroutes. Met leerwerkroutes krijgen werkzoekenden een kans om een vak te leren in een echte werkomgeving van een enthousiaste leermeester. De werkzoekende kiest zijn route naar een baan, Werkzaak Rivierenland coacht. In de werkomgeving bij een werkgever leert en groeit de werkzoekende: zijn talent wordt ontdekt en ontwikkeld.
We kijken ook verder vooruit en verdiepen ons in thema’s van de toekomst zoals big data, digitalisering, robotisering, circulaire economie, sociaal ondernemerschap, migratie, welvaartverdeling, gezondheid & werk en een leven lang ontwikkelen. In 2019 bepalen we welke impact deze thema’s hebben op ons werk en hoe we daar bijdragen aan kunnen leveren. Natuurlijk in samenwerking en dialoog met betrokkenen uit de regio. Iets waar ik veel vertrouwen in heb. Een mooi voorbeeld is de verkenning op het gebied van duurzaamheid en werk. Waarin we actief in gesprek willen gaan met partners die betrokken zijn bij duurzame energie, denk aan leveranciers van zonnepanelen. Een branche waar nieuwe banen ontstaan en veel werk is te doen."

Blik vooruit, verandering hoort erbij
"Je kunnen aanpassen aan veranderingen, dit is een kwaliteit die steeds belangrijker wordt", aldus Elfriede. "Mensen reageren van nature soms afwerend op veranderingen. Ik denk dat het essentieel is om mensen voor te bereiden op omgaan met veranderingen. Als je iemand goed door een verandering heen coacht leidt het vaak tot persoonlijke ontwikkeling. Dat heb ik gezien bij medewerkers Sociale werkvoorziening. Hun werkplek, waar ze soms al veertig jaar kwamen, verhuisde in 2017 naar ons pand in Geldermalsen. Een grote verandering. We gaven ze training om met het openbaar vervoer te gaan reizen naar de nieuwe plek. Het lijkt misschien iets kleins. Toch leidde het bij individuele medewerkers toe een doorbraak. Ze ontdekten dat ze mobieler kunnen zijn en daardoor onafhankelijker. In dit spectrum zoeken wij naar mogelijkheden om mensen zelf inzicht te geven in hun ontwikkelmogelijkheden. En hoe mooi is het als een 50 plusser die lang intern bij ons werkte nu bij een reguliere werkgever is aangenomen. Dat goed doet en straalt van trots. En ook naar volle tevredenheid van de werkgever en de collega’s aan het werk is. Onze aanpak wordt ook gezien in Nederland. We krijgen regelmatig vragen en bedrijfsbezoeken van collega bedrijven uit het land. Nog vaker ontvangen we werkgevers uit Rivierenland om onder het genot van een kop koffie te sparren over de toekomst, de mogelijkheden, maatwerk en dienstverlening die wij kunnen bieden. Tot slot benadruk ik graag dat we altijd in onze mensen moeten investeren ook als de conjunctuur slecht is. Niemand hoeft op de bank te zitten."

Wat is een inclusieve maatschappij
"Ik leg het graag uit als een marathon waar je alleen wint als iedereen tegelijkertijd over de finish gaat. Terwijl jij soepel rent, kijk je steeds achteruit om te zien wie trager rent of loopt dan jij. Je steunt hen door te begrijpen waarom het zo is, en door de last mee te dragen (misschien heeft de ene een rugzak, de andere geen water, de andere een gebroken been…). Als iedereen dat doet, zal de eerste (wie het ook is) sowieso de last meedragen van de laatste (wie het ook is)."

Talent werkt voor Rivierenland
Meer mensen aan het werk, op basis van hun kwaliteiten, daar zet Werkzaak Rivierenland zich voor in. Werkzaak is dé organisatie voor werk en inkomen in Rivierenland. In een netwerk van organisaties werkt Werkzaak samen om de arbeidsmarktregio optimaal te bedienen.
 

delen:
Rivierenland Business nummer 1 2024
 
Rivierenland Business nummer 6 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2023
 
Rivierenland Business nummer 4 2023
Rivierenland Business nummer 3 2023
 
Rivierenland Business nummer 2 2023
 
Rivierenland Business nummer 1 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2022
Rivierenland Business nummer 4 2022
 
Rivierenland Business nummer 3 2022
 
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
Rivierenland Business nummer 4 2021
 
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
Rivierenland Business nummer 4 2020
 
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by