Horse Dancers: Therapiepaard legt patronen op de werkvloer bloot 50 Rebel Opleiding en Advies helpt ondernemers verder

Magazines | Rivierenland Business nummer 4 2019

Inmiddels heeft ze een praktijk in paardencoaching/therapie, Horse Dancers, in Berg en Dal en volgt ze nu een master Gezondheidspsychologie. Ook volgde ze eerder diverse opleidingen en nascholingen over therapie met paarden.

In eerste instantie werkte ze niet met paarden, maar was ze logopediste, gespecialiseerd in stotteren. "Ik merkte destijds dat die klachten vaak over veel meer gingen dan stotteren alleen, maar over hoe je met de dingen omgaat in het leven die je moeilijk vindt: zoals bijvoorbeeld je eigen grenzen aangeven." Paarden kunnen dat soort zaken volgens ?stermann erg goed aanvoelen. "Wanneer je authentiek bent, kan een paard zich daarbij aansluiten. Als je emoties wegstopt, krop je het op en sta je niet open voor het paard, en dus ook niet voor mensen. Tegen mensen kun je liegen, die zijn gericht op communicatie en woorden, maar een paard kijkt veel meer naar signalen die je uit-zendt en naar de omgeving." Paarden zijn immers van nature prooidieren, stelt ?stermann en daarom meer geneigd om hun omgeving te scannen op veiligheid. "Een paard is gewend om in een kudde te leven om te kunnen overleven, en wil zich daarom aansluiten bij de ander."

WETENSCHAPPELIJK BEWIJS

Therapiepony Figo wilde zich onlangs niet aansluiten bij een klant die kwam vanwege stressklachten. "Deze vrouw kon heel moeilijk grip krijgen op haar emoties en gedachten. Ze kon moeilijk verwoorden wat er in haar omging. Mijn paard is heel erg down to earth, maar hij merkte meteen dat zij heel erg gestrest was. Zijn staart ging omhoog en hij sprong zelfs over het afgezette deel binnen de bak heen. Deze vrouw voelde

voor hem niet veilig." Het moment in de therapie betekende een doorbraak. "Ik heb gekeken hoe het met mijn paard ging en ik merkte dat hij nog even door kon. Daarna hebben we een andere oefening gedaan. De tweede keer ging hij niet meer bij haar weg. Door het voorval realiseerde zij zich hoe groot de stress was en kon ze het onder woorden brengen. Door het los-komen van haar emoties toonde het paard toen weer affectie en toenadering."

?stermann benadrukt dat de therapie evidence based is, gebaseerd op wetenschappelijke theorie, en psy-chologische methodieken zoals ACT en CGT. Iemand die stress heeft, heeft een hoog cortiscolgehalte in het lichaam. Hierdoor is het lijf overprikkeld voor alles wat er binnenkomt. Als je tegen een burn-out aanloopt, zit je in een negatieve spiraal. Door het contact met het paard, komt oxytocine vrij in je lijf, een tegengif voor stress."

NARCISTISCHE LEIDINGGEVENDE

Geregeld geeft ?stermann bedrijfstrainingen. "Mijn kracht ligt vooral bij preventietrajecten. Mensen hel-pen die willen overleven in deze drukke maatschappij en worstelen met de balans tussen werk, priv? en gezin. De prestatiedruk is enorm en de leeftijd voor burn-outs daalt zelfs. Preventietrajecten halen de cijfers van verzuim omlaag en verhogen de werkte-vredenheid. Ze stimuleren de mentale veerkracht van het gehele team." Onlangs had ze een bijzondere bedrijfstraining met een leidinggevende die erg narcis-tisch was. "Deze man overschatte zichzelf voortdurend en dacht snel dat hij 'iets wel kon'. Hij kon niet goed voelen wanneer hij een grens over ging. Tijdens de coaching met paarden zag je duidelijk twee kanten van

Paarden voelen haarfijn aan wat er omgaat in mensen, omdat ze erg sensitief zijn. Met haar

bedrijf Horse Dancers bieden Laura en haar paarden nieuwe inzichten en begeleiden tot

verandering. "Tegen een mens kun je liegen, tegen een paard niet."

THERAPIEPAARD LEGT PATRONEN OP DE WERKVLOER BLOOT

Horse Dancers

horse dancers Coaching

Tekst: Marlies Dinjens Fotografie: Joost Franken

Coaching horse dancers

hem. Aan de ene kant kwetsbaar, waar het paard posi-tief op reageerde, en aan de andere kant heel bot en niet empatisch. "Mijn paard reageerde heftig op dat botte gedrag en wilde daarom niet meewerken. Hij kon deze man niet pijlen, de niet-empathische reacties waren volledig onvoorspelbaar voor Figo. Dat gebeurt op de werkvloer natuurlijk ook bij deze leidinggevende."

Tijdens teamtrainingen werkt ?stermann met paard Figo en soms ook met twee shetlandpony's. Kleine paardjes die hun lengte compenseren met een sterke eigen wil. "Tijdens deze sessies kijken we bijvoorbeeld naar de plaats in de groep. De werkvloer kun je zien als een systeem. Iedereen heeft ooit geleerd om te functi-oneren in een ander systeem, namelijk je gezin. Op de werkvloer komen tijdens stresssituaties onderliggende patronen vaak boven. Door te werken met paarden leg je deze patronen bloot. Je kijkt naar de samenwerking, de rollen in het team en de manier van leidinggeven."

RUSTIG COACHPAARD

Paardencoaching is ook geschikt voor mensen die weinig affiniteit met paarden hebben of het zelfs een

beetje eng vinden. "Ik heb veel verstand van paarden, omdat ik onder anderen eerder voor fokkers werkte en eigen paarden had. Voor de therapie heb ik een paard uitgekozen dat wanneer het schrikt niet alle kanten op schiet. Zo hou je grip op de emotionele en fysieke veiligheid voor de klant. Bovendien is het een Fjord en die zijn niet zo makke-lijk over te halen. Je moet echt met jezelf in verbinding staan, anders merkt dit paard het direct."

?stermann vindt het jammer en onterecht dat er aan coaching met paarden een zweverig imago kleeft. "Het is een heel nieuw beroep en daarom vinden mensen het eng. Het is ook een vrij beroep en daarom moet je in deze branche uitkijken met wie je werkt. Ik heb echter verschillende opleidingen gedaan en ben nu bezig met mijn master Gezond-heidspsychologie. Ik wil deze therapie voor iedereen toegankelijk maken en hoop dat ver-zekeraars daar ook aan mee willen werken."

"MEER RUST EN ONTSPANNING DANKZIJ DE PAARDEN"

Natalija Djukic is ambtenaar bij de gemeente Nijmegen. Ze volgt de therapie met paarden bij Horse Dancers. Inmiddels heeft Natalija op haar werk een nieuwe functie aangenomen waar zij meer energie van krijgt. Zij kan nu haar grenzen aangeven en de overstap maken tot verandering.

"Ik kwam bij Laura omdat ik meer rust en ontspanning zocht. Door een combinatie van factoren had ik erg veel last van stress, wat op de werkvloer leidde tot een burn-out. De psycholoog waar ik naartoe ging, raadde mij therapie met paarden aan. Ze vroeg name-lijk waar ik energie van kreeg en dat was werken met paarden. Ik wist eigenlijk niet dat therapie met paarden bestond. Laura heeft veel vakkennis en legde alles goed uit.

We hebben verschillende opdrachten gedaan met twee shetlandpony's en met paard Figo. Laura vroeg bijvoorbeeld of ik een van de pony's van de ene kant naar de andere kant van de bak wilde brengen, zonder dat je ze vastpakt. Daarin werd heel duidelijk dat ik vaak op zoek ben naar bevestiging en pas aan de slag ga als de instructie duidelijk is. Ik besefte dat ik mijn grenzen kan aangeven en dat dit komt vanuit mijn gezin van vroeger.

Het is heel erg bijzonder om te merken hoe sensitief paarden zijn. Ze spiegelen je gedrag. Dankzij de therapie met paarden heb ik meer rust gevonden zeg ik vaker 'nee'. Om balans te houden tussen werk en priv? trek ik me ook vaker terug voor 'me-time', bij de paarden of in de natuur. Ik ga altijd meer ontspannen weg bij Laura dan ik aankwam."

praktijkvoorpaardentherapie.nl

De start van Rebel Opleiding en Advies kwam uit de koker van Dirk Rebel. Hij runde een beregeningsbedrijf en een groothandel en had zodoende veel contact met hoveniers in de regio. Hij merkte dat de kennis bij veel van zijn klanten tekortschoot en in 2013 schreef hij een cursus om hen verder te helpen. Dat beviel goed en zo verschenen er meer vaktechnische opleidingen van zijn hand. In 2014 volgde een cursus over de rol van communicatie en een verkooptraining. Dat interesseer-de ook zoon Dirk-Jan: "De mens achter de mens, daar praat je dan eigenlijk over. Ik besloot mee te gaan om te assisteren, dat ging goed en een half jaar later besloten we samen verder te gaan."

De ondernemer helpen

Dirk Rebel had door zijn verleden als ondernemer veel contacten onder met name bedrijven die actief zijn in praktische diensten. "Niet alleen hoveniers, maar allerlei ondernemers in vaktechnische beroepen. Ik noem het praktische ondernemers. Ze zijn ooit een eigen bedrijf gestart en hebben nu tot een man of twintig in dienst. In 2016 kwamen we er achter dat losse trainingen niet het gewenste resultaat opleveren. Neem als voorbeeld time management; dat werkt in veel gevallen niet na ??n training. Er moet namelijk een andere mindset worden ontwikkeld. We vonden dat we de ondernemer moesten helpen zichzelf en zijn ondernemerschap verder te ont-wikkelen en daardoor werd de doelgroep ook groter. In principe kan elke ondernemer, die voelt dat hij stappen moet zetten om zichzelf en zijn bedrijf naar een hoger niveau te tillen, baat hebben bij onze trainingen. Begin 2017 zijn we daarmee gestart."

Trainingen

Dirk en Dirk-Jan noemen hun concept de Rebel Acade-my. "Daarin hebben we een aantal trainingen onderge-bracht die ondernemers helpen focus, structuur en over-zicht aan te brengen. Wanneer je daar in slaagt heeft dat meteen positieve gevolgen voor je priv?-werkbalans. Je doet de dingen die je moet doen, maar houdt in tegen-stelling tot vroeger tijd over voor de dingen die er ?cht toe doen. Dat geeft enorme rust en het stelt ondernemers in staat de passie die ze voor hun vak en hun bedrijf voe-len vast te houden", aldus Dirk-Jan. "Je krijgt weer energie om met nog meer inzet voor je klant aan de slag te gaan. Dat is geen goedkope verkooptruc, dat heeft alles te maken met de manier waarop je als ondernemer in het leven staat, wat je uitdraagt aan de partijen om je heen. Aan je klanten, maar ook aan je leveranciers en aan je medewerkers. Je passie wordt weer om dingen goed te doen, met respect voor je omgeving iets moois te maken en met de diepe wens om te groeien." Rebel Opleiding en Advies laat een trainingscyclus voorafgaan door een seminar dat ingaat op een voor ondernemers interessant

Een ondernemer heeft een eenzaam beroep. Hij neemt belangrijke beslissingen, maar heeft geen of weinig mensen om zich heen waarmee hij kan sparren. Zijn bedrijf groeit, hij voelt de noodzaak om zichzelf verder te ontwikkelen, maar hoe? Hij werkt hard, maar heeft hij nou ?cht voldoening? Dirk en Dirk-Jan Rebel hebben een trainingsprogramma ontwikkeld om ondernemers actief in het praktische werkveld verder te helpen.

'Breng focus,

structuur en

overzicht aan'

Rebel Opleiding en Advies helpt ondernemers verder

Rebel Opleiding en Advies HRM

tekst: Hans Eberson fotografie: Marcel Krijgsman

'Een plan zonder

actie is een droom,

maar ondernemen

zonder plan is een nachtmerrie'

delen:
Rivierenland Business nummer 1 2024
 
Rivierenland Business nummer 6 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2023
 
Rivierenland Business nummer 4 2023
Rivierenland Business nummer 3 2023
 
Rivierenland Business nummer 2 2023
 
Rivierenland Business nummer 1 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2022
Rivierenland Business nummer 4 2022
 
Rivierenland Business nummer 3 2022
 
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
Rivierenland Business nummer 4 2021
 
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
Rivierenland Business nummer 4 2020
 
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by