Het Groene Huis : Draag iets bij aan de maatschappij

Magazines | Rivierenland Business nummer 4 2021

Toevallig draagt de gevel de juiste kleur, maar het gaat bij Het Groene Huis in Zaltbommel vooral om de inhoud. De kantooretage profileert zich als een platform om ondernemers te verbinden die duurzaam denken in de breedste zin des woords. Er liggen volop mogelijkheden om te netwerken en partnerschappen aan te gaan, al dan niet projectmatig. Allerlei initiatieven, zoals thematische bijeenkomsten, werken extra stimulerend.

Tekst: Aart van der Haagen
Fotografie: Aart van der Haagen, Het Groene Huis

Vanuit eigen motivatie of aangespoord door maatschappelijke of andere ontwikkeling zet bijna iedere ondernemer in een bepaalde mate het thema duurzaamheid op de agenda. “Dat kwam duidelijk naar voren toen ik in aanloop tot het opstarten van Het Groene Huis een marktverkenning in de regio deed. Dit in samenwerking met de gemeente Zaltbommel, die duurzaam ondernemen wil stimuleren,” vertelt Nanette van Dishoeck, kwartiermaker van de nadrukkelijk circulaire kantooretage met vaste en flexplekken voor kleinschalige ondernemers en zzp’ers. “Daarmee werd het voor ons helder dat dat de gemeenschappelijke deler moest vormen. Het wil niet zeggen dat je zakelijk al duurzaam bezig moet zijn als je hier komt te zitten, als je het circulaire gedachtegoed maar omarmt. Dat kan ook prima in relatie tot mensen, bijvoorbeeld op het gebied van re-integratie of coaching om een burn-out af te wenden. We hebben daar concrete voorbeelden van binnen onze huidige vaste bezetting. Ieder geeft er op zijn eigen manier inhoud aan en dat sluit aan bij het uitgangspunt.”

Met elkaar lunchen
Het Groene Huis, eind 2019 opgericht, vindt onderdak in de rechtervleugel van het gemeentekantoor van Zaltbommel, in de nabijheid van zowel de snelwegafrit als het NS-station. Negen kleinschalige ondernemers, zzp’ers en non-profitorganisaties huren er een ruimte op basis van een vast contract en daarmee blijven nog genoeg plekken over voor zelfstandigen die één of enkele dagen per week rustig willen werken. “Bij die doelgroep leggen we minder expliciet de nadruk op de connectie met duurzaamheid, al vinden we het natuurlijk wel een pre en zullen deze ondernemers dan eerder raakvlakken hebben met de andere mensen die hier aanwezig zijn. We stimuleren dat ze contact met elkaar leggen en dat er altijd iemand opstaat om een nieuwkomer hartelijk te ontvangen. Uit ervaringen bleek dat er niet zo’n behoefte ontstaat aan een vrijdagmiddagborrel, zoals bij mensen in loondienst. Om toch de connecties aan te wakkeren besloten we om dagelijks met elkaar te lunchen. Geen verplichting, maar de meesten maken graag van de gelegenheid gebruik. Collega’s om je heen, dat voelt fijn. Je kunt je verhaal kwijt, je versterkt en helpt elkaar, in plaats van dat je in je eentje thuis of op een kantoortje zit.”

Creativiteit
In de periode dat covid-19 zijn piek bereikte viel het niet mee om cohesie en synergie te bevorderen, maar dat triggerde wel de creativiteit. “We riepen een nieuwsbrief in het leven, waarbij elke ondernemer een aflevering voor zijn rekening neemt en daarna de pen doorgeeft,” vertelt Van Dishoeck. “Hij of zij beschrijft in 500 woorden hoe de week verliep. Ook vonden er online-presentaties plaats en sinds alles weer wat normaler is kunnen we hier bijeenkomsten houden, zowel met een intern als een extern karakter. Onder de noemer ‘De Groene Tafel’ hadden we laatst een architect en een interieurbouwer op bezoek die vertelden over een circulair huisvestingsproject, waarbij de eerste de laatste aanstak en zij samen de opdrachtgever over de drempel hielpen. De locatie leent zich ook uitstekend om de deelnemers aan Energiekringen te ontvangen, een project van Coöperatie Bommelerwaar en de gemeente Zaltbommel om inwoners te laten meedenken over duurzame oplossingen in hun wijk.”

Living lab
Van Dishoeck ziet nog wel meer mogelijkheden. “Ik ben momenteel betrokken bij een haalbaarheidsstudie naar een Living Lab Circulaire Economie hier in de regio, samen met onder meer VNO-NCW, Circles en KplusV. Elders in het land vind je dit al op een aantal plekken. Innovatieve ondernemers en start-ups ontwikkelen er in kleine werkplaatsen circulaire oplossingen, waarbij ze volop van elkaars diensten en kennis gebruik maken. Ook overheid en onderwijs doen mee. Het aanspreekpunt van zo’n concept zou natuurlijk prima een aantal dagen in de week hier kunnen zitten. Overigens vormt Het Groene Huis ook een goede uitvalsbasis voor een ondernemer die af en toe even de hectiek van zijn eigen bedrijf wil ontvluchten en voor teams - bijvoorbeeld van bedrijven met verschillende vestigingen in het land - om samen aan een duurzaam project te werken. De verbindingen met de zelfstandigen die hier permanent of op flexbasis werken zijn dan natuurlijk zo gelegd. Zo inspireer je elkaar en ontstaan er mogelijk nieuwe partnerschappen.”

Hergebruikte inventaris
Binnen de vaste en flexibele abonnementsvormen voorziet Het Groene Huis in wifi, goede koffie en thee, schoonmaak, beveiliging en al dan niet optioneel beschikbaarheid van een vergaderruimte. De flexplekken zijn ingericht met deugdelijk en ergonomisch verantwoord meubilair, maar dan wel volgens de circulaire gedachte. “Je komt hier vrijwel uitsluitend hergebruikte inventaris en andere spullen tegen, zoals decoratie. Diverse voorwerpen, zoals stoelen, halen we zelfs bij de kringloop vandaan en de gemeente Zaltbommel had nog kunstwerken over die we mogen gebruiken. Ook de ondernemers brengen soms iets in. Het duurzaamheidsplaatje moet per slot van rekening wel kloppen. We verlangen eigenlijk vooral van alle betrokkenen dat ze op de één of andere manier iets bijdragen aan de maatschappij. Hoe mooi is het dan als ze elkaar daarin kunnen vinden binnen de muren van Het Groene Huis?”

www.hetgroenehuis.net

@kader@
De vaste ‘bewoners’
Om een idee te geven van de ondernemers die Het Groene Huis met elkaar delen zetten we hieronder de vaste ‘bewoners’ op een rijtje. Daarnaast strijken er dagelijks flexwerkers neer die ongestoord en toch in een inspirende omgeving met netwerkmogelijkheden hun taken willen uitvoeren.

LaCresta, brengt duurzaamheid in beweging

Buro Berlinde, talentontwikkeling en persoonlijk leiderschap van young professionals

Harder & Verder, zelfontmoetingen met IoPT (traumaverwerking)

Het Energieloket Zaltbommel, advies voor inwoners over isoleren en verduurzaming woning

Coöperatie Bommelerwaar, bewonerscoöperatie die werkt aan collectieve opwek van duurzame energie

Antoine Ketelaars Advies, adviesbureau voor Energie & Duurzaamheid

Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB),

Bersam bv, verkoop van installaties waarmee o.a. onderwatercomponenten van windmolens op zee gesneden worden

Aeffort (assessment, training en talentcoaching)
 

delen:
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
 
Rivierenland Business nummer 4 2021
 
Rivierenland Business nummer 3 2021
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
 
Rivierenland Business nummer 4 2020
 
Rivierenland Business nummer 3 2020
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
 
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
 
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
 
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
 
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
 
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
 
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
 
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
 
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
 
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
 
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
 
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
 
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
 
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement