Eierhandel Van Zetten denkt niet in afstand tot de arbeidsmarkt

Magazines | Rivierenland Business nummer 3 2022


De eieren krijgen een stempel, de medewerkers niet. “Eerlijk gezegd houden wij niet eens bij hoeveel procent van de mensen in ons team een afstand tot de arbeidsmarkt heeft,” zegt Henrico Florissen van Eierhandel Van Zetten, dat onlangs de All-in Werkgeversprijs Rivierenland 2022 binnen de gemeente Buren won. “Labels, daar kunnen wij niks mee. Aandacht doet alles groeien.”


Tekst & fotografie: Aart van der Haagen

Het winnen van de award eind juni kwam voor Eierhandel Van Zetten, gevestigd in Ommeren, als een volslagen verrassing. “We wisten niet eens dat we genomineerd waren,” glimlacht Florissen, verantwoordelijk voor de ondersteuning van het management. “Tom Bronk, re-integratiecoach voor de gemeente Buren, bleek ons te hebben opgegeven. We werken sinds tweeënhalf jaar samen om kandidaten met de juiste arbeidsmotivatie hier aan het werk te stellen. Soms eerst een paar weken op proef, om te bekijken hoe het van beide kanten bevalt. Heel eerlijk: het lukt niet altijd. Iemand hoeft niet veel te kunnen, want dat leren we hem of haar wel, als de persoon in kwestie maar wilskracht toont. Aan opleiding hechten wij weinig waarde.” De aard van de werkzaamheden leent zich er natuurlijk ook voor, zij het niet voor iedereen. “Met een lichamelijke beperking wordt het lastig, omdat je hier nu eenmaal continu fysieke handelingen verricht. Mentaal zullen er veel minder gauw belemmeringen zijn. Je kunt zeggen dat het werk aan een sorteermachine teveel prikkels geeft voor iemand met autisme, maar in welke mate heeft iemand dat? Dat bedoel ik met mijn opmerking dat wij labels niet relevant vinden.”

Normaal salaris
Florissen trekt zijn relaas verder door. “Ik weet zeker dat hier diverse mensen rondlopen die elders ingeschaald worden in een bepaalde categorie. Wij beschouwen hen als volwaardige medewerkers, die een normaal salaris krijgen en in de meeste gevallen niet onder een subsidieregeling vallen. Sowieso vormt eventuele ondersteuning vanuit het UWV of de gemeente voor ons volstrekt niet de drijfveer. Als dat een motiverende factor voor een ondernemer zou vormen, adviseer ik er niet aan te beginnen. De kans op succes is dan nihil. Plaats bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moet binnen je bedrijfsvoering passen. Kies je ervoor, let er dan op dat je het qua omvang beheersbaar houdt, dat het niet uitmondt in een doel op zich. Als je team teveel medewerkers telt die binnen deze doelgroep vallen, kun je het niet bijbenen met de begeleiding. Die is onontbeerlijk. Het gaat altijd om maatwerk, wat dus om persoonlijke aandacht vraagt. Niet voor niets hebben we sinds afgelopen voorjaar een extra assistent-bedrijfsleider. Die loopt mee met de mensen, legt dingen uit en staat soms wel een halve dag naast iemand om de juiste begeleiding te geven.”

GBV-methodiek
Bij Eierhandel Van Zetten is alles vooral heel normaal. Florissen moet zelfs een moment nadenken om zich voorbeelden voor de geest te halen van momenten die speciale aandacht vereisten. “Het kan een keer gebeuren dat iemand met een hoge prikkelgevoeligheid een black-out krijgt bij het wegrijden van een volgepakte palletwagen bij een machine. Ja, dan heb je even geen andere keuze dan de lijn stil te leggen. Wanneer het werk aan het einde van de dag een kwartier uitloopt, weten we dat pas heel kort van tevoren. Aan mensen met een sterke behoefte aan structuur valt dat niet in een paar seconden uit te leggen. Dan moet je echt even de juiste manier vinden. Wij houden altijd de GBV-methodiek aan: gezond boerenverstand. De digitalisering in onze sector en de hogere werkintensiteit die daaruit voortvloeit maakt het soms best lastig voor de medewerkers die niet makkelijk kunnen wennen aan nieuwe systemen of handelingen. Met een goede begeleiding kom je echter heel ver. Zelf loop ik heel veel tussen de mensen op de werkvloer om vinger aan de pols te houden en om de medewerkers het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan. We hanteren hier nadrukkelijk geen lagenstructuur.”

Hoofd koel
Volgens Florissen liggen de arbeidsproductiviteit en het ziekteverzuim bij Eierhandel Van Zetten op een volstrekt normaal niveau. “Wanneer iemand die dan zogenaamd in een categorie valt zich niet zo fijn voelt, zal hij of zij eerder zeggen: ‘Ik ben ziek.’ Dat kun je een heel eind voorkomen door mensen met de juiste aandacht te omringen, door van elke dag een feestje voor hen te maken. Neem stressfactoren zoveel mogelijk weg, zorg voor duidelijkheid en geef ruimte aan humor, want dat werkt fantastisch.” Naast dit alles trof Eierhandel Van Zetten dit jaar een effectieve maatregel om het personeel te helpen het hoofd koel te houden. Letterlijk. “We hebben een luchtbehandelingssysteem met tweemaal vier warmtepompen laten installeren. Deels om de eieren beter te conserveren, maar vooral om de medewerkers op warme zomerse dagen een prettig werkklimaat te bieden. De temperatuur in de hal zal nooit verder oplopen dan 22 graden en de luchtvochtigheid is met vijftig procent gedaald. Dat vindt iedereen fijn.” Het benadrukt dat er helemaal niet zoveel onderscheid hoeft te bestaan in menselijke basisbehoeften. “Zolang je iedereen maar de juiste aandacht geeft. Dan denk je niet eens aan een eventuele afstand tot de arbeidsmarkt.”

Wit rukt op
Jaarlijks sorteert en verpakt Eierhandel Van Zetten in Ommeren zo’n 500 miljoen biologische, vrije-uitloop- en scharreleieren. Die vinden hoofdzakelijk hun weg naar retailketens in Noordwest-Europa. “Wij verkopen producten met een zuivere oorsprong in een mooie verpakking met een duidelijke declaratie en proberen ook op andere fronten waarde toe te voegen,” vertelt Henrico Florissen. “Zo leggen we met onze contractpartners vast dat ze geen genetisch gemodificeerd voer gebruiken en dat ze werken aan reductie van de ammoniakuitstoot.” De missie en de doordachte bedrijfsprocessen brachten het 130 jaar oude familiebedrijf na een uitgebreide screening het predicaat ‘hofleverancier’. Duurzaamheid vormt een belangrijk aspect en op dat vlak verdient een interessant fenomeen de aandacht. “Verdeeld over de gehele keten valt een serieuze besparing van CO2-uitstoot te realiseren door van bruine naar witte eieren over te schakelen. De witte kip leeft langer, is minder vatbaar voor ziekten en eenvoudiger te managen. Zij blijft bovendien langer eieren van een goed niveau leggen en consumeert minder voer. Dat scheelt niet alleen in kosten, maar ook in emissie van koolstofdioxide. Die ligt bij een bruine kip op 2179 gram en bij een witte kip op 2093 gram per kilo eieren. Vier procent verschil lijkt op het eerste gezicht misschien niet veel, maar alleen al bij een groot Nederlands distributiecentrum van één van onze afnemers betekent het een reductie van 300 ton CO2 per jaar.”



www.zetten.com


 
delen:
Rivierenland Business nummer 4 2024
 
Rivierenland Business nummer 3 2024
 
Rivierenland Business nummer 2 2024
 
Rivierenland Business nummer 1 2024
Rivierenland Business nummer 6 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2023
 
Rivierenland Business nummer 4 2023
 
Rivierenland Business nummer 3 2023
Rivierenland Business nummer 2 2023
 
Rivierenland Business nummer 1 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2022
 
Rivierenland Business nummer 4 2022
Rivierenland Business nummer 3 2022
 
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
 
Rivierenland Business nummer 4 2021
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
 
Rivierenland Business nummer 4 2020
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
 
Rivierenland Business nummer 6 2019
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
 
Rivierenland Business nummer 2 2019
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
 
Rivierenland Business nummer 4 2018
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
 
Rivierenland Business nummer 1 2018
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
 
Rivierenland Business nummer 3 2017
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
 
Rivierenland Business nummer 5 2016
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
 
Rivierenland Business nummer 1 2016
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
 
Rivierenland Business nummer 3 2015
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
 
Rivierenland Business Tiel special
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
 
Rivierenland Business nummer 2 2014
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 5 2013
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 2 2013
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
 
Rivierenland Business nummer 6 2012
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
 
Rivierenland Business nummer 2 2012
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
 
Maas en Waal Special 2011
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
 
Rivierenland Business nummer 2 2011
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by