Column Bewustzoo
Toen ik elf jaar geleden bedacht om Bewust Zoo te starten, had ik niet kunnen vermoeden dat ik zoveel mensen nieuwe inzichten in hun eigen gedrag mocht geven door naar dat van de apen te kijken. Mijn missie is in al die jaren niet veranderd; mensen tijdens een leerzaam dagje in de dierentuin uit meer over de impact van hun eigen non-verbale gedrag te laten leren en zo de werkomgeving psychisch veiliger te maken. De omstandigheden waarbinnen en waaronder bedrijven en organisaties deze psychisch veilige omgeving moeten realiseren echter wel. Hoe mooi is het dan om via de apen samen naar elementair gedrag te kijken?
Wie nog denkt dat de dierentuin als locatie voor een event maar ‘zo zo’ is, heeft het dus grondig mis. Want wist je bijvoorbeeld dat dierentuinen in staat zijn om zowel kleine groepen als groepen van honderden mensen tegelijk een geweldige dag te bezorgen? En dat zij naast prachtige zalen en uitstekende verzorging van de inwendige mens ook in de inhoudelijke invulling van het programma kunnen voorzien? Voor mij als spreker zijn er geen mooiere plekken te bedenken om een lezing te verzorgen dan in de Haaienzaal in Diergaarde Blijdorp, de mooie auditoria van Apenheul en Burgers’ Zoo of het Zeeleeuwentheater in Ouwehands Dierenpark. Ook de Suite in Dierenpark Amersfoort ademt de juiste sfeer voor een lezing over apengedrag. Laatst nog mocht ik twee keer op een dag optreden in de Serengeti Lounge van Event Center Beekse Bergen voor in totaal zeshonderd leerkrachten en medewerkers uit het bijzonder onderwijs. Aansluitend op een lezing maken we regelmatig een ronde langs de chimpansees, bonobo’s, gorilla’s of orang-oetans. Wat is er immers leuker en meer confronterend dan je eigen gedrag gespiegeld te zien worden door onze naaste verwanten? En zeg nou zelf, hoe goed zou jij in staat zijn om daarbij niet te oordelen over wat je waarneemt? Want zit die aap nou met zijn rechterhand aan de linkerschouder van een andere aap? Of slaat de ene aap de andere? Wat jou dan weer doet denken dat ze ruzie hebben.
De grens tussen objectief kijken en oordelen is soms moeilijk te bepalen. Ons brein maakt het ons ook niet altijd even makkelijk. Het wil gedrag snel kunnen beoordelen als veilig of juist bedreigend. Snel oordelen over de situatie en dan actie ondernemen is voor vele dieren nog steeds een overlevingsmechanisme. Maar mensen hebben zichzelf proberen aan te leren dat situaties die eerder bedreigend waren, dat nu niet meer zijn. We vechten dus eigenlijk continu tegen de signalen die ons brein ons van nature geeft. En dat gaat niet altijd zoals gewenst. Maar als je dan ‘per ongeluk’ oordeelt over het gedrag van apen die je niet kent, hoe moeilijk is het dan om niet te oordelen over het gedrag van mensen die je wel denkt te kennen? Zolang je je daar nou maar bewust van bent en waar nodig jouw gedrag kan aanpassen aan dat van anderen.
Ik ben eigenlijk wel weer toe aan een Zoo-meeting. Ga je mee?
Daniel Seesink (Bewust Zoo)
Oud-docent biologie Daniel Seesink houdt met zijn lezing Professioneel Vlooien doe je Zoo mensen aan de hand van apengedrag een spiegel voor waarin zij hun eigen gedrag zullen herkennen. Boekingen via Speakers Academy.
Daniel Seesink (Bewust Zoo)
Oud-docent biologie Daniel Seesink houdt met zijn lezing Professioneel Vlooien doe je Zoo mensen aan de hand van apengedrag een spiegel voor waarin zij hun eigen gedrag zullen herkennen. Boekingen via Speakers Academy.
column
Fotografie: Natasja Wolf, Wolf Crjj