Managementtrends 2025: 'Hoe je in 2025 met AI omgaat, kan weleens het verschil maken tussen winst en verlies'
Ondernemen is nooit makkelijk geweest, maar het nieuwe jaar belooft weer veel uitdagingen voor managers en ondernemers. Kunstmatige intelligentie, cybercrime, wereldwijd politieke onrust: ben jij voorbereid op de belangrijkste trends?
Wie zich in deze complexe en veranderlijke wereld afvraagt hoe hij zich kan voorbereiden op de toekomst kan nu terecht bij de auteurs van Managementtrends 2025. Het boek biedt inzichten van zestien vooraanstaande experts over de trends die volgend jaar de managementagenda zullen bepalen. Van kunstmatige intelligentie tot integriteit en van cybercrime tot creativiteit: het boek is een onmisbare gids voor iedereen die klaar wil zijn voor de uitdagingen van morgen.
Snelle opkomst van kunstmatige intelligentie
Een van de meest besproken onderwerpen is de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie (zie ook kader). AI-experts Remy Gieling en Job van den Berg waarschuwen in het boek: 'Hoe je met AI omgaat, kan weleens het verschil maken tussen winst en verlies voor je organisatie.' Ook wordt er uitgebreid ingegaan op de steeds grotere dreiging van cybercrime, beschreven door Maria Genova (zie ook kader). Zij stelt: 'Een op de vijf ondernemingen wordt getroffen door een cyberaanval, toch besteden veel bedrijven nog steeds te weinig aandacht aan deze dreiging.'
Persoonlijke uitdagingen
Naast technologische ontwikkelingen kunnen leidinggevende op de werkvloer ook rekenen op enkele persoonlijke uitdagingen. Zo zijn soft skills en creativiteit belangrijker dan ooit. Een slimme leidinggevende is geen baas meer, maar een coach. Hij stimuleert mensen om verantwoordelijkheid te nemen, zelfstandig te werken en zich actief te ontwikkelen om beter te worden in zijn werk. Wie zich daar niets van aantrekt, moet niet vreemd opkijken als zijn medewerkers in 2025 weglopen en elders aan het werk gaan – wat weinig bedrijven zich in deze arbeidsmarkt kunnen veroorloven. Nieuw in de gereedschapskist is leidinggeven aan teams. Teamprestaties blijven achter, waarschuwt de bekende Nederlandse managementdenker Hans van der Loo: 'De boosdoener is een schrijnend gebrek aan aandacht voor het optimaal functioneren van teams.' Van der Loo raadt leidinggevenden aan om actief te werken aan je team, zodat je team vervolgens beter kan gaan werken (zie ook kader).
Kansen
Het jaar 2025 biedt volgens hoogleraar Jan Adriaanse en consultant Erik in 't Groen weer veel kansen, maar er zijn ook bedreigingen, denk aan de conflicten in Oekraïene en Israël, en de spanningen met landen als China en de Verenigde Staten. Slimme ondernemingen kunnen voorbereid zijn op de mogelijke gevolgen door scenario's te ontwikkelen voor als het misgaat. Een effectieve methode om in te spelen op risico's is door je voor te stellen dat je onderneming failliet zou gaan. Hoe zou dit kunnen gebeuren, en hoe kun je het voorkomen? Zo'n doemscenario opstellen is volgens Adriaanse en In 't Groen een van de meest effectieve manieren om problemen te voorkomen.
Teambuilding
Expert: Hans van der Loo
Hebben jullie al pop-upteams?
Mensen werken steeds vaker in kleine en dynamische, betrekkelijk zelfstandig opererende, maar tegelijkertijd nauw met elkaar verbonden teams. Deze teams zijn dynamischer dan ooit. Ze lijken steeds vaker uit het niets te ontstaan en worden na gedane arbeid weer snel ontbonden. Met andere woorden, het zijn pop-up teams. Nog een ander verschil met vroeger: niet alleen werken we toenemend in teamverband, ook is het aantal teams waarvan we gelijktijdig deel uitmaken fors toegenomen. Hogeropgeleide professionals werken gemiddeld in acht teams tegelijkertijd.
Succesvolle teams voldoen op zijn minst aan de volgende drie principes. Principe #1: houd het klein! Het probleem bij een grote groep is dat de kwaliteit van onderlinge relaties afneemt naarmate teams groter worden. Een te klein team is ook niet goed, dan neemt de kans op diversiteit af. Het ideale team telt tussen de vijf en negen leden. Principe #2: om goed met elkaar te kunnen samenwerken, moet je over gemeenschappelijke doelen beschikken en gedeelde opgaven nastreven. Dat lijkt een open deur, maar uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de teams zich hier niet aan houdt. Principe #3: ga na of je samen echt sterker staat. De toegevoegde waarde van veel teams is beperkt: de leden zouden zonder hun collega's misschien beter hebben gefunctioneerd.
Kunstmatige intelligentie
Experts: Job van den Berg en Remy Gieling
Professionals kunnen met AI 37 procent efficiënter werken
De opkomst van generieke AI-chatbots zoals ChatGPT, Copilot, Claude en Gemini heeft een golf van interesse en enthousiasme teweeggebracht. Deze tools zijn nuttig voor een breed scala aan tekstgerelateerde taken. Of het nu gaat om het schrijven van boeiende LinkedIn-posts, het analyseren van complexe rapporten, het uitwerken van vergadernotities of het snel beantwoorden van e-mails; deze AI-assistenten hebben hun waarde bewezen. Onderzoek van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology toont zelfs aan dat professionals met de juiste vaardigheden en prompts dankzij deze tools tot 37 procent efficiënter kunnen werken en meer voldoening kunnen halen uit hun dagelijkse taken.
Er is inmiddels veel belangstelling voor AI, maar in de praktijk benutten managers, ondernemers en professionals lang niet alle kansen. Dat zouden ze wel moeten doen: naarmate meer organisaties de kracht van AI benutten om hun activiteiten te transformeren, zullen degenen die achterblijven steeds meer concurrentienadeel ondervinden. Managers die voorop willen blijven lopen, moeten bereid zijn om te investeren in AI en de nodige veranderingen in hun organisaties door te voeren. Dit vereist visie, leiderschap en een bereidheid om gebaande paden te verlaten en nieuwe manieren van werken te omarmen.
Cybercrime
Expert: Maria Genova
Hacks en datalekken zwaar onderschat
De schade door cybercrime neemt elk jaar toe. Nederlandse mkb’ers zijn gemiddeld een kwart miljoen euro kwijt aan een cyberincident, becijferde IT-beveiliger ESET. Bij de grote organisaties loopt het meestal in de miljoenen. Mkb-ondernemers denken dat de kans op een cyberaanval niet zo groot is. Vaak hebben ze wel een brandalarm geïnstalleerd zonder zich af te vragen hoe groot de kans is. De kans op brand is slechts één op achtduizend. De kans om slachtoffer te worden van cybercrime is één op vijf.
Het lijkt moeilijk om cybercrime te voorkomen in je eigen organisatie omdat criminelen steeds nieuwe methoden ontwikkelen. Toch is het met beperkte middelen mogelijk om de risico's aanzienlijk te beperken. Besturingssystemen en apps braaf updaten en medewerkers bewust maken van de gevolgen van phishing: met dit soort maatregelen kun je al veel leed voorkomen.
Managementtrends 2025
Uitgeverij: Haystack
ISBN: 9789461266293
€ 25,-