Regionaal Centrum Technologie Rivierenland
Samen naar een
circulaire economie
De Werkgroep Recycling, geïnitieerd door Regionaal Centrum Technologie Rivierenland (RCT), heeft na een half jaar brainstormen het project succesvol afgerond. Jurgen Ooms, van advies- en ingenieursbureau Tauw, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in milieu-advies en duurzame ontwikkeling van de leefomgeving, blikt meer dan tevreden terug.“Met name de interactie tussen de deelnemers en ons als adviesbureau maakte de bijeenkomsten geslaagd.â€
“Van de zes deelnemers aan de werkgroep kwamen er drie uit de voedingsmiddelenindustrie en drie uit de bouw. Ze zijn al ver in hun duurzaamheidsdenken en willen samen naar een circulaire economie. Dat is niet alleen een uitdaging, maar ook nodig. Alle bedrijven hebben een quick scan uitgevoerd die duidelijk maakte om welke afvalstromen en welke hoeveelheden het gaat binnen hun bedrijf. Binnen de werkgroep zijn we eerst gaan kijken hoe je met minder of andere grondstoffen kunt produceren om afval te reduceren. Daarnaast keken we hoe ondernemers binnen hun eigen bedrijf of via externe verwerkers materialen kunnen hergebruiken. Als adviseurs gaven we vanuit onze kennis en ervaring aan wat je met dat afval zou kunnen doen. We denken out of the box, dus ook aan oplossingen die aanvankelijk minder voor de hand liggen.â€
Recycling
Eleonora Swart van RCT Rivierenland gaf de aanzet en regelde de financiering voor de werkgroep en verbindt daarmee ondernemers om gezamenlijk tot innovatie te komen. Stephan Lupker, één van de deelnemers, is algemeen directeur van FruityLine uit Ochten dat gespecialiseerd is in het produceren van versgeperste vruchten- en groentesappen, fruitnectars en smoothies en deze binnen en buiten Europa verkoopt. “Ik vind het onderwerp recycling interessant en juist binnen een gemêleerde werkgroep deel je kennis met elkaar. Bij Fruity Line waren we altijd al bezig om juist aan het begin van het productieproces afval te reduceren. Zo hebben we bijvoorbeeld dozen aangepast waarin sinaasappels aankomen, waardoor er meer in een container kunnen. Dat scheelt transport, het is dus beter voor het milieu, maar de sinaasappels zelf worden er ook goedkoper door. We blijven altijd op zoek naar verbeteringen en bekijken nu wat we met de reststromen van fruitafval kunnen doen.â€
Draagvlak
Ook Joost Kuijer, plant manager van Grand Duet in Beuningen dat diepgevroren bakkerijproducten op de internationale markt verkoopt, is geïnspireerd geraakt door deelname aan de werkgroep recycling. “We zijn ons nu nog bewuster hoe we met minder grondstoffen een beter rendement kunnen krijgen en tegelijkertijd milieubewust bezig kunnen zijn. Een aantal zaken hebben we al doorgevoerd, zoals het formaat van de producten aanpassen, waardoor er minder afgesneden wordt. Wat altijd overblijft is deeg, bloem en afgesneden korsten. Dat ging eerder al naar de diervoederindustrie, maar we maken er nu ook crackers van. Het leuke is dat de recyc-lingfilosofie draagvlak heeft bij alle medewerkers van Grand Duet: iedereen is geënthousiasmeerd en medewerkers komen nu ook zelf met ideeën.â€
Mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de provincie Gelderland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Joost Kuijer: “Het leuke is dat de
recyclingfilosofie draagvlak heeft bij alle medewerkers van Grand Duet.â€
RCT Rivierenland
Jurgen Ooms: “Met name de interactie tussen
de deelnemers en ons als adviesbureau maakte
de bijeenkomsten geslaagd.â€
Stephan Lupker:“We blijven altijd op zoek naar verbeteringen en bekijken nu wat we met de reststromen van fruitafval kunnen doen.â€