AccountantZ: Vernieuwende ondernemers voor het MKB

Magazines | Rivierenland Business nummer 3 2015

Ouwehands Dierenpark Rhenen

Meer dan een dierentuin

Er lijkt maar geen einde te komen aan de vernieuwingsgolf die sinds 2000 bij Ouwehands Dierenpark Rhenen is ingezet. Met de komst van Gorilla Adventure, het grootste gorillaverblijf van Europa, heeft het park voor zowel de recreant als de zakelijke markt een unieke publiekstrekker in huis.

Al langere tijd bestond de wens om gorilla’s in Ouwehands Dierenpark te kunnen vestigen. “Ons dierenpark richt zich met name op de bedreigde diersoorten”, vertelt directeur Robin de Lange. “Via EEP’s, waarbij dierentuinen door middel van speciale fokprogramma’s zich onder andere gezamenlijk inzetten voor het behoud van bedreigde diersoorten, vernamen we dat er bij de Britse dierentuin Howletts Wild Animal Park een overschot aan mannelijke gorilla’s was en er dus gezocht werd naar huisvesting voor een groep. Hierover hoefden we niet lang na te denken.”

Uiteindelijk zijn zes mannelijke laaglandgorilla’s in Rhenen terecht gekomen. Hun nieuwe verblijf is Gorilla Adventure, een indrukwekkend onderkomen van 80 meter lang en 11 meter hoog, dat bestaat uit circa 350 ton staal en 3,6 miljoen kilo beton. Het buitengedeelte is 2800 m2 groot, terwijl het binnenverblijf 1200 m2 telt en voorzien is van diverse compartimenten op verschillende hoogtes met touwladders en klimrekken.

Nieuw: Gorilla Adventure

Bezoekers van het dierenpark kunnen zich in het bezoekersgedeelte van Gorilla Adventure vergapen aan deze bijzondere dieren. Dit gedeelte bevindt zich tussen het binnen- en buitenverblijf en dient als een 80 meter lange tunnel waar de gorilla’s van dichtbij aanschouwd kunnen worden. Speciaal voor kinderen zijn er klimschachten en is een glijbaan aangelegd. Op grote schermen is meer informatie over de gorilla te vinden. “Je ziet hier heel duidelijk dat het speelelement belangrijk is”, licht De Lange toe. “Dat kinderen bij ons spelenderwijs door de dierentuin kunnen lopen, daarin onderscheiden wij ons dan ook ten opzichte van andere dierentuinen.”

Niet alleen bezoekers kunnen zich in het hart van Gorilla Adventure dichtbij deze bijzondere apen begeven. In het midden van de tunnel is namelijk een nieuwe locatie voor evenementen gerealiseerd. De eventlocatie bij Gorilla Adventure is voor diverse zakelijke doeleinden inzetbaar, zoals een productpresentatie, een vergadering of een borrel. De ruimte biedt plek aan maximaal 150 personen en is geheel afsluitbaar. “Waar vind je nu zo’n unieke locatie voor zakelijke bijeenkomsten?”, zegt hij enthousiast. “Hier kun je elkaar zakelijk ontmoeten, terwijl je zicht hebt op de gorilla’s.”

Iedere locatie een eigen sfeer

De evenementenlocatie bij Gorilla Adventure is te boeken via de eigen salesafdeling van Ouwehands Dierenpark. “We beschikken over meerdere locaties met een variabele indeling en ontvangstcapaciteit”, legt De Lange uit. “Iedere locatie heeft zijn eigen sfeer. Zo heeft Kalahari een Afrikaans thema, maar kan er ook gekozen worden voor het Jungle restaurant, dat eventueel in drie gescheiden ruimtes gesplitst kan worden. Maar ook het Aquarium is een prachtige plek om gasten te verwelkomen en wat te denken van het zeeleeuwentheater Blue Lagoon, waar plaats is voor zo’n 775 gasten? Zo hebben we nog veel meer bijzondere locaties voor zakelijke bijeenkomsten, die stuk voor stuk uniek zijn. Prettige bijkomstigheid voor veel bedrijven is dat we alles tegen een zeer concurrerende prijs aan kunnen bieden.”

Ook voor teambuildingsactiviteiten is Ouwehands Dierenpark de aangewezen locatie. “In ‘Trainer for a day’ ervaren de deelnemers hoe het is om Afrikaanse olifanten te verzorgen en te trainen. Daarnaast bieden we de activiteit Apemanagement aan. Bij ‘Apenstreken op de werkvloer’ leer je de overeenkomsten kennen tussen je collega’s en apen. Thema’s die hierin voorbij komen hebben bijvoorbeeld te maken met leiderschap en hiërarchie.”

Avontuurlijk evenement

Wat de invulling betreft kan de zakelijke gast alle kanten op. “Zo hebben wij een aantal complete arrangementen samengesteld waaruit een keuze gemaakt kan worden, maar ook voor persoonlijke wensen is er uiteraard ruimte. Op basis van de wensen van een klant maken wij een voorstel. Op verzoek kunnen wij alles uit handen nemen, waardoor je als bedrijf niet perse een pco hoeft te hebben om een bijeenkomst bij ons te kunnen organiseren. Onze gasten krijgen een eventmanager aangewezen, die het hele traject van a tot z begeleidt.”

Een mooi voorbeeld van maatwerk was de bijeenkomst van het Genootschap voor Eventmanagers. “Hiervoor is de eventlocatie van Gorilla Adventure afgehuurd”, aldus De Lange. “De eventmanagers werden samen met hun kinderen ontvangen en kregen van mij en van onze manager Dierverzorging een presentatie, die hen iets over de gorilla’s in dit bijzondere verblijf vertelt. Ondertussen gingen de kinderen genieten van een rondleiding door ons dierenpark. De dag eindigde met een speciaal voor het genootschap georganiseerde zeeleeuwenshow en een borrel in Gorilla Adventure.”

Coverstory

Geschiedenis Ouwehands Dierenpark Rhenen

Ouwehands Dierenpark behoort met zijn 81-jarig bestaan tot één van de oudste dierenparken van Nederland. Toen in 1932 de kippenboerderij van Cor Ouwehand nauwelijks meer iets opbracht, besloot hij zijn fokbedrijf om te bouwen tot een bezoekerspark om zijn populaire sierkippen en andere exotische hobbydieren tegen betaling aan het publiek te tonen. In 2000 nam entrepreneur Marcel Boekhoorn het park over en redde het daarmee van een faillissement. Er werd een nieuwe richting ingeslagen, waarbij flink werd geïnvesteerd en gemoderniseerd. Door onder andere uit te breiden met projecten zoals ‘Apen op Stelten’, ‘Neus aan neus met de ijsberen’, de ‘Blue Lagoon’ en ‘Gorilla Adventure’ heeft het dierenpark een enorme groei doorgemaakt. Afgelopen jaar werden maar liefst 940.000 bezoekers geregistreerd.

HAES:

HR van zwaar

naar licht

Personeel & Organisatie ofwel Human Resource wordt mede door nieuwe wet- en regelgevingen een steeds zwaarder wordend thema, met name voor kleinere en middelgrote ondernemingen. Door het inzetten van een unieke combinatie van software en HR-expertise is het nu mogelijk om HR lichter te maken voor ondernemers. HAES (HR Als Een Service) is dé oplossing. Ondernemers worden door HAES volledig ontzorgd op het gebied van HR.

hrm

Berend van Berkel en Emile Thewissen van Optiteam B.V. hebben jarenlange ervaring in het personeelswerk. Het duo onderkende de problematiek van HR in mkb-bedrijven, maar zag vooral ook kansen om hier een oplossing voor te ontwikkelen. Dat werd HAES: HR Als Een Service. Van Berkel: “We combineren een stuk HR-support met software op de meest klantvriendelijke en flexibele manier. Dat maakt een sterk geheel: 1 +1 = 3.”

Eenvoudig van start

Bedrijven werken steeds meer met digitale personeelsdossiers. Daar zijn diverse programma’s voor, maar die zijn over het algemeen vrij prijzig, behoeven een pittige implementatieperiode en zijn helaas niet allemaal even gebruikersvriendelijk en effectief. De oplossing van Van Berkel en Thewissen is even doeltreffend als praktisch: “We hebben alle vragen die je tijdens een implementatieperiode zou stellen, laten beantwoorden door HR-specialisten. We hebben dus een best practice opgezet, waardoor er een enorme besparing op de implementatiekosten is en men snel en eenvoudig van start kan”, vertelt Van Berkel.

Klantspecifiek

Het HAES-concept werkt als volgt: de klant neemt een abonnement, waarmee hij toegang krijgt tot de software: dan kunnen er werknemers en leidinggevenden ingevoerd worden. Vanaf het eerste moment wordt er een HR-partner aan de klant gekoppeld die er voor zorgt dat er op een juiste manier met de software wordt omgegaan en toegang biedt tot alle mogelijke HR-specialisten.

HAES kenmerkt zich door flexibiliteit. Op die manier zijn heel snel klant specifieke wensen door te voeren.” De flexibiliteit geldt overigens ook voor het abonnement: dat heeft een loopduur van minimaal zes maanden, maar is daarna maandelijks opzegbaar.

Rapportages

Hoe hoog is het ziekteverzuim? Wat zijn de salariskosten? Kan een opstaande vacature intern worden opgevuld? Wat is de productiviteit per medewerker? Dit zijn maar een paar voorbeelden van vragen die het management van een organisatie begrijpelijkerwijs graag beantwoord wil zien. Daarom is het raadzaam kengetallen te genereren, waarmee gegevens over personeel en organisatie in cijfers en grafieken uitgedrukt kunnen worden. Dit kan een momentopname zijn, maar ook een ontwikkeling per jaar, kwartaal of maand. Met behulp van rapportages is het mogelijk inzichten te creëren, en, indien nodig, hierop in te spelen. Het is allemaal meegenomen in de HAES-software, waarmee de hele organisatie kan worden doorgelicht, maar ook kan worden ingezoomd op individuele medewerkers. De expertise van een zeer ervaren HR-partner zit bij het abonnement inbegrepen en zorgt er samen met de mensen van HAES voor dat alle soorten rapportages mogelijk zijn, legt Van Berkel uit: “Dit resulteert in een proactieve signalering. Vanuit die benadering gaat een HR-partner aan het werk, en geeft een vrijblijvend advies aan de klant om hierdoor onnodige kosten te voorkomen.”

Moderne manier

De klant kan naar aanleiding van de verkregen resultaten en inzichten twee dingen doen: zelf aan de slag met de conclusies uit het betreffende rapport, of de HR-partner inschakelen voor verdere actie. De partner kan veel vragen beantwoorden en primaire oplossingen aanreiken, maar kan via HAES ook deskundigen op specifieke gebieden raadplegen: de HR Expertise pool. Dit is een netwerk van specialisten op gebieden als Arbeidsrecht, Ziekteverzuim, Werving & Selectie, Assessments, Loopbaanbegeleiding, Outplacement, enzovoort. Van Berkel: “Omdat wij weten wie waar goed in is, zullen we uiteindelijk ook altijd de meest geschikte deskundige partner inschakelen voor de klant.”

Van Berkel over deze specialisten: “Die mensen schrijven zich bij ons in en staan open voor opdrachten. We organiseren periodiek offline meetings voor deze specialisten, want ze moeten elkaar leren kennen en kennis uitwisselen. Uiteindelijk willen we in alle grote steden onze offline netwerken gaan inzetten. We zijn nu een paar maanden bezig, en er hebben zich inmiddels al meer dan veertig specialisten ingeschreven. En elke week komen er twee of drie bij. Sommige HR-managers zeggen al dat dit de moderne manier van werken is.”

Kennisbank

Met een abonnement krijgt een HAES-gebruiker ook automatisch toegang tot een uitgebreide databank van HR-expertise. Daar zitten heel veel documenten, zoals voorbeeldcontracten, arbeidscontracten, stappenplannen, voorbeelden van aanzeggingsbrieven, rekentools et cetera. Het bedrijf heeft zo de mogelijkheid om heel veel zelf te doen en daardoor de kosten laag te houden.

Het HAES-concept biedt dus voor de HR professional én de ondernemer alleen maar voordelen. Een gat in de markt? Volgens Van Berkel meer het eindelijk voldoen aan een behoefte bij ondernemingen van 10 tot 75 werknemers. Hiermee zetten we HR zo efficiënt mogelijk in bij onze klanten, zodat zij zich kunnen richten op de kernprocessen van hun bedrijf. Wij ontzorgen klanten dus in hun HR-werkzaamheden en beleid, en tillen HR naar een hoger niveau.” n

Meer informatie: www.hralseenservice.nl, of bel 024-7600770

"Wij ontzorgen klanten in hun HR werkzaamheden en beleid, en tillen HR naar een hoger niveau.”

De drempel om naar een sportcentrum te gaan, is voor veel mensen behoorlijk hoog. Sport & Fitness Geldermalsen haalt de drempel weg door een sfeer te scheppen waarin iedereen zich thuis voelt. Maar ook door een uitgebreid pakket aan sportmogelijkheden te bieden zoals uitdagende (groeps) lessen en diverse cardio-, fitness- en gezondheidsprogramma’s in combinatie met deskundige begeleiding. “Iedereen kan hier sporten en bewegen, ongeacht leeftijd, gezondheid of niveau”, aldus eigenaar Jeroen Buijs.

Sport & Fitness Geldermalsen

Bewegen met plezier voor een optimaal resultaat

Sinds begin dit jaar zwaaien Jeroen Buijs en William Bouman de scepter over Sport & Fitness Geldermalsen. Onder hun bezielende leiding is er de afgelopen paar maanden flink geïnvesteerd in apparatuur, maar ook in medewerkers. “Hoewel je steeds meer sportclubs ziet die voor minder personeel kiezen, hebben wij er bewust voor gekozen om met veel fitness-coaches te gaan werken”, licht Jeroen Buijs toe. “Wij onderscheiden ons door persoonlijke aandacht te bieden en kunnen onze leden daardoor beter ondersteunen met het behalen van hun persoonlijke doelen. Of dit nu is om fitter of sterker te worden, het figuur te verbeteren, te herstellen of gewoon lekker recreatief te sporten. Wij helpen onze leden graag op weg.”

Obesitas

Bij Sport & Fitness Geldermalsen komen beweging, voeding en ontspanning samen. “Zo werken hier twee voedingsdeskundigen, hebben wij een caesartherapeut in dienst en komt er vanaf september een fysiotherapeut bij”, vertelt Gillian van Soelen, onder andere personal trainer bij Sport & Fitness Geldermalsen, enthousiast. “Wij denken beslist dat er een belangrijke rol is weggelegd voor een fitnesscentrum wanneer je kijkt naar preventie op het gebied van obesitas. Om die reden bezoek ik ook regelmatig basisscholen om bij kinderen een gezondere levensstijl te bewerkstelligen. Ook geven wij in onze sportclub juniorfitlessen voor kinderen van 7 tot 14 jaar, want met dat stukje bewustwording moet je al vroeg aan de slag.” Jeroen Buijs ziet de vergaande consequenties waarmee mensen met overgewicht te maken krijgen niet alleen regelmatig in zijn sportcentrum, maar ook bij het andere bedrijf dat hij runt, JB Accountants & Adviseurs BV. “Zo worden steeds meer mensen afgekeurd voor een levensverzekering”, stelt hij. “Of krijgen mensen een premietoeslag van veertig procent. Gewicht wordt steeds belangrijker. We zullen echt met z’n allen gezonder moeten gaan leven.”

Milon Cirkel

Veel mensen gebruiken ‘tijdgebrek’ als excuus om maar niet te hoeven sporten. Vooral voor de ondernemer is dit een bekend probleem, redeneert Gillian van Soelen. “Toch kun je in een relatief korte tijd al heel veel resultaat bereiken. Zo hebben wij als een van de weinigen hier in de regio de Milon Cirkel, waarmee je in ongeveer 40 minuten het hele lichaam kunt trainen. Door middel van acht verschillende kracht en cardio- toestellen wordt een afwisselend oefenprogramma aangeboden. De toestellen passen zich bovendien automatisch aan aan bijvoorbeeld het gewenste weerstandsniveau doordat iedereen een persoonlijke chipkaart heeft. Je traint dus op je eigen tempo en niveau. Het zorgt voor spierversteviging en gewichtsverlies, maar helpt ook fysieke klachten zoals rug- en nekpijn tegen te gaan.”

Korte trainingen

Gillian van Soelen ziet dat korte trainingen heel erg in opmars zijn. “Iedereen wil zoveel mogelijk doen in een zo kort mogelijke tijd. Personal training is bijvoorbeeld ook ideaal voor mensen die het superdruk hebben.”

“Personal training gaat net een stapje verder dan de reguliere fitness”, vult Dirk-Jan van den Berg, tevens personal trainer bij Sport & Fitness Geldermalsen, aan. “Een personal trainer kan alles uit de kast halen om de doelstellingen van de sporter te bereiken en een plan op maat maken. Samen met de sporter kijken we welke zwakke schakels we weg kunnen halen om op een efficiënte en effectieve wijze de doelen van de sporter te behalen.”

Groepslessen zijn er voor ieder type sporter. “Van steps en spinning tot Grit en Bodybalance. Of je nu een beginner of gevorderde bent, er is altijd wel een geschikte les”, benadrukt Joni Gerritse, onder andere coördinator van de instructeurs bij Sport & Fitness Geldermalsen. “En ook hier hebben we weer lessen voor mensen die weinig tijd hebben. CXWORX duurt bijvoorbeeld maar een halfuurtje.”

Fitter

Wat de sporter ook kiest, het allerbelangrijkst is dat plezier bovenaan staat, meent Freek Hoogkamer, onder ander Lifestyle Coach bij Sport & Fitness Geldermalsen. “Iemand met overgewicht zullen wij bijvoorbeeld niet verplichten om af te vallen. Het belangrijkst is dat je plezier beleeft aan het sporten en dat je je lekkerder voelt en fitter bent na het sporten.”

“De leden hebben hier echt een binding met elkaar”, vult Joni Gerritse aan. “De leden zijn altijd bereid elkaar te helpen en het is een bijzonder hechte groep. Eigenlijk zijn wij één grote familie.” n

gezondheid

Het team van enthousiaste fitness-coaches schept een sfeer waarin iedereen zich thuisvoelt.

delen:
Rivierenland Business nummer 1 2024
 
Rivierenland Business nummer 6 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2023
 
Rivierenland Business nummer 4 2023
Rivierenland Business nummer 3 2023
 
Rivierenland Business nummer 2 2023
 
Rivierenland Business nummer 1 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2022
Rivierenland Business nummer 4 2022
 
Rivierenland Business nummer 3 2022
 
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
Rivierenland Business nummer 4 2021
 
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
Rivierenland Business nummer 4 2020
 
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by