3 weken geleden
3 weken geleden
Krapte op de arbeidsmarkt speelt een rol
Het werkgeversonderzoek van UWV laat zien dat door de krapte op de arbeidsmarkt vier op de tien werkgevers hun werknemers stimuleren om breed inzetbaar te zijn. Daarnaast maakt ruim een derde van de werkgevers vanwege personeelstekorten de werkprocessen efficiënter en past een kwart takenpakketten aan. Deze ontwikkelingen vragen van werknemers dat zij goed kunnen omgaan met deze veranderingen.
Relatief het vaakst verwachten werkgevers dat aanpassingsvermogen van hun werknemers de komende 5 jaar belangrijker worden in de sectoren onderwijs, sociaal werk en openbaar bestuur. De sector onderwijs is in FoodValley en in Rijk van Nijmegen groter dan gemiddeld in Nederland. In die regio’s wordt de komende jaren dus van veel werknemers meer aanpassingsvermogen verwacht. In Midden-Gelderland geldt hetzelfde voor openbaar bestuur. Sectoren waar relatief minder werkgevers toename van belang van aanpassingsvermogen verwachten, zijn bijvoorbeeld de bouw die sterk vertegenwoordigd is in Rivierenland.
Jörgen Zegel, arbeidsmarktadviseur bij UWV: ’De evolutietheorie leert ons dat de soorten die zich het beste aanpassen aan veranderingen in hun omgeving, de grootste kans hebben om te overleven. Dat geldt ook voor werkgevers en werknemers op de veranderende arbeidsmarkt. Werkgevers sturen op de bestaanszekerheid van hun bedrijf of organisatie door zich in alle beslissingen aan te passen aan de veranderende omgeving waardoor het bedrijf / de organisatie productiever wordt en een bredere groep werknemers aan zich kan binden. Werknemers werken aan hun bestaanszekerheid door zich te passen aan de veranderende werkzaamheden en te leren werken met nieuwe technologieën.’
Op de hoogte blijven van onze updates?