Artikel

19-10-2016 13:03

Wet DBA en de onzekerheid voor de zzp’er en opdrachtgevers

Wet DBA en de onzekerheid voor de zzp’er en opdrachtgevers

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën belooft in zijn brief van 19 september jl. dat de Belastingdienst vanaf 1 mei 2017 geen boetes gaat opleggen aan ‘goedwillende ondernemers’ die niet precies werken volgens de nieuwe regels voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Verder zet de staatssecretaris meer ambtenaren in om de modelovereenkomsten te beoordelen die opdrachtnemers en –gevers zekerheid bieden over hun arbeidsrelatie. Wiebes wil met zijn belofte de vrees wegnemen dat er na 1 mei 2017 een ‘boetegolf’ aankomt.

Veel onzekerheid

‘Goedwillende ondernemers die in redelijkheid conform de modelovereenkomst werken hebben uiteraard niets te vrezen’, schrijft Wiebes in zijn brief van 19 september jl. ‘Het sanctiebeleid van de Belastingdienst is er nooit op gericht geweest alles digitaal af te straffen wat even buiten de lijntjes steekt.’

Verkapt dienstverband

De staatssecretaris stelt dat de nieuwe wet in veel sectoren goed werkt. Modelovereenkomsten geven in deze sectoren de zekerheid dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. In veel gevallen is een overeenkomst echter helemaal niet nodig, aldus Wiebes.

Praktijk

Dit zijn mooie toezeggingen van de staatssecretaris maar wat heb je hieraan in de praktijk. De onzekerheid is niet weggenomen met deze toezeggingen.

Ons advies is om je als ondernemer, zowel opdrachtgever als zzp ‘er, zo goed mogelijk in te dekken. Zorg dat je in ieder geval de ‘goedwillende ondernemer’ bent. Dan kun je, je daar op beroepen bij een belastingcontrole. Gebruik waar mogelijk de bestaande (branche) modelovereenkomsten. Er zijn voldoende modelovereenkomsten aanwezig, die je waar nodig aan kunt passen. Wij kunnen je hierbij helpen.

Een modelovereenkomst geeft geen zekerheid! Zorg dat de modelovereenkomst aansluit met de praktijk. Het eindresultaat spreek je met elkaar af, maar de weg naar het eindresultaat toe bepaalt de zzp’er. Leg heel goed vast, hoe het in de praktijk gaat, desnoods met foto’s of ander feitenmateriaal. Zorg dat je zoveel mogelijk aan kunt tonen dat er geen gezagsverhouding is. Werk zo weinig mogelijk met uurtje factuurtje maar factureer bijvoorbeeld in m2, aangenomen werk, een specifieke klus, object enz.

Als je als opdrachtgever twijfelt of er wel/geen dienstverband is, loop dan geen risico want de naheffingen zijn heel hoog! Als het risico te groot wordt, kies dan voor tijdelijk loondienstverband of pay-rolling. Overigens loopt de zzp’er ook risico’s, die kan bijvoorbeeld zijn zelfstandigenaftrek verliezen.

Kortom het laatste woord is nog niet gezegd over de wet DBA.

delen:

Informatie over de auteur

Lineke Speksnijder | Office Manager | email
Uw naam
Uw email
Uw bericht
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by