Nieuws

25-04-2024 14:03

Nieuwe versie kentekenbewijs, conformiteitsbewijs lichte bedrijfsauto's afgeschaft

Het kentekenbewijs gaat veranderen. Het nieuwe kentekenbewijs wordt vanaf half juni uitgegeven en het heeft een aantal belangrijke aanpassingen. De eerder uitgegeven kentekenbewijzen blijven gewoon geldig.

In 2014 introduceerde de RDW het kentekenbewijs op creditcardformaat. Nu, tien jaar later, volgt een vernieuwde versie met een nieuw uiterlijk, andere veiligheidskenmerken, een andere achterkant en een nieuwe contactchip. Daarnaast wordt straks geen conformiteitsbewijs meer uitgegeven voor lichte bedrijfsauto's. Een conformiteitsbewijs is een aanvulling op het kentekenbewijs. Op het conformiteitsbewijs staan de toegestane afmetingen, gewichten en trekgegevens van het voertuig.

Aanpassingen kentekenbewijs 
'Het vorige contract voor de productie van het kentekenbewijs eindigde na tien jaar. Er moest daarom een nieuwe aanbesteding komen. Dit moment hebben we ook aangegrepen om het kentekenbewijs te vernieuwen. De zichtbaarste veranderingen zijn het nieuwe uiterlijk, de contactchip en de aangepaste veiligheidskenmerken. Al zijn deze veiligheidskenmerken niet allemaal met het blote oog te zien of te voelen. Je hebt bijvoorbeeld een uv-lamp nodig', vertelt Gert Jan Holland divisiemanager Registratie & Informatie. 'Een andere opvallende wijziging is de achterzijde van het kentekenbewijs. Hier staan alleen de gegevens die verplicht en van toepassing zijn voor de betreffende voertuigcategorie. Het aantal staanplaatsen zie je bijvoorbeeld niet meer terug op het kentekenbewijs van een aanhangwagen of auto.'

Geen conformiteitsbewijs meer voor lichte bedrijfsauto’s
De afgifte van conformiteitsbewijzen voor lichte bedrijfsauto’s wordt na de invoering van het nieuwe kentekenbewijs afgeschaft. De gewichten en trekgegevens van het voertuig komen op het kentekenbewijs te staan. Het conformiteitsbewijs voor aanhangwagens en opleggers van meer dan 3500 kg en van zware bedrijfsauto's en bussen blijft bestaan. 
 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by