Nieuws

21-01-2021 09:17

Stijging WW in Gelderland lager dan landelijk

Door de coronacrisis stegen de WW-uitkeringen het afgelopen jaar in alle regio’s van Nederland. Die toename was in de Gelderse regio’s kleiner dan landelijk. De stijging was het sterkst bij jongeren. Zij werden hard geraakt, doordat ze vaak met flexibele contracten werken in de horeca en detailhandel non-food.
Coronacrisis veroorzaakt omslag van daling naar stijging WW

In maart 2020 maakten de coronacrisis en de intelligente lockdown een abrupt einde aan de 5 jaar durende daling van de WW. In 2019 daalde de WW nog in alle regio’s. Dat jaar daalde de WW zelfs zeer sterk in de Achterhoek (-19,9%) en Midden-Gelderland (-17,4%). In 2020 is de WW in alle regio’s juist gestegen. In de Gelderse regio’s Rijk van Nijmegen en Rivierenland is die stijging met respectievelijk 15,4% en 17,2% nog relatief beperkt. De stijging van de WW bleef in alle Gelderse regio’s onder het landelijke gemiddelde van 27,8%

Het aantal WW-uitkeringen liep in de eerste periode van de crisis flink op. In de zomer daalde de WW, onder andere door de noodpakketten voor werkgevers en zelfstandigen en versoepeling van contactbeperkende maatregelen. Hierdoor hebben veel (vaste) werknemers hun baan behouden. De tweede lockdown zorgde echter weer voor een stijging van de WW.

In de meeste Gelderse regio’s zijn de zwaarst getroffen sectoren minder sterk vertegenwoordigd, zoals horeca, detailhandel non-food, cultuur en personenvervoer. Tegelijkertijd zijn sectoren die minder zwaar getroffen zijn of zelfs groeiden, vaak sterker vertegenwoordigd in Gelderland. Bijvoorbeeld in het goederenvervoer, logistiek en detailhandel (food) nam het werk juist toe. Dat verklaart waarom de WW in 2020 in Gelderland minder hard toenam dan landelijk.

WW vooral bij jongeren en flexwerkers gestegen

De WW steeg in 2020 vooral sterk onder jongeren. In Gelderland is het aantal WW-uitkeringen van jongeren tot 27 jaar met maar liefst 96% gestegen tot 2.712. Jongeren hebben vaker flexibele contracten, waardoor zij bij bezuinigingen eerder werkloos worden. Bovendien werken jongeren vaak in sectoren die door de coronacrisis sterk zijn getroffen, zoals de horeca en detailhandel non-food. Bij de leeftijdscategorie 27 tot 50 jaar was de stijging met 29% een stuk lager. De WW-uitkeringen namen met 4% het minst toe bij 50-plussers. In 2020 hebben veel bedrijven ingrijpende reorganisaties en bezuinigingen aangekondigd. Wanneer deze bezuinigingen worden doorgevoerd, verliezen ook meer oudere werknemers met vaste contracten hun baan. Momenteel is het onzeker hoe snel de economie en daarmee de arbeidsmarkt zullen herstellen. Maar wanneer de economie en de arbeidsmarkt weer aantrekken, zijn het vaak de jongeren die daar het eerste van profiteren.


Toename WW-uitkeringen in Rivierenland lager dan landelijk

Eind 2020 ligt het aantal WW-uitkeringen in de Rivierenland beduidend hoger dan een jaar eerder. Door de coronacrisis nam het aantal uitkeringen vooral in de eerste periode sterk toe. Een schrale troost is dat de toename in de Rivierenland minder sterk was dan landelijk. De stijging was het grootst bij jongeren en flexwerkers. Zij werden hard geraakt, doordat ze vaak met flexibele contracten werken in zwaar getroffen sectoren als de uitzendbedrijven, horeca en detailhandel non-food.
Rivierenland flink geraakt, maar minder dan veel andere regio’s

Eind december 2020 verstrekte UWV in Rivierenland 3.211 WW-uitkeringen. Dat waren er 92 meer dan in november. Vergeleken met een jaar geleden was het verschil 472 uitkeringen. Dit is een toename van 17,2%. Deze toename heeft alles te maken met de coronacrisis die in maart uitbrak. Landelijk groeide het aantal WW-uitkeringen met meer dan een kwart (27,8%).

Dat Rivierenland minder sterk geraakt wordt dan landelijk, komt doordat een aantal van de zwaarst getroffen sectoren als de horeca, detailhandel non-food, toerisme, cultuur en recreatie beperkt vertegenwoordigd zijn. Daarentegen is er juist een sterke aanwezigheid van sectoren die veel minder hard geraakt zijn, zoals zorg en bouw. Ook de aanwezigheid van grote distributiecentra waar ze het werk amper aankonden, maakte dat de impact van de coronacrisis op de WW-ontwikkeling in Rivierenland minder heftig verliep dan landelijk.
Vooral meer jongeren en flexwerkers met WW-uitkering in 2020

Door de coronacrisis liep het aantal WW-uitkeringen met name in de eerste periode van de crisis flink op. In de daaropvolgende maanden daalde de WW, onder andere door de steunpakketten van het kabinet. Hierdoor zijn veel (vaste) werknemers in dienst gehouden, die anders mogelijk ontslagen zouden zijn.

Jongeren (tot 27 jaar) vormen niet de grootste groep in de WW, maar het is wel de leeftijdsgroep met de sterkste groei van het aantal WW-uitkeringen in het afgelopen jaar. Hun aantal verdubbelde bijna in een jaar tijd van 153 naar 280. Zij werden vooral in de eerste maanden van de crisis snel en hard geraakt. Dit komt doordat ze vaak met flexibele contracten werken in sectoren die door de coronamaatregelen veel omzet verloren.

In Rivierenland vielen de grootste klappen bij de uitzendbedrijven. Ook de horeca en detailhandel non-food werden getroffen. Zij zijn echter minder sterk vertegenwoordigt in Rivierenland. Bij de leeftijdscategorie 27 tot 50 jaar was de stijging met 27% een stuk kleiner. De WW-uitkeringen namen bij 50-plussers toe met 3%.

In 2020 hebben veel bedrijven ingrijpende reorganisaties en bezuinigingen aangekondigd. Wanneer deze bezuinigingen worden doorgevoerd, verliezen ook meer oudere werknemers met vaste contracten hun baan. Momenteel is het onzeker hoe snel de economie en daarmee de arbeidsmarkt zullen herstellen. Maar wanneer de economie en de arbeidsmarkt weer aantrekken, zijn het vaak de jongeren die daar het eerste van profiteren.

Diverse cijfers en grafieken per regio vind je terug in de Nieuwsflits Arbeidsmarkt Gelderland december 2020.

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by