Nieuws

20-12-2023 09:03

Soap World vindt inclusief werkgeverschap heel normaal

Met enige verbazing nam de directie van Soap World in Ochten begin november de All-in Werkgeversprijs Rivierenland* binnen de gemeente Neder-Betuwe in ontvangst. “Wij vinden het volstrekt normaal om mensen uit het doelgroepenregister een kans te geven,” legt Hendrik Postma uit. “Ook al vergt het soms wat aanpassingsvermogen, het is mooi om te zien als iemand bij ons op zijn plek zit.”

Noem het bescheidenheid. Soap World schrijft inclusief werkgeversschap helemaal niet met hoofdletters, maar maakt het gewoon waar, vanuit een intrinsieke motivatie om iedereen met de juiste werkinstelling een fijne arbeidsplaats te bieden. “In principe benaderen we bij elke vacature die we uitzetten - en dat komt door de groei van ons bedrijf met enige regelmaat voor - ook de gemeenten Buren en Neder-Betuwe,” aldus Postma. Tom Bronk, adviseur werk & inkomen, is naar eigen zeggen bijna kind aan huis in de zeepfabriek in Ochten. “Onze samenwerking heeft al meer dan vijf plaatsingen opgeleverd. Wij vinden Soap World echt een voorbeeld voor vele werkgevers en hopen dat het andere ondernemers inspireert.” Postma onderkent dat heus niet altijd alles van een leien dakje gaat. “Het kost soms wat meer tijd voor iemand in het arbeidsritme komt en in een enkel geval moeten we rekening houden met mentale of fysieke beperkingen. Zolang het echter niet ten koste gaat van andere collega’s, geven wij iemand graag de ruimte om hier zijn draai te vinden. De gemeentelijke subsidieregeling helpt om de wat lagere output te compenseren en de no-riskpolis zorgt ervoor dat we bedrijfsmatig geen risico lopen bij uitval.”

Gezonde groei
De mensen die bij Soap World aan de slag gaan komen in ieder geval terecht in een schone omgeving waar het altijd lekker ruikt. Postma: “Wij produceren hier vaste zepen en cosmetica, die we leveren aan retailketens, A-merken wereldwijs en opkomende spelers in ‘groene’ shampooproducten. In 2022 bedroeg de afzet circa 7,5 miljoen stukken zeep en dit jaar komen we hoger uit, want we maken een gezonde groei door. Er vinden hier geen chemische processen plaats: wij kopen de zeepkorrels in en voegen bestanddelen toe om de eindproducten specifieke eigenschappen te geven, zoals een bepaalde geur, kleur en mogelijk functie. Naast hand-, lichaams- en scheerzepen winnen de shampoobars steeds meer terrein, als milieuvriendelijker alternatief voor de traditionele vloeibare varianten. Het aandeel water bedraagt namelijk geen tachtig, maar minder dan tien procent en dat scheelt vooral in het transport en het aantal plastic verpakkingen. Ook deodorant kun je tegenwoordig in een vaste vorm kopen.” Vrijwel iedere consument zal soms, vaak of dagelijks een product van Soap World letterlijk aan den lijve ervaren. Mooi dat dat dan vervaardigd is door een team waarin ook mensen uit het doelgroepenregister goed op hun plek zitten.

Iemand een kans geven?
Ondernemers die geïnspireerd zijn geraakt door dit verhaal en kandidaten een kans willen geven kunnen vrijblijvend contact opnemen met Tom Bronk, adviseur werk & inkomen (tbronk@buren.nl) of via het WerkgeversServicepunt Rivierenland (info@wsprivierenland.nl / 088 9375199). Het WSP betreft een samenwerking tussen UWV, Werkzaak Rivierenland en de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.


Op nde foto:
Hendrik Postma (links) en Tom Bronk


* De All-in Werkgeversprijs Rivierenland betreft een initiatief van RW-POA Rivierenland, VNO-NCW Midden en het WerkgeversServicepunt Rivierenland, mede namens de verschillende gemeenten.

Dit artikel staat in Rivierenland Business 1 2024

 
delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by