Zwamtotaal: Op veler verzoek

Magazines | Rivierenland Business nummer 2 2019

"In alle eerlijkheid hielden we tot voor kort de boot af wanneer we een aanvraag kregen voor het vernieuwen van een vloer of de bestrijding van houtaantasters," ver-telt Hendrik Steenbeek. "Als bedrijf wilden we namelijk een onafhankelijke positie behouden en niet de schijn van belangenverstrengeling wekken. Tegelijkertijd merkten we echter wel dat steeds meer klanten ons vroegen of we toch de vloer zouden kunnen vervan-gen, omdat ze graag wilden samenwerken met ??n vertrouwde partij. Dat zette ons aan het denken, want als servicegerichte onderneming stel je je relaties niet graag teleur. We hebben nu besloten om hiervoor een apart bedrijf in het leven te roepen, dat zelfstandig en onafhankelijk van Inspectus opereert. Elke klant krijgt na een kruipruimteonderzoek door Inspectus de vrije keuze om het vervangen van een vloer of de bestrijding van houtaantasters, indien noodzakelijk, door Zwam-totaal of door een willekeurig ander bedrijf te laten uitvoeren. Wij zullen er nooit op aandringen om in zo'n geval voor ons te kiezen, maar indien de behoefte bestaat, kunnen we beide opties geheel verzorgen."

Bouwkundige ervaring

Zwamtotaal, een opvallende naam, die echter wel de lading dekt. "De ontwikkeling van zwammen zorgt voor de meeste problemen in kruipruimtes en bij vloeren op de begane grond," weet Steenbeek. "Wij bestrijden deze op effectieve wijze, net zoals we dat doen met schimmels, houtaantastende insecten en andere on-gedierten, zoals ratten. Binnen Zwamtotaal hebben we bovendien veel ervaring op bouwkundig gebied in huis, waarmee we altijd de meest optimale vloerrenovatie kunnen uitvoeren, dat wil zeggen geheel of gedeelte-

Inspectus uit Veenendaal heeft zich ontwikkeld tot een gerenommeerde specialist in onafhankelijke asbestinventarisatie en kruipruimteonderzoek bij aantasting door schimmels en plaagdieren. Vanuit de klantenkring kwam steeds vaker de vraag of het bedrijf ook meteen de vloer zou kunnen vervangen. Het invullen van die behoefte leidde onlangs tot de oprichting van een nieuw bedrijf: Zwamtotaal.

Op veler verzoek

Zwamtotaal vult dienstenpakket Inspectus aan met bestrijdingswerk en vloerrenovaties

'De ontwikkeling van zwammen zorgt voor de meeste problemen in kruipruimtes en bij vloeren op de begane grond'

lijk vervangen. De oplossing verschilt per situatie en we houden natuurlijk rekening met de wensen van de klant, ook qua materiaalkeuze: wederom hout of wellicht een alternatief, zoals beton of een zogenoemde renovatievloer. Het biedt meteen een goede gelegenheid om isolatie en eventueel vloerverwarming aan te leggen, ter verho-ging van het comfort. Dit zijn zaken waarin wij allemaal kunnen meedenken. Ook services als het verwijderen van stucwerk en wandtegels waar zwam achter zit, het uithuizen en opslaan van inboedel en het plaatsen van bijvoorbeeld nieuwe badkamermeubelen behoren tot de mogelijkheden. We werken zowel voor de particuliere als de zakelijke markt, met een focus op woningcorporaties, grotere aannemers en eigenaren van bedrijfspanden. Met Zwamtotaal maken we het plaatje qua dienstverlening compleet, zonder onze onafhankelijke aanpak uit het oog te verliezen."

Onderzoek Inspectus

Tekst: Aart van der Haagen Fotografie: Inspectus

Asbestinventarisatie

Inspectus inventariseert gebouwen op asbest, geeft trainingen en levert aanvullende diensten, op basis van een diepgaande kennis van het materiaal en zijn toepassingen. Madeleine Geerestein: "Met een offici?le certificering - ook van de inspecteurs - werken we lan-delijk, maar de meeste opdrachtgevers bevinden zich in de grote steden. Het gaat vooral om woningcorporaties, aannemers, architecten, ontwikkelaars en partijen die zich bezighouden met circulair bouwen. Deze laatste zoeken naar panden die op de nominatie staan om gesloopt te worden en halen er dan de bruikbare mate-rialen uit, om die te verkopen voor toepassing elders. Wij denken met hen mee in het proces om zo veel mogelijk materiaal te behouden en te zorgen voor effi-ci?ntie. Waar nodig verlenen wij extra service, zoals het verwijderen van waardevolle materialen, bijvoorbeeld cilindersloten die nog goed werken. Dat doen we v??r het gebouw afgeschermd wordt tegen vandalisme."

Bij renovatieprojecten in woonwijken krijgt Inspectus veel met bewoners te maken. Geerestein: "We bemerken bij hen vaak bezorgdheid en een zekere angst, dus dat betekent uitleg en rust geven, vragen beantwoorden en daarvoor altijd bereikbaar zijn. Met het inventariseren van asbest komt het bedrijf telkens andere situaties tegen, waarbij de ervaring en kennis van de medewerkers zijn waarde bewijst. Geerestein: "Onze inspecteurs gaan standaard op pad met alle benodigde gereedschappen om compleet onderzoek uit te voeren, hetgeen onnodige kosten en vertragingen voor onze opdrachtgevers voorkomt." Inspectus levert uitgebreide, goed onderbouwde rapporten en typerend voor de werkwijze van het bedrijf is dat elke gespeciali-seerde medewerker het gehele traject onder zijn hoede neemt, van werkvoorbereiding, inspectie, rapportage, advies en begeleiding tot en met de asbestsanering. "Dat betekent ??n aanspreekpunt met alle kennis van dat specifieke project. We onderscheiden ons met een flexibele planning, allround inspecteurs en een snelle oplevering van de rapportages."

Kruipruimteonderzoek

Bekend van asbestinventarisaties zet Inspectus zijn jarenlange expertise tegenwoordig ook in om krui-pruimtes te onderzoeken en hiervan verslag te leggen. "Feitelijk een logisch gevolg daarvan," vertelt Hendrik Steenbeek. "Ook onder de vloer van een woning of een bedrijfspand bevindt zich dikwijls asbest, althans, als de bouw v??r juli 1993 heeft plaatsgevonden. Je treft het bijvoorbeeld aan in rioleringen, leidingisolatie, vulplaatjes onder houten balken en restanten van een vloerzeil, aangezien zo'n kruipruimte nog wel eens als dumpplaats voor bouw- en sloopafval wordt gebruikt. Dit maakt de ruimte moeilijk toegankelijk en werkt de ontwikkeling van houtaantastende schimmels en dito insecten in de hand. Wanneer wij daar meteen onderzoek naar doen, werkt dat kostenbesparend voor de opdrachtgever en geeft het bij huizen meer rust voor bewoners. Deze service bieden we echter ook afzonderlijk aan."

Er kan zich nogal wat onheil schuilhouden onder de vloer van de begane grond, veelal veroorzaakt door slechte ventilatie. "Schimmels, houtaantastende insec-ten en ander ongedierte, die vaak enorm veel schade aanrichten," aldus Steenbeek. "Verder komt bruinrot regelmatig voor en bij oudere gebouwen in steden hebben we dikwijls te maken met de bruine rat." Welke partijen schakelen Inspectus in en in welke situaties? "Dat loopt uiteen van particulieren tot bouw- en onder-houdsbedrijven, makelaars en woningcorporaties," vertelt Steenbeek. "Ze laten zo'n kruipruimteonderzoek uitvoeren bij asbestonderzoek, bij renovaties - vaak in combinatie met het vervangen van de vloer en/of het aanbrengen van isolatie - en in acute gevallen, bijvoor-beeld wanneer mensen door de vloer heen zakken. Ook merken wij dat partijen ons bij renovatieplannen van tevoren inschakelen in het kader van het verbeteren van energielabels. Met inachtneming van hun eigen veiligheid proberen onze inspecteurs altijd een volledige ronde door de kruipruimte te maken. Van alle aanwe-zige schade, houtaantasters en sporen van plaagdieren maken we foto's en onze bevindingen verwerken we in een duidelijke rapportage. Naast deze dienstverlening geven we aan woningcorporaties, makelaars en architecten trainingen in het vroegtijdig herkennen van onder andere houtaantasting."

Informatie: www.inspectus.nl / www.zwam-totaal.nl

'We merken dat partijen ons bij renovatieplannen van tevoren inschakelen in het kader van het verbeteren van energielabels'

1 Madeleine Geerestein en Hendrik Steenbeekvan Inspectus.

2 Balk aanbrengen.

3 Bestrijding zwam.

4 Huiszwam op balk.

5. Asbest in kruipruimte.

6. Uitvoering asbestinventarisatie.

Inspectus Onderzoek

delen:
Rivierenland Business nummer 1 2024
 
Rivierenland Business nummer 6 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2023
 
Rivierenland Business nummer 4 2023
Rivierenland Business nummer 3 2023
 
Rivierenland Business nummer 2 2023
 
Rivierenland Business nummer 1 2023
 
Rivierenland Business nummer 5 2022
Rivierenland Business nummer 4 2022
 
Rivierenland Business nummer 3 2022
 
Rivierenland Business nummer 2 2022
 
Rivierenland Business nummer 1 2022
Rivierenland Business nummer 4 2021
 
Rivierenland Business nummer 3 2021
 
Rivierenland Business nummer 2 2021
 
Rivierenland Business nummer 1 2021
Rivierenland Business nummer 4 2020
 
Rivierenland Business nummer 3 2020
 
Rivierenland Business nummer 2 2020
 
Rivierenland Business nummer 1 2020
Rivierenland Business nummer 6 2019
 
Rivierenland Business nummer 5 2019
 
Rivierenland Business nummer 4 2019
 
Rivierenland Business nummer 3 2019
Rivierenland Business nummer 2 2019
 
Rivierenland Business nummer 1 2019
 
Rivierenland Business nummer 6 2018
 
Rivierenland Business nummer 5 2018
Rivierenland Business nummer 4 2018
 
Rivierenland Business nummer 3 2018
 
Rivierenland Business nummer 2 2018
 
Jaarbeurs Special 2018
Rivierenland Business nummer 1 2018
 
Rivierenland Business nummer 6 2017
 
Rivierenland Business nummer 5 2017
 
Rivierenland Business nummer 4 2017
Rivierenland Business nummer 3 2017
 
Rivierenland Business nummer 2 2017
 
Rivierenland Business nummer 1 2017
 
Rivierenland Business nummer 6 2016
Rivierenland Business nummer 5 2016
 
Rivierenland Business nummer 4 2016
 
Rivierenland Business nummer 3 2016
 
Rivierenland Business nummer 2 2016
Rivierenland Business nummer 1 2016
 
Rivierenland Business nummer 6 2015
 
Rivierenland Business nummer 5 2015
 
Rivierenland Business nummer 4 2015
Rivierenland Business nummer 3 2015
 
Rivierenland Business nummer 2 2015
 
Rivierenland Business nummer 1 2015
 
Rivierenland Business nummer 6 2014
Rivierenland Business Tiel special
 
Rivierenland Business nummer 5 2014
 
Rivierenland Business nummer 4 2014
 
Rivierenland Business nummer 3 2014
Rivierenland Business nummer 2 2014
 
Rivierenland Business nummer 1 2014
 
Rivierenland Business nummer 6 2013
 
Gorinchem Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 5 2013
 
Rivierenland Business nummer 4 2013
 
Rivierenland Business nummer 3 2013
 
Neerijnen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 2 2013
 
Rivierenland Business nummer 1 2013
 
Zaltbommel Business Special 2013
 
Geldermalsen Business Special 2013
Rivierenland Business nummer 6 2012
 
Rivierenland Business nummer 5 2012
 
Rivierenland Business nummer 4 2012
 
Rivierenland Business nummer 3 2012
Rivierenland Business nummer 2 2012
 
Rivierenland Business nummer 1 2012
 
Rivierenland Business nummer 6 2011
 
Zederik Business Special 2011
Maas en Waal Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 5 2011
 
Rivierenland Business nummer 4 2011
 
Rivierenland Business nummer 3 2011
Rivierenland Business nummer 2 2011
 
Buren Business Special 2011
 
Rivierenland Business nummer 1 2011
 
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by